Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Microsoft Surface 3 giver dig lav vægt og lang batterilevetid uden at tømme kontoen

Surface 3 er den tredje version i Surface-serien, og endelig har den fået en fuld version af Windows 8. På tide og absolut også nødvendigt. Resultatet er en fed lille maskine.

Tredje gang er lykkens gang.

Det tog Microsoft tre forsøg, før det lykkedes at lave en billig Surface, som ikke benyttede sig af bastardsystemet Windows RT. RT - som stod for Run Time - var en version af Windows, som ikke kunne køre de klassiske .Net/Win32-programmer, men som stadig havde desktop-miljøet.

Det var et makværk af dimensioner, som stod i stærk kontrast til den lækre hardware, en Surface-computer altid har haft.

Det er slut nu. Hurra for det! Surface 3 har ikke længere Windows RT og har ikke længere kun en ARM-processor. Nej nu hedder det Windows 8,1 og Atom fra Intel. Og det kan vi lide.

Der er dog stadig nogle kritikpunkter. Meget af det er også kritik, som rammer storebroren Surface Pro 3.

Som snydt ud af næsen af Surface Pro 3

Surface 3 er næsten identisk med Surface Pro 3. Skærmen er 10,8 tommer - to tommer mindre end Surface Pro 3 - og den har ikke rillen langs kanten til udluftning, som Pro 3 har.

Dertil har Surface 3 også en lidt forenklet støttefod, som kun har tre placeringer - hvorimod samme støttefod på Surface Pro 3 kan indstilles, som man vil.

Men derudover er de to computeres design ens. Det er en god ting, for Surface Pro 3 har et lækkert, fladt og funktionelt design.

Den førnævnte støttefod måtte godt have haft lige så mange placeringer som Surface Pro 3, men ifølge Microsoft er den ændret på Surface 3 for at holde prisen nede. Så pyt da.

Ligesom Surface Pro 3 er det hovedsageligt en tablet, der kan fungere som en bærbar - hvis du altså lige betaler 1.000 kroner mere for et tastatur. Tastaturet er et must, og det er uforståeligt, at Microsoft overhovedet sælger sine Surface-enheder uden.

Tastaturet er udmærket at skrive på, men sammen med Surface 3 er det ligesom med storebroren ikke særligt nemt at benytte, hvis du sidder med tabletten i skødet.

Lidt skuffende ydeevne

Surface-serien har tidligere været udstyret med en ARM-processor, hvilken gav en rigtig god batterilevetid. Problemet var som tidligere nævnt Windows RT, der ikke kunne køre traditionelle Windows-programmer. Men den nye Surface 3 har fået en Atom-processor.

Det er nævneværdig, da det er Intels første 14nm Atom Quad Core Cherry Trail-processor, og det er en af de første Atom-processorer, som der er værd at tale pænt om. Ydeevnen er udmærket, så længe du ikke presser computeren - overhovedet.

Atom er en low-end-processor, som giver lange batterilevetider, men ydeevnen er også derefter.

Benchmarks er bare et tal, der ikke siger så meget, men hvis Chrome kører med 10 tabs, imens Spotify spiller musik, så begynder Word at reagere langsomt.

Spil i klassisk Windows-forstand kan du godt glemme alt om, medmindre det er ældre spil uden grafiske krav. Du kan kun spille dem fra Windows Store. 

Batterilevetiden er til gengæld god. Microsoft lover 10 timers batterilevetid. Jeg holde den cirka på de 8-8.5 timer ved daglig brug.

Er den pengene værd?

En Surface 3 er en lidt dyr fornøjelse. Især hvis du tænker på, hvad det egentlig er for en computer, som du køber dig. Surface 3 er nok den bedste office/web-maskine, som du kan købe, men det er mere eller mindre også kun det. 

Og køber du den dyreste Surface 3 - som koster 5.599 kroner, så koster den kun 400 kroner mindre end den billigste Surface Pro 3 med en i3-processor, men kun 64 Gb SSD. Du kan dog altid tilføje et MicroSD-kort til Surface Pro 3, og så er Surface 3's eneste fordel, at den har en væsentlig bedre batterilevetid. 

Og hvis du også vil have en Surface Pen med, en tegnepen til at tegne og skrive på Surface 3, så skal du lige give 400 kroner ekstra. Den følger med til Surface Pro 3 kvit og frit.

Vurder selv. 

ModelSurface 3 Surface Pro 3Macbook (2015) 
Skærm:10,8 tommer touch12 tommer touch 12 tommer (ikke touch)
Opløsning:1.920 x 1.280 pixels   2.160 x 1.440 pixels 2.304 x 1.440 pixels
Processor: Intel Atom x7Intel i3, i5 eller i7 Intel Core M
Lager:64 eller 128 Gb64, 128, 256 eller 512 Gb 256 eller 512 Gb
Vægt (uden tastatur):  622 gram798 gram 920 gram
Pris for billigste model:4.699 kroner
+ 1.169 kroner for tastatur
5.999 kroner
+ 1.029 kroner for tastatur
1.299 dollars (vores gæt på dansk pris: 10-11.000 kroner)

Konklusion: En god Office-computer

Surface 3 er en lille, let Office-computer/-tablet med en god batterilevetid. Til en pris, som starter ved 4.699 kroner, er det dog en lidt dyr fornøjelse. Især fordi du skal give 1.169 kroner ekstra for et tastatur. Og overvejer du at købe en Surface 3, så foreslår vi en 128 Gb-model alene af den grund, at den kommer med 2 Gb ram ekstra - 4 Gb i alt.

For de penge får du til gengæld også den bedste Windows-tablet i den klasse. Let og med et godt skærmformat, 4:3, som giver masser af skærmplads. Der mangler dog stadig rigtig mange apps til Windows-tablets, som er fingeroptimerede, men det ændres forhåbentlig med Windows 10. Surface 3 står til at blive opdateret til Windows 10 til sommer.

Ydeevnen på Surface 3 er dog ikke særligt høj, men det er præmissen, hvis du virkelig bare VIL have en lille, blæserløs computer med lang batterilevetid.

Du kan sagtens få stærkere computere for de næsten 6.000 kroner, den koster, men så får du også en noget tungere og tykkere enhed.

Er du i tvivl om, du skal købe en Surface 3 eller en Surface Pro 3, så prøv at læse  vores tidligere test af Pro 3, som vi gav en god karakter.

Du kan læse den her: Test: Microsofts Surface Pro 3 får topkarakter


Loading ikon