KMD klar til at masse-ansætte: Mangler lige nu 150 nye it-folk

KMD står lige nu og mangler 150 nye medarbejdere til helt konkrete opgaver og projekter. Men it-giganten har svært ved at skaffe dem.

Et af Danmarks største it-selskaber, KMD, er klar til at masse-ansætte it-folk her i Danmark, men det er et projekt, der er lettere sagt end gjort.

Det fortæller Michael Holmberg Andersen, der er direktør for KMD Software Center.

"Vi har faktisk 150 åbne stillinger på tværs af KMD - heraf er to tredjedele af dem i softwarecentret." 

KMD Software Center, der blev oprettet i januar sidste år, leverer udviklingen til hele KMD-forretningen og har, inklusiv nearshore og offshore, 1.200 ansatte.

Det er et antal, der nu gerne skal øges.

"Jeg mangler omkring 100 mennesker i softwarecentret. Det er meget Microsoft .Net'ere, test managers, arkitekter, SAP- og Oracle-folk og projektledere," siger Michael Andersen.

Derfor søger KMD nye medarbejdere
KMD-direktøren forklarer, hvorfor behovet for nye folk er så aktuelt netop nu:

"Der sker det, at mange af vores ting kommer i udbud igen, og der har vi været så heldige, at vi har vundet en masse projekter på det seneste, som nu skal startes op."

"Du sidder og arbejder på sådan et udbud i et halvt år - så vinder du det, og 14 dage efter skal du stille med et team på 30-40 medarbejdere. Det gør bare, at vi lige nu har en flaskehals med at få de her folk ind."

Læs også: Den danske it-branche sukker efter it-folk - mens CSC, KMD og IBM fyrer

Men KMD har jo også fyret folk?
Udmeldingen fra KMD kommer, efter at selskabet fra 2009 til 2014 har nedjusteret antallet af ansatte ganske meget.

Der er i den periode blevet 19 procent færre ansatte i KMD - hvilket konkret er 580 færre årsværk i KMD.

Er det så ikke dumt, at I har skilt jer af med en del medarbejdere, når I nu står og mangler folk?

"Man bliver jo nødt til at se på, at vi mistede noget forretning. Derfor blev vi nødt til at afskedige nogle folk, fordi vi ikke havde nok at lave," forklarer Michael Andersen. 

"De nye systemer, vi vinder, er på nye teknologier, ikke på gamle teknologier. Så der er nok også brug for en omskoling af folk, og det gør vi også aktivt. Så det er begge ting, der er i spil," lyder svaret fra Michael Andersen, KMD.

Hvad sker der, når du indrykker et jobopslag - får du ikke nok ansøgere, eller er de ikke gode nok, dem der kommer?

"Jeg synes ikke, at de er gode nok. Vi får selvfølgelig en masse, men der er langt imellem succeshistorierne. Det er lidt kedeligt."

Læs også: Den danske it-branche sukker efter it-folk - mens CSC, KMD og IBM fyrer

Uddanner selv nye it-medarbejdere
KMD har af samme grund nu oprettet sit eget KMD Microsoft Academy, forklarer Michael Andersen.

"Der prøver vi at tiltrække folk ved, at vi certificerer dem. Vi giver dem nogle Microsoft-certifikater, og de kommer igennem et forløb på et år med træning på jobbet."

"De kan se en karriere i det, og at deres markedsværdi bliver høj. Selvfølgelig håber vi, at vi kan beholde dem, men vi gør det for at kunne tiltrække de dygtige folk. Vi vil gerne gøre noget ekstra for at få de unge, dygtige folk ind."

Michael Andersen forklarer, at Academy-deltagerne får en løn, der svarer til deres værdi på markedet, og at det ikke er en trainee-stilling, der er tale om. 

Men heller ikke Academy-tiltaget kan løse problemet med, at KMD lige nu ikke kan skaffe de folk, selskabet har brug for.

Har hyret 120 eksterne konsulenter
Hvad er konsekvensen for jer, når I ikke kan skaffe de folk, I skal bruge, til de projekter, I har vundet?

"Det betyder, at vi kommer til at tabe nogle penge på det, fordi jeg så bliver nødt til at bruge eksterne konsulenter."

"Jeg har omkring 120 eksterne konsulenter inde i øjeblikket, og det driver en enorm omkostning. I forvejen er der et stort prispres på de her projekter, fordi de kommer i udbud."

Samtidig er KMD i hård konkurrence om de it-folk, der rent faktisk findes på markedet som mulige lønmodtagere, og det har også konsekvenser, forklarer Michael Andersen.

"Der sker helt klart et pres på lønningerne. De ved godt, hvad de er værd. Det er også derfor, jeg både bruger nearshoring og offshoring."

"Vi har lige oprettet vores eget selskab i Polen, hvor vi nu går ned og hyrer folk."

KMD har i øjeblikket 100 medarbejdere i Polen, og det tal vil stige til 200 i løbet af året.

Michael Andersen forklarer, at udfordringen med at skaffe de ønskede it-folk i Danmark ikke lader sig løse hverken i denne eller i næste måned.

"Vi laver en masse forskellige initiativer for at få de her folk ind, men det er maksimalt en 30-40 stykker, vi kan få ind om måneden."

"Hvis der så også er nogle folk, der forlader os, så tager det altså sin tid."

Stor mangel på it-folk - men beskæftigelsen falder
For nylig kunne vi her på Computerworld beskrive, hvordan antallet af ansatte hos danske it-giganter som CSC, IBM og KMD rasler ned i disse år.

Det drejer sig rundt regnet om et par tusinde færre ansatte hos de tre it-virksomheder siden 2009-10. Så sent som i sidste uge har CSC meddelt, at der der skal afskediges yderligere 400 medarbejdere, og IBM Danmark har også lige haft endnu en runde med 90 afskedigelser.

Det paradoksale er, at der samtidig er en betydelig mangel på it-folk i den danske it-branche.

ITEK under Dansk Industri har for nylig udgivet en rapport (PDF) om manglen på it-folk i Danmark, hvor man konkret peger på, at der om blot fem år mangler 3.000 it-specialister i den danske it-branche.

ITEK skriver dog også i rapporten, at beskæftigelsen i ITEK-branchen siden 2009 er faldet fra cirka 98.000 til godt 90.000 ansatte.

"Trods fald i den samlede beskæftigelse, har virksomhederne i branchen ikke været i stand til at rekruttere det antal it- og elektronikkandidater, de har behov for," forklares det.

Læs mere om den problemstilling her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Valutaspekulanter rydder grafikkort-lagrene hos ProShop igen og igen: "Det er helt vanvittigt for tiden"
Den nye kryptovaluta ethereum presser markedet for grafikkort voldsomt i disse måneder. For grafikkort anvendes til at udvinde valutaen. "Det er helt vanvittigt for tiden. Siden etherum-valutaen slog igennem i slutningen af 2016, har vi stort set ikke kunne holde grafikkort på lagrene, før de bliver solgt," lyder det fra ProShop.
CIO
Indsigt: Seks vigtige konklusioner om det store hacker-angreb mod Mærsk efter nyt regnskab
Det store hackerangreb mod A.P Møller - Mærsk 27. juni har fået alvorlige konsekvenser, viser selskabets nye regnskab. Her har du seks vigtige konklusioner i kølvandet på regnskabet.
Comon
Her er Nokias comeback-telefon: Masser af kræfter til fornuftig pris
Nokia er tilbage på markedet med en toptelefon til en skarp pris og - igen - med tysk kameralegende bag sig
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Netværksprinteren er den oversete trussel mod din virksomheds it-sikkerhed - her er de gode råd
Danske virksomheder er i stigende grad under angreb fra it-kriminelle, og oplever flere og flere brud på it-sikkerheden. En undersøgelse blandt 300 it-ansvarlige gennemført af Spiceworks i samarbejde med HP viser, at 16 procent af de registrerede brud på it-sikkerheden involverede printere. I 2014 var tallet kun fire procent. Alligevel er det kun fire ud af ti it-ansvarlige, som har indført tilstrækkelige sikkerhedspolitikker for netværksprintere, hvilket udsætter virksomheden for betydelig risiko: Hackerangreb, blotlæggelse af følsom information eller bøder i forbindelse med EU’s persondataforordning.