Artikel top billede

Nye regler for it-sikkerhed fra EU: Hvornår sker der egentlig noget?

Interview: Nye regler betyder blandt andet meldepligt for utilsigtede hændelser for 1.300 virksomheder. Her får parlamentsmedlem Christel Schaldemose fire hurtige spørgsmål fra hoften om de nye regler.

Christel Schaldemose (S) har som medlem af EU-parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse været med til at udforme den kommende forordning om it-sikkerhed.

Regelsættet vil gøre det til en pligt for en lang række virksomheder at melde såkaldte hændelser vedrørende netværk informationssikkerhed (NIS) til en offentlig myndighed.

Det kan du læse mere om her: Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Christel Schaldemose, nu har forordningen været under opsejling siden 2012. Hvornår kommer den?

"Forhandlingerne er stadig i gang, men det skulle være vedtaget senere i år og træde endeligt i kraft to år senere."

EU har jo allerede regler på området, så hvorfor er der nye regler på vej?

"De regler som EU har på området er fra 1995, så udviklingen er simpelthen løbet fra dem."

Læs også: Hvordan skal en it-havarikommission se ud?

EU formoder selv, at omkring 1.300 virksomheder vil blive påvirket af den nye forordning. Hvordan kan man være sikker på, at meldepligten bliver overholdt?

"Det er et godt spørgsmål. man kan selvfølgelig ikke tjekke alle, men der vil formodentlig blive foretaget stikprøver. Men vi har ikke nogen garanti for, at alle vil følge reglerne."

Selv om de nye regler betyder meldepligt, er der ikke et krav om, at hændelserne skal offentliggøres. Hvordan kan det være?

"Der står i forordningen, at den ansvarlige offentlige myndighed kan beslutte at offentliggøre hændelsen, hvis det tjener offentlighedens interesser. Så skulle det være tilfældet, er der ikke noget til hindring for en offentliggørelse. Så jeg er helt tryg ved formuleringen om, at der ikke er krav om offentliggørelse."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere