Artikel top billede

Advarsel: Ny type Nigeria-breve vælter ind i danske mail-indbakker

Mails fra strandede danskere i udlandet, der ønsker økonomisk hjælp til at komme hjem, strømmer i sommerperioden ind i de danske mail-indbakker. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Du bør være meget opmærksom, hvis du modtager en mail fra en af dine venner, der er strandet på ferierejsen i udlandet og lige mangler penge til hjemrejsen.

For lige nu skyller en større svindelkampagne ind over de danske indbakker.

I de udsendte mails beder navngivne danskere deres venner, mail-kontakter og andre om økonomisk hjælp i form af penge, der skal overføres via den finansielle service Western Union.

Det specielle ved Western Union er - modsat normale bankoverførsler - at modtagerne af pengene ikke kan spores.

Mangler penge lige nu

Computerworld er kommet i besiddelse af flere eksempler på disse mails, hvor en besked under overskriften 'Hjælp!' bliver indledt med følgende forklaring fra afsenderen:

"Jeg håber, at dette når dig i tide, Jeg tog en tur til Limassol, Cypern og havde min taske stjålet med indeholdende mit pas, kontanter og kreditkort fra mig."

Herefter følger en længere forklaring om, at afsenderen skal bruge 15.400 kroner, som nok skal betales tilbage så hurtigt som muligt.

"Jeg afventer dit svar," bliver en af mailene rundet af med.

I en anden af disse mails lyder slutningen: "Lad mig vide, hvis du kan hjælpe mig."

Vennerne undrede sig

Normalt bliver den slags beskeder kopieret og masse-afsendt fra mystiske mailadresser til en række modtagere.

Computerworld erfarer dog, at der er forskellige varianter og forskellige afsendere af de mange svindelmails, som har det til fælles, at afsenderne og deres mailadresser rent faktisk tilhører rigtige danskere.

En ganske berejst dansker, hvis identitet er kendt af Computerworld, har således oplevet at blive ringet op af flere venner, efter de har modtaget "hans" anmodning om at sende penge til Cypern via Western Union.

Vennerne ville lige sikre sig, at kilden nu også akut manglede penge på ferierejsen, hvilket altså ikke var tilfældet.

Kilden har nu skiftet password til sin Outlook-konto for at undgå at få sit navn og mailadresse misbrugt fremover.

Klassisk 419-scam

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group fortæller til Computerworld, at denne type mails med rigtige folk/danskere har floreret i et års tid.

"Det er et klassisk 419-scam. Afsenderen er typisk en hacket Hotmail-konto, som formentlig havde din e-mail adresse i kontaktkartoteket," siger han.

Referencen til 419-scam stammer fra det nigerianske politis kode for svindel, da denne type mails er i familie med de klassiske Nigeria-breve

"Der er en tendens til, at afsendelsen af disse mails bliver mere aggressive i sommerperioden, hvor folk jo faktisk rejser," forklarer Peter Kruse.

Læs også:
Politiet slår til: Anholder 49 personer i kæmpe phishing-sag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere