Derfor betaler Visma halvanden milliard kroner for e-conomic - her er værdien i selskabet

ComputerViews: Visma lægger gigantiske halvanden milliard kroner for danske e-conomic. Men hvad er egentlig planen, der kan forsvare så høj en pris for det danske selskab? Få et bud her.

ComputerViews: Med opkøbet af den danske cloud-succes e-conomic for gigantiske halvanden milliard kroner, er det tydeligt, at der er noget i gære i den danske skov af små og mellemstore virksomheder.

Det er nemlig her, at Visma for alvor øjner en markant bevægelse over mod cloud-baserede ERP- og regnskabs-systemer, og den bevægelse sigter Visma efter at høste på.

Læs også: Danske e-conomic solgt for halvanden milliarder kroner

Med opkøbet fjerner Visma en af sine hovedkonkurrenter på det danske marked med et snuptag.

Det sker i en tid, hvor netop de små og mellemstore virksomheder strømmer over mod de prisbillige og enkle, onlinebaserede regnskabs-systemer, hvor Visma i dag har produkter som SummaSummarum, Visma Business og Visma Mamut i markedet.

Fremadstormende e-conomic har i de senere år haft voldsom vækst, og det er endnu ikke slut: Selskabet forventer vækst i omsætningen på 35 procent i år - alt sammen organisk vækst, vel at mærke, som kommer ved dels at tage nye kunder ind, dels ved at eksisterende kunder køber flere produkter.

Tallene fortæller deres egen historie: I 2010 havde e-conomic en omsætning på 13,2 millioner kroner. I 2013 var den på 65,7 millioner kroner. Altså en fem-dobling i omsætningen på blot tre år.

Vi har endnu ikke fået tallene for 2014-regnskabsåret, men direktør Mogens Elsberg fortæller til Computerworld, at omsætningen i indeværende regnskabsår vil lande på omkring 250 millioner. I 2017 er det målet, at den skal lande på 360 millioner kroner - altså omkring en 25-dobling i forhold til 2010.

Det afspejler et marked i for tiden vild vækst.

Høj pris
Visma lægger halvanden milliard kroner for e-conomics, og det er en attraktiv pris - selv hvis e-conomics vækstpotentiale indregnes i kalkulen.

E-conomic blev i august 2013 år siden købt af kapitalfonden HgCapital, hvilket du kan læse mere om her: Danske direktør: Derfor har vi solgt e-conomic.

Det er ganske usædvanligt, at en kapitalfond vælger at videresælge en virksomhed efter blot halvandet års ejerskab.

Normalt arbejder kapitalfondene med en tidshorisont på fem-seks år, så virksomhederne har tid til at indrette sig og gøre sig lækre over bejlerne.

Det hurtigere videresalg understreger, at det er et solidt og attraktivt beløb, som Visma har tilbudt for e-conomics. For HgCapital - der betalte omkring 750 millioner kroner for selskabet for halvandet år siden - har vurderingen været, at det ikke er sandsynligt, at prisen kan blive højere ved et senere frasalg. Og derfra er der ikke langt til en underskrift på salgskontrakten.

Derfor den høje pris
Hvorfor vil Visma lægge så mange penge på bordet for e-conomic?

Lad os tage et kig på et par af de mere sandsynlige grunde:

Nye kunder
Med i købet følger omkring 100.000 e-conomics-kunder. Antallet vokser støt, og det har stor betydning for Visma, der hidtil har haft under 10.000 kunder i Danmark.

Det er et kæmpespring for selskabet ind på det danske marked, hvor mange kunder for tiden for alvor er ved at få øjnene op for cloud-verdenen.

Selskabet lægger da heller ikke skjul på, at det øjner store muligheder for mersalg til de 100.000 nye kunder, hvor selskabet ser "en masse muligheder" i mersalg af 'nye løsninger fra Visma.'

Det spiller ganske godt sammen med en overordent trend i it-markedet: Nemlig at cloud'en giver muligheder for hidtil uset sammenkobling af systemer og data til en ny slags intelligente systemer, som kunderne kan høste stor værdi på.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Vi står på tærsklen til en tid domineret af helt ny type systemer

Skal vi gætte på, at Visma tænker i samme baner i forhold til de små og mellemstore virksomheder, der om nogle år vil være modne til avanceret og intelligent brug af data?

Vækst
I modsætning til e-conomic satser Visma ikke alene på organisk vækst, men vækst-kravet er der ikke desto mindre.

Selv oplyser selskabet, at e-conomic vil udgøre en "vigtig brik" i Vismas 'fokus på automatisering og effektivisering" i små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Med opkøbet er en af selskabets tungeste rivaler på det danske marked ryddet af vejen, og Visma udvider paletten til at dække flere typer kunder i markedet.

Volumen
Volumen er vigtig - især hvis man for alvor vil tjene penge i cloud-markedet, hvor der næsten ingen distributions-omkostninger er forbundet med produkterne.

Det betyder, at man ikke skal langt hen i et produkts cyklus, før en væsentlig del af det beløb, som en given kunde betaler for cloud-produktet, stryger direkte ned på bundlinien.

Samtidig er volumen vigtig i signal-kampen mod de store spillere i cloud-markedet, idet alle kunder har brug for at vide, at deres leverandør er solid nok til at klare skærene.

Inden rivalerne får smarte ideer
E-conomics er trods selskabets heftige vækstrater stadig en lillebitte fisk i det store marked for cloud-baserede produkter til de små og mellemstore virksomheder.

Markedet domineres af stenrige Salesforce og Microsoft, som begge buldrer voldsomt frem med deres cloud-baserede ERP- og CRM-produkter, som kan bundles og kombineres med mange forskellige produkter.

Vi kan ikke udelukke, at Visma har valgt at skride tidligt ind med et opkøbs-tilbud på e-conomics på grund af en bekymring om, at en af disse to store og meget pengestærke spillere i løbet af et par år ville kunne få øje på e-conomics og selskabets vækstrater.

Hvad mener du? Hvad skal Visma anvende e-conomics til? Og kommer opkøbet til at betyde noget i markedet? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Efter opkøbet af e-conomic: Visma klar til dansk offensiv.

Danske e-conomic solgt for halvanden milliard kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Tag med CIO Peter Cabello Holmberg bag facaden i Pandoras 'digitale powerhouse': Her er den storstilede plan
Interview: Pandoras Digital Hub er gået i luften med tre måneders forsinkelse. CIO Peter Cabello Holmberg har vist Computerworld rundt i smykkegigantens digitale innovationsenhed, der fortsat er under opførsel. Til september er det sidste byggerod erstattet af et command center for Pandoras e-commerce-platform. "Det kommer virkeligt til at gøre en forskel, det vi kommer til at arbejde med i løbet af de næste par år," lyder det.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.