Artikel top billede

Nye regler for it-sikkerhed fra EU: Hvornår sker der egentlig noget?

Interview: Nye regler betyder blandt andet meldepligt for utilsigtede hændelser for 1.300 virksomheder. Her får parlamentsmedlem Christel Schaldemose fire hurtige spørgsmål fra hoften om de nye regler.

Christel Schaldemose (S) har som medlem af EU-parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse været med til at udforme den kommende forordning om it-sikkerhed.

Regelsættet vil gøre det til en pligt for en lang række virksomheder at melde såkaldte hændelser vedrørende netværk informationssikkerhed (NIS) til en offentlig myndighed.

Det kan du læse mere om her: Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Christel Schaldemose, nu har forordningen været under opsejling siden 2012. Hvornår kommer den?

"Forhandlingerne er stadig i gang, men det skulle være vedtaget senere i år og træde endeligt i kraft to år senere."

EU har jo allerede regler på området, så hvorfor er der nye regler på vej?

"De regler som EU har på området er fra 1995, så udviklingen er simpelthen løbet fra dem."

Læs også: Hvordan skal en it-havarikommission se ud?

EU formoder selv, at omkring 1.300 virksomheder vil blive påvirket af den nye forordning. Hvordan kan man være sikker på, at meldepligten bliver overholdt?

"Det er et godt spørgsmål. man kan selvfølgelig ikke tjekke alle, men der vil formodentlig blive foretaget stikprøver. Men vi har ikke nogen garanti for, at alle vil følge reglerne."

Selv om de nye regler betyder meldepligt, er der ikke et krav om, at hændelserne skal offentliggøres. Hvordan kan det være?

"Der står i forordningen, at den ansvarlige offentlige myndighed kan beslutte at offentliggøre hændelsen, hvis det tjener offentlighedens interesser. Så skulle det være tilfældet, er der ikke noget til hindring for en offentliggørelse. Så jeg er helt tryg ved formuleringen om, at der ikke er krav om offentliggørelse."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere