Artikel top billede

Skat skrotter it-systemet EFI og ansætter 400 nye medarbejdere

Eksterne eksperter skal hjælpe Skat med at udforme en helt ny it-strategi. Det er en del af regeringens handlingsplan, som skal rette op på sværmen af skandaler, som har plaget SKAT de seneste år.

Fusk med udbytteskat og det havarerede inddrivelsessystem EFI.

Alt det og meget mere, skal der nu gøres op med i Skat.

Det fremgår af den handlingsplan for Skats fremtid, som skatteminister Karsten Lauritzen her til middag har præsenteret for offentligheden.

Ministeren har sikret sig bred politisk opbakning til redningsplanen, som blandt andet betyder, at Skat får lov til at ansætte 400 nye medarbejdere, som skal sætte fart på inddrivelsesområdet og styrke kontrollen med refusion af udbytteskat.

Som en del af planen varsler ministeren, at der skal laves en helt ny it-strategi i Skat, ligesom it-området skal reorganiseres. Desuden får Skat nu hjælp fra et særligt it-board, som skal sammensættes af danske og internationale it-eksperter, som skal rådgive Skats it-direktør.

Desuden vil ministeren gradvis lukke ned for det skandaleramte inddrivelsessystem EFI i en såkaldt "kontrolleret nedlukning". Som erstatning skal Skatteministeriet selv stå i spidsen for udvikling af et nyt it-båret inddrivelsessystem, som skal stå klar til brug i 2019.

Udviklingsarbejdet kommer til at foregå i et nyoprettet ImplementeringsCenter for Inddrivelse (ICI), som formentlig kommer til at arbejde efter samme principper som ministeriet bruger til udvikling af et system til administration ejendomsvurderinger.

Parallelt med udvikling af et nyt it-system skal ICI komme forslag til en forenkling af lovgivningen inddrivelseslovgivningen

Læs også: Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Samtidig med lanceringen af handlingsplanen er i alt fem chefer i Skat blevet sendt hjem, mens Skat undersøger om de kan drages til ansvar for det nuværende kaos.

Læs også: Skats it-direktør fyret på grund af EFI-ballade

Skatteminister Karsten Lauritzen siger i forbindelse med handlingsplanen:

"Skats it-systemer er så forældede, så komplekse og så dårligt dokumenterede, at Skat over de næste 15-20 år står foran at skulle udskifte størstedelen af sine 200 it-systemer. Vi skal simpelthen give Skat en ny digital dna. Og dermed tager vi de første skridt til at bygge et helt nyt skattevæsen."

Ministeren siger desuden, at ansvaret for skandalerne i Skat deles af skiftende regeringer.

"Derfor har vi også et fælles politisk ansvar for at (...) blive enige om nogle fælles rammer, der kan få Skat tilbage på sporet. Derfor er jeg også glad for, at et bredt flertal blandt Folketingets partier bakker op om det mål."

Karsten Lauritzen siger samtidig, at Skats egen undersøgelse af EFI-projektet har afsløret "alvorlige svigt" i dele af Skat, som altså får personalemæssige konsekvenser for de ansvarlige chefer.

"Visse ledere tæt på systemet gav et indtryk af, at EFI var køreklart, selv om det reelt ikke var tilfældet. Det er naturligvis meget alvorligt. Skats direktør har orienteret mig om, at der i denne sag også er draget en række personalemæssige konsekvenser," siger skatteministeren.

"EFI har været et smertensbarn gennem rigtig mange år. Det er desværre svært at komme i tanke om et it-projekt, der er slået mere fejl. Og med den viden, vi har i dag, skulle systemet aldrig have været sat i drift. EFI-systemet er så fejlbehæftet og ineffektivt, at der overordnet set ikke er anden mulighed end at lukke det ned."

Læs også:

Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt

Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere