Artikel top billede

Advarsel: Ny type Nigeria-breve vælter ind i danske mail-indbakker

Mails fra strandede danskere i udlandet, der ønsker økonomisk hjælp til at komme hjem, strømmer i sommerperioden ind i de danske mail-indbakker. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Du bør være meget opmærksom, hvis du modtager en mail fra en af dine venner, der er strandet på ferierejsen i udlandet og lige mangler penge til hjemrejsen.

For lige nu skyller en større svindelkampagne ind over de danske indbakker.

I de udsendte mails beder navngivne danskere deres venner, mail-kontakter og andre om økonomisk hjælp i form af penge, der skal overføres via den finansielle service Western Union.

Det specielle ved Western Union er - modsat normale bankoverførsler - at modtagerne af pengene ikke kan spores.

Mangler penge lige nu

Computerworld er kommet i besiddelse af flere eksempler på disse mails, hvor en besked under overskriften 'Hjælp!' bliver indledt med følgende forklaring fra afsenderen:

"Jeg håber, at dette når dig i tide, Jeg tog en tur til Limassol, Cypern og havde min taske stjålet med indeholdende mit pas, kontanter og kreditkort fra mig."

Herefter følger en længere forklaring om, at afsenderen skal bruge 15.400 kroner, som nok skal betales tilbage så hurtigt som muligt.

"Jeg afventer dit svar," bliver en af mailene rundet af med.

I en anden af disse mails lyder slutningen: "Lad mig vide, hvis du kan hjælpe mig."

Vennerne undrede sig

Normalt bliver den slags beskeder kopieret og masse-afsendt fra mystiske mailadresser til en række modtagere.

Computerworld erfarer dog, at der er forskellige varianter og forskellige afsendere af de mange svindelmails, som har det til fælles, at afsenderne og deres mailadresser rent faktisk tilhører rigtige danskere.

En ganske berejst dansker, hvis identitet er kendt af Computerworld, har således oplevet at blive ringet op af flere venner, efter de har modtaget "hans" anmodning om at sende penge til Cypern via Western Union.

Vennerne ville lige sikre sig, at kilden nu også akut manglede penge på ferierejsen, hvilket altså ikke var tilfældet.

Kilden har nu skiftet password til sin Outlook-konto for at undgå at få sit navn og mailadresse misbrugt fremover.

Klassisk 419-scam

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group fortæller til Computerworld, at denne type mails med rigtige folk/danskere har floreret i et års tid.

"Det er et klassisk 419-scam. Afsenderen er typisk en hacket Hotmail-konto, som formentlig havde din e-mail adresse i kontaktkartoteket," siger han.

Referencen til 419-scam stammer fra det nigerianske politis kode for svindel, da denne type mails er i familie med de klassiske Nigeria-breve

"Der er en tendens til, at afsendelsen af disse mails bliver mere aggressive i sommerperioden, hvor folk jo faktisk rejser," forklarer Peter Kruse.

Læs også:
Politiet slår til: Anholder 49 personer i kæmpe phishing-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.