Logning af nettrafik møder massiv kritik

De omfattende krav til logning af internettrafik, som Justitsministeriet planlægger som led i den danske terrorbekæmpelse, møder massiv kritik. Danmark bliver som DDR på nettet, lyder det fra foreningen Digital Rights, mens Cybercity anslår, at det vil koste selskabet tæt på et tocifret millionbeløb at leve op til kravene.

Justitsministeriets udkast til overvågning af danskernes internettrafik møder massiv kritik fra både organisationer og erhvervsliv, skriver Ingeniøren.

Alt fra danskernes besøg på hjemmesider til adresserne på modtagere af e-mails og mobilopkald skal registreres og gemmes i op til et år, hvis det står til udkastet til en bekendtgørelse, der er et led i terrorbekæmpelsen i Danmark.

Foreningen Digital Rights kæmper for borgernes digitale rettigheder og mener, at udkastet til bekendtgørelsen er demokratisk deprimerende.

- De danske tilstande bliver som DDR på internettet. Justitsministeriets krav om logning er meget vidtgående. Det ser skræmmende ud, siger Per Helge Sørensen fra foreningen til Ingeniøren.

Cybercity: Investering på tocifret millionbeløb
Han mener, at bekendtgørelsen bærer præg af, at teleselskaber skal logge alt, og at man prøver at presse telefoniverdenen ned over internettet, hvilket risikerer at blive meget dyrt.

Det kan internetudbyderen Cybercity bekræfte, for selskabet har man regnet sig frem til, at der skal investeres tæt på et tocifret millionbeløb for at leve op til kravene om logning, skriver Ingeniøren.

Dansk Industris it-fællesskab, ITEK, vil tale med store ord over for Justitsministeriet om bekendtgørelsen, som direktør Tom Togsverd mener vil kræve en række nyttesløse investeringer.

- Den nye bekendtgørelse gør livet surt for os andre, mens terroristerne går fri. Vi kan ende med store omkostninger til logningsudstyr uden nytte, bortset fra at justitsminister Lene Espersen kan vaske sine hænder og sige, at hun har gjort en masse, siger han til Ingeniøren.

Chatrum skal logge IP-adresser

Telebranchens organisation, Telekommunikationsindustrien, har tidligere betegnet de øgede krav som en "stor byrde".

Høringsfristen for bekendtgørelsen er sat til 15. maj. Hvis den bliver vedtaget i sin nuværende form, indebærer det blandt andet, at danske chatrum - uanset størrelse - skal gemme brugeres IP-adresser, og hvilke tidspunkter de var koblet på tjenesten, ligesom boligforeninger med over 400 medlemmer skal have en døgnvagt, som politiet kan kontakte.

Til gengæld er universiter og virksomheder undtaget fra at logge brugernes netadfærd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere