Artikel top billede

Gumpetunge it-systemer er et kæmpe-problem for din virksomhed - men der er en løsning

Etablerede virksomheder slæber ofte rundt på en en masse ældre it-systemer, der kan gøre det svært at følge med nyetablerede konkurrenter med et helt frisk it-miljø. Her er de mulige løsninger.

'Disruption' har været et centralt tema i mange virksomheder i de senere år.

Frygten for at blive overhalet inden om af nyetablerede konkurrenter er da også regulær nok.

Det kan nemlig være sin sag for større organisationer med en del år på bagen at matche den innovations-iver, iværksætterne kommer buldrende med.

Læs også: To helt centrale begreber er nøglen til din fremtid i it-branchen

Forklaringen er ikke kun, at beslutningsprocesserne i en stor organisation er noget mere omstændige, men i høj grad også, at virksomheden slæber rundt på en masse legacy-it, der gør det svært at få fart i det digitale bentøj.

"Forældede it-systemer er ofte den værste akilleshæl for etablerede virksomheder, der forsøger at konkurrere mod iværksættere," skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en analyse af udfordringerne med legacy-it.

Her kan I få problemer

"Enhver topleder kender til dette problem. Etablerede virksomheder forsøger at få så meget som muligt ud af deres investeringer i legacy-systemer. Når de møder systemernes begrænsninger, forsøger de sig med lappeløsninger eller work-arounds."

"Mens det kan være brugbart på den korte bane, kan disse hjælpemidler skabe inkompatibilitet mellem de forskellige teknologi-lag i stacken og mellem applikationer i samme lag," skriver McKinsey.

Læs også: Derfor er dit ERP pludselig blevet håbløst forældet

"Kontrasten er de nye online-konkurrenter, der ikke har byrden med legacy-systemer og kan udnytte en agil produktudvikling og leverings-systemer, digitale driftsmodeller og lave driftsomkostninger."

Rådgivningsfirmaet anbefaler grundlæggende to mulige tilgange til at mindske problemerne med legacy-it i en tid, hvor hurtig time-to-market og høj agilitet bliver stadig mere afgørende.

It i to hastigheder

McKinsey mener, at en effektiv model kan være, at man satser på at have en it-organisation og et it-miljø, der kan operere i to hastigheder.

Her vil eksempelvis de kundevendte applikationer blive leveret hurtigt og agilt, mens back-end systemer, der står for grundlæggende transaktioner i virksomheden, driftes oig udvikles i et mere roligt og stabilt tempo.

Denne strategi kendes også som 'bimodal it' og anvendes allerede i mange virksomheder - se eksempelvis en dansk case her:

Her er it-organisationen delt op i to afdelinger med 25 ansatte i hver

McKinsey skriver blandt andet om modellen med to hastigheder, at man typisk udser sig de vigtige satsningsområder og udvælger et team, der kan tage sig af opgaven hurtigt og effektivt.

Samtidig fortsætter andre i organisationen det mere grundlæggende arbejde med it-arkitekturen og driften i det tempo, der passer til den type opgaver.

Den store udskiftning

Den anden model, McKinsey ridser op, er noget mere dramatisk, idet "greenfield-modellen" grundlæggende handler om, at man erstatter virksomhedens forældede kernesystemer med nye løsninger.

"Denne tilgang fungerer bedst, når virksomheder har behov for en total transformation, som de eksisterende legacy-systemer simpelthen ikke kan understøtte - eksempelvis når der er behov for et helt nyt sæt af funktioner."

Læs også: Stort it-skift i vente i danske virksomheder: Kan komme til at koste CIO'er jobbet

"At implementere denne tilgang med succes, kræver også en del mere tid; hvis der er et stort pres for at levere hurtige hurtige resultater, kan tilgangen med to hastigheder måske være den bedste løsning," skriver McKinsey.

Der vil naturligvis i alle virksomheder være ting, der taler for og imod begge de modeller, som McKinsey ridser op.

Tilbage står dog uanset hvad den grundlæggende udfordring, som mange større virksomheder og organisationer kæmper med i dag:

"Store, etablerede organisationer bliver nødt til at adressere de barrierer, som deres legacy-it-miljøer udgør."

Læs også:

Stort it-skift i vente i danske virksomheder: Kan komme til at koste CIO'er jobbet

To helt centrale begreber er nøglen til din fremtid i it-branchen

Derfor er dit ERP pludselig blevet håbløst forældet

Her er it-organisationen delt op i to afdelinger med 25 ansatte i hver




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere