Artikel top billede

Nye regler for it-sikkerhed fra EU: Hvornår sker der egentlig noget?

Interview: Nye regler betyder blandt andet meldepligt for utilsigtede hændelser for 1.300 virksomheder. Her får parlamentsmedlem Christel Schaldemose fire hurtige spørgsmål fra hoften om de nye regler.

Christel Schaldemose (S) har som medlem af EU-parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse været med til at udforme den kommende forordning om it-sikkerhed.

Regelsættet vil gøre det til en pligt for en lang række virksomheder at melde såkaldte hændelser vedrørende netværk informationssikkerhed (NIS) til en offentlig myndighed.

Det kan du læse mere om her: Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Christel Schaldemose, nu har forordningen været under opsejling siden 2012. Hvornår kommer den?

"Forhandlingerne er stadig i gang, men det skulle være vedtaget senere i år og træde endeligt i kraft to år senere."

EU har jo allerede regler på området, så hvorfor er der nye regler på vej?

"De regler som EU har på området er fra 1995, så udviklingen er simpelthen løbet fra dem."

Læs også: Hvordan skal en it-havarikommission se ud?

EU formoder selv, at omkring 1.300 virksomheder vil blive påvirket af den nye forordning. Hvordan kan man være sikker på, at meldepligten bliver overholdt?

"Det er et godt spørgsmål. man kan selvfølgelig ikke tjekke alle, men der vil formodentlig blive foretaget stikprøver. Men vi har ikke nogen garanti for, at alle vil følge reglerne."

Selv om de nye regler betyder meldepligt, er der ikke et krav om, at hændelserne skal offentliggøres. Hvordan kan det være?

"Der står i forordningen, at den ansvarlige offentlige myndighed kan beslutte at offentliggøre hændelsen, hvis det tjener offentlighedens interesser. Så skulle det være tilfældet, er der ikke noget til hindring for en offentliggørelse. Så jeg er helt tryg ved formuleringen om, at der ikke er krav om offentliggørelse."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere