Artikel top billede

Hackernes listige metoder umulige at gennemskue: Virksomhederne aner ikke, hvad der er blevet nuppet

Når virksomheder er hacket og melder ud til offentligheden, at skaderne heldigvis er begrænsede, kan det sagtens være, fordi de faktisk ikke kender de reelle konsekvenser af angrebet.

Stort set hver eneste dag året rundt kan man læse om virksomheder, der på den ene eller anden måde har været udsat for hacker-angreb.

Ofte melder ofrene ud, at man ganske vist har været udsat for et angreb, men at "intet tyder på", at kundernes/brugernes oplysninger er havnet i forkerte hænder.

Det sidste kan dog meget vel skyldes, at man ikke har formået at afdække de reelle konsekvenser af angrebet.

It-sikkerhed handler nemlig langt fra kun om om at beskytte sig mod angreb, men i mindst ligeså høj grad om, at man reagerer på den rigtige og mest effektive måde, når man har været ramt.

"I pressen ser vi citater som 'vi fandt ingen beviser på, at følsomme informationer er blevet kopieret,' og denne tvetydige udmelding kan ikke bare betyde, at skaden ved et cyberangreb er begrænset, men også at de interne undersøgelser har fejlet med at afsløre den komplette tidslinje for angrebet," skriver Gartner-analytiker Jonathan Care i et blogindlæg.

"Udfordringen med at finde ud af, hvordan angrebet fandt sted, ser i stigende grad ud til at være en øvelse i spådomskunst og et forsøg på at komme til bunds i mystiske metoder til angreb."

Bliver sværere og sværere at gennemskue angreb

Jonathan Care bruger betegnelsen 'arcane' om denne type angreb, hvilket bedst kan oversættes til "angreb af en mystisk karakter," hvor det kræver en særlig viden eller indsigt for at kunne forstå, hvad der præcis er foregået.

"Vi kan forvente, at 'arcane' bliver den nye norm ved angreb - så vi er nødt til at sikre, at vi har et rubust forsvar, en vågen detection og kompetencerne til et agilt modsvar."

Gartner mener, at de sikkerhedsansvarliges rolle i øjeblikket ændrer sig fra primært at handle om at sikre beskyttelsen af virksomheden til at favne sikkerhedsansvaret i en bredere kontekst.

Gartner-rådgiveren skriver, at de sikkerhedsansvarlige får stadig sværere ved at hindre angreb i mere komplekse og distribuerede it-miljøer, og at spørgmålet i dag i mindre grad er, hvordan man kan hindre angreb, men i stedet, hvordan driften kan opretholdes, når man rammes.

Derfor bør man som virksomhed begynde at anvende 'data masking'-teknikker og hente ekstern hjælp til at sikre best practice på sikkerhedsområdet.

Læs også:

Hackere slår til mod internettets ICANN: Har nuppet brugernes adgangskoder

Hackere udstiller 10 gigabyte slibrige data fra utroskabssite på Dark Web




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere