Artikel top billede

Nye regler for it-sikkerhed fra EU: Hvornår sker der egentlig noget?

Interview: Nye regler betyder blandt andet meldepligt for utilsigtede hændelser for 1.300 virksomheder. Her får parlamentsmedlem Christel Schaldemose fire hurtige spørgsmål fra hoften om de nye regler.

Christel Schaldemose (S) har som medlem af EU-parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse været med til at udforme den kommende forordning om it-sikkerhed.

Regelsættet vil gøre det til en pligt for en lang række virksomheder at melde såkaldte hændelser vedrørende netværk informationssikkerhed (NIS) til en offentlig myndighed.

Det kan du læse mere om her: Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Christel Schaldemose, nu har forordningen været under opsejling siden 2012. Hvornår kommer den?

"Forhandlingerne er stadig i gang, men det skulle være vedtaget senere i år og træde endeligt i kraft to år senere."

EU har jo allerede regler på området, så hvorfor er der nye regler på vej?

"De regler som EU har på området er fra 1995, så udviklingen er simpelthen løbet fra dem."

Læs også: Hvordan skal en it-havarikommission se ud?

EU formoder selv, at omkring 1.300 virksomheder vil blive påvirket af den nye forordning. Hvordan kan man være sikker på, at meldepligten bliver overholdt?

"Det er et godt spørgsmål. man kan selvfølgelig ikke tjekke alle, men der vil formodentlig blive foretaget stikprøver. Men vi har ikke nogen garanti for, at alle vil følge reglerne."

Selv om de nye regler betyder meldepligt, er der ikke et krav om, at hændelserne skal offentliggøres. Hvordan kan det være?

"Der står i forordningen, at den ansvarlige offentlige myndighed kan beslutte at offentliggøre hændelsen, hvis det tjener offentlighedens interesser. Så skulle det være tilfældet, er der ikke noget til hindring for en offentliggørelse. Så jeg er helt tryg ved formuleringen om, at der ikke er krav om offentliggørelse."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere