Artikel top billede

Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned

Skat har besluttet at droppe det problematiske EFI-system, fordi det gennemfører ulovlige inddrivelser af skattekroner. Læs hvordan fremtiden ser ud for det skandaleramte it-system.

Først skulle det stå klar i 2007.

Så blev det udskudt til 2009, men først i 2013 blev der tændt for strømmen.

De tre forsinkelser har ligefrem givet Skats meget udskældte it-system, der opkræver forældet skattegæld hos borgerne, kælenavnet 7-9-13.

Problemerne er dog fortsat efter 2013, og nu er de så slemme, at systemet lukkes ned.

Skat besluttede tirsdag at standse alle automatiserede inddrivelsesskridt via det digitale inddrivelsessystem EFI.

Fejl i inddrivelserne

Det sker på baggrund af, at Skatteministeriet har modtaget en endelig og verificeret delrapport fra Kammeradvokaten omkring legalitetsproblemerne i it-systemet, der skal inddrive gæld fra skyldnere.

Med andre ord er der fejl i inddrivelserne.

På denne baggrund konkluderer Kammeradvokaten, at Skat er forpligtet til straks at indstille al automatisk inddrivelse foretaget af EFI, hvilket Skat har altså gjort.

"Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI," skriver skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

"Jeg har netop sikret mig, at det analysearbejde, der nu har været i gang siden december sidste år, er færdigt inden udgangen af september. Vi skal inden for få uger have en holdbar fremtidig plan for inddrivelse af gæld til det offentlige."

Svær fremtid for EFI

Der er sat en undersøgelse i gang, der skal sætte fokus på om fejlene i it-systemet kan rettes.

Herefter skal der så tages endelig stilling til EFI-systemets fremtid, der dog tegner alt andet end lys. 

"Jeg må dog allerede nu sige, at jeg har svært ved at se, at EFI bliver det bærende element i inddrivelsen i de kommende år," siger skatteministeren.

Læs også:

Skats syge it-system skal kureres - men hvad fejler det egentlig?

Fejl i dansk it-system koster en halv milliard kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere