Artikel top billede

For meget bøvl: Derfor tøver mange danske virksomheder med it-investeringerne

Over en tredjedel af de små og mellemstore danske virksomheder anvender kun it i begrænset omfang.

Der er stadig masser af digitaliserings-frugter at høste i Danmark.

Ikke mindst, hvis virksomhederne i højere grad end nu satser på automatisering, e-handel, big bata og avancerede produktionsteknologier.

Sådan lyder det i Erhvervs- og Vækstministeriet rapport om Danmarks digitale vækst i 2015, der netop er udkommet.

"Halvdelen af den samlede detailhandel i 2020 forventes at foregå via nettet, og undersøgelser viser, at virksomheder, der anvender data fra for eksempel sensorer eller offentlige datasæt generelt klarer sig 5-6 procent bedre målt på indtjening end andre virksomheder," udtaler Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

I rapporten, som du kan læse i fuld længde her, gøres der status over, om erhvervslivet har de rette forudsætninger for at udnytte de digitale muligheder.

Det er ikke mindst blandt de små og mellemstore virksomheder, at der er et betydeligt potentiale for forbedringer.

"Eksempelvis er mere end en tredjedel af danske SMV'er karakteriseret ved, at de kun anvender it i begrænset omfang," lyder det i rapporten.

"Det er stadig kun få virksomheder, som udnytter mulighederne ved big data. Samtidig realiserer de danske virksomheder ikke til fulde potentialerne ved e-handel. Og på trods af et modnet hjemmemarked anvender mange virksomheder ikke i tilstrækkelig grad e-handel som springbræt til eksport."

Derfor holder virksomhederne igen

I redegørelsen fokuseres der også på en række nødvendige forudsætninger for digital vækst - eksempelvis en god mobil- og bredbåndsdækning, at man har de rette digitale kompetencer, og at virksomhederne formår at "balancere innovativ anvendelse af data med digital sikkerhed og privacy."

Selvom vi er godt på vej på alle områderne, kan man blandt andet læse:

"På trods af en stigning i antallet af it-uddannede er det fortsat en udfordring for virksomhederne at få dækket deres digitale kompetencebehov. Endvidere er det centralt, at virksomhederne har adgang til den nødvendige viden om de nye teknologier, hvilket ikke mindst for SMV'ere er en udfordring."

Når der stadig er for mange virksomheder, der ikke udnytter de digitale muligheder i tilstrækkelig grad, skyldes det ikke, at de ikke er klar over mulighederne - men snarere, at de oplever, at der er barrierer.

Eksempelvis kan man i rapporten fra Erhvervs- og vækstministeriet læse:

"Virksomheder, og i særdeleshed SMV'er, oplever dog en række barrierer i forbindelse med deres digitalisering."

"Barriererne varierer blandt andet i forhold til digitaliseringsniveau og branche, men dækker typisk over, at prisen for it-løsninger ofte opleves for høj, samt at virksomhederne mangler ressourcer, savner kompetencer og er usikre på de potentielle gevinster ved øget digitalisering."

Danmark falder tilbage på rangliste

Generelt ligger Danmark godt placeret, når man ser på forskellige landes evne til at udnytte digitaliseringen til at opnå vækst - men tendensen peger desværre i den forskerte retning. 

I den seneste rapport fra World Economic Forum om landenes it-parathed og evnen til at udnytte it, Global Information Technology Report 2015, er Danmark faldet tilbage på det såkaldte Networked Readiness Index

I 2015-udgaven, hvor der indgår 143 lande, er vi dumpet helt ned på plads nummer 15.

Vi kan således hverken følge med eksempelvis Singapore, Finland, Sverige, Holland eller Norge, der topper listen i den rækkefølge. 

Danmark toppede ellers både i 2006, 2007, 2008 og 2009 listen som verdens mest it-parate land, men i de senere år er det desværre gået i den forkerte retning.

I 2012 landede Danmark som nummer 4 på listen, og i 2013 blev det kun til en 8. pladsen. Sidste år var det 13. pladsen, vi måtte nøjes med, og nu hedder det altså plads nummer 15.

Der er i øjeblikket gang i en række vækst-initiativer på det digitale område både på nationalt og internationalt plan.

Eksempelvis har EU for nylig fremlagt en længe ventet strategi, der skal booste hele det digitale marked og it-industrien i vores del af verden - og den byder på en række meget konkrete tiltag, der skal sikre, at det sker. Læs mere om det her.

Læs også:
Hvem har ret? Danmark rasler ned på it-rangliste - men andre steder stryger vi helt til tops

Her er planen så: Skal booste it-industrien og hele det digitale marked




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere