Artikel top billede

Send din digitale løsninger til psykolog - så gør brugerne, som de skal

Klumme: Mange digitale løsninger ville have godt af en omgang adfærdsdesign og brug af nudging. Eksempler fra den virkelige verden viser, at det virker.

Nu har vi snakket brugervenlige løsninger i mange år, og ikke sjældent dukker begrebet "intuitiv løsning" op i den forbindelse.

En Google-søgning siger i hvert fald, at der er næsten 2.000 danske hjemmesider, som fortæller, at deres løsninger er "intuitive".

Men hvad pokker betyder det, at en løsning er intuitiv? Ofte forbinder man ordet med noget udefinerbart, der ikke helt kan beskrives.

Og det er faktisk lidt kedeligt, når et helt digitalt samfund er afhængig af at bruge løsninger, som man kan finde ud af.

"Intuition" betyder ifølge Gyldendal "evnen til umiddelbar og direkte opfattelse af en helhed eller sammenhæng uden forudgående rationel tænkning".

Det giver jo god mening, at vi kan bruge løsningerne uden at skulle bruge mange intelligente hjerneceller på at regne ud, om vi faktisk gør det rigtigt.

Selv om man som bruger bør kunne bruge en løsning uden at tænke vildt meget over det, kan de, der designer løsningen, jo godt tænke over det.

De gode svar

Her kommer adfærdsdesign og nudging ind i billedet - for som med mange andre emner udspringer de gode svar af en kombination af håndværk og teoretisk viden fra forskning og forsøg.

Begrebet "nudge" har igen sat adfærdsdesign på dagsordenen. Begrebet stammer fra bogen "Nudge: Improving decisions about health, wealth and happiness" fra 2008, skrevet af adfærdsøkonomen Richard Thaler og juraprofessoren Cass Sunstein.

Udgangspunktet er blandt andet, at vores adfærd ofte systematisk afviger fra vores gode og velbegrundede intentioner.

Det virker

Adfærd kan lige så godt handle om, hvordan vi bevæger os rundt i cyberspace, som hvordan vi bevæger os rundt i det fysiske rum.

Så hvis vi ønsker en bestemt og hensigtsmæssig digital adfærd, kan adfærdsdesign hjælpe os til at forstå, hvordan denne adfærd kan udvikles.

Lad os tage et eksempel: Vi vil ofte rigtigt gerne have, at brugerne indtaster korrekte oplysninger i mange forskellige sammenhænge.

Det viser sig, at rækkefølgen på spørgsmålene, spørgsmålenes formulering og designet af den elektroniske side er afgørende for, om man svarer korrekt, og om man i det hele taget gider svare.

Adfærdsdesign handler også om at få brugerne til at ændre en uhensigtsmæssig adfærd til en mere hensigtsmæssig og ønsket adfærd.

De klassiske eksempler med madspild og affald er efterhånden velkendte, og i det digitale univers findes der efterhånden også mange eksempler.

Flere betaler skat til tiden

I England har man for eksempel øget andelen af personer, der indbetaler restskat til tiden, ved at formulere teksten personligt relevant og fortælle, at andre betaler til tiden - i stedet for at true med renter.

På den måde voksede indbetalingsprocenten fra 68 procent til 83 procent.

Et andet eksempel fra Danmark handler om at lokke folk til lovlige mediesider i stedet for de ulovlige.

Ved at informere brugerne om, hvad de er i gang med at foretage sig lige i det øjeblik, hvor de skal til at klikke på linket, fik man reduceret andelen af brugere, der fortsatte til en ulovlig side, meget markant.

Uanset om man derfor arbejder med klassisk web-design, web-handel, informationsindsamling eller andre former for digital dialog med brugere, vil adfærdsdesign og en forståelse af, hvordan man flytter brugernes adfærd, kunne være til stor hjælp - også i en teknologisk domineret verden som vores.Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.