Artikel top billede

Advarsel: Ny type Nigeria-breve vælter ind i danske mail-indbakker

Mails fra strandede danskere i udlandet, der ønsker økonomisk hjælp til at komme hjem, strømmer i sommerperioden ind i de danske mail-indbakker. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Du bør være meget opmærksom, hvis du modtager en mail fra en af dine venner, der er strandet på ferierejsen i udlandet og lige mangler penge til hjemrejsen.

For lige nu skyller en større svindelkampagne ind over de danske indbakker.

I de udsendte mails beder navngivne danskere deres venner, mail-kontakter og andre om økonomisk hjælp i form af penge, der skal overføres via den finansielle service Western Union.

Det specielle ved Western Union er - modsat normale bankoverførsler - at modtagerne af pengene ikke kan spores.

Mangler penge lige nu

Computerworld er kommet i besiddelse af flere eksempler på disse mails, hvor en besked under overskriften 'Hjælp!' bliver indledt med følgende forklaring fra afsenderen:

"Jeg håber, at dette når dig i tide, Jeg tog en tur til Limassol, Cypern og havde min taske stjålet med indeholdende mit pas, kontanter og kreditkort fra mig."

Herefter følger en længere forklaring om, at afsenderen skal bruge 15.400 kroner, som nok skal betales tilbage så hurtigt som muligt.

"Jeg afventer dit svar," bliver en af mailene rundet af med.

I en anden af disse mails lyder slutningen: "Lad mig vide, hvis du kan hjælpe mig."

Vennerne undrede sig

Normalt bliver den slags beskeder kopieret og masse-afsendt fra mystiske mailadresser til en række modtagere.

Computerworld erfarer dog, at der er forskellige varianter og forskellige afsendere af de mange svindelmails, som har det til fælles, at afsenderne og deres mailadresser rent faktisk tilhører rigtige danskere.

En ganske berejst dansker, hvis identitet er kendt af Computerworld, har således oplevet at blive ringet op af flere venner, efter de har modtaget "hans" anmodning om at sende penge til Cypern via Western Union.

Vennerne ville lige sikre sig, at kilden nu også akut manglede penge på ferierejsen, hvilket altså ikke var tilfældet.

Kilden har nu skiftet password til sin Outlook-konto for at undgå at få sit navn og mailadresse misbrugt fremover.

Klassisk 419-scam

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group fortæller til Computerworld, at denne type mails med rigtige folk/danskere har floreret i et års tid.

"Det er et klassisk 419-scam. Afsenderen er typisk en hacket Hotmail-konto, som formentlig havde din e-mail adresse i kontaktkartoteket," siger han.

Referencen til 419-scam stammer fra det nigerianske politis kode for svindel, da denne type mails er i familie med de klassiske Nigeria-breve

"Der er en tendens til, at afsendelsen af disse mails bliver mere aggressive i sommerperioden, hvor folk jo faktisk rejser," forklarer Peter Kruse.

Læs også:
Politiet slår til: Anholder 49 personer i kæmpe phishing-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere