Skat skrotter it-systemet EFI og ansætter 400 nye medarbejdere

Eksterne eksperter skal hjælpe Skat med at udforme en helt ny it-strategi. Det er en del af regeringens handlingsplan, som skal rette op på sværmen af skandaler, som har plaget SKAT de seneste år.

Fusk med udbytteskat og det havarerede inddrivelsessystem EFI.

Alt det og meget mere, skal der nu gøres op med i Skat.

Det fremgår af den handlingsplan for Skats fremtid, som skatteminister Karsten Lauritzen her til middag har præsenteret for offentligheden.

Ministeren har sikret sig bred politisk opbakning til redningsplanen, som blandt andet betyder, at Skat får lov til at ansætte 400 nye medarbejdere, som skal sætte fart på inddrivelsesområdet og styrke kontrollen med refusion af udbytteskat.

Som en del af planen varsler ministeren, at der skal laves en helt ny it-strategi i Skat, ligesom it-området skal reorganiseres. Desuden får Skat nu hjælp fra et særligt it-board, som skal sammensættes af danske og internationale it-eksperter, som skal rådgive Skats it-direktør.

Desuden vil ministeren gradvis lukke ned for det skandaleramte inddrivelsessystem EFI i en såkaldt "kontrolleret nedlukning". Som erstatning skal Skatteministeriet selv stå i spidsen for udvikling af et nyt it-båret inddrivelsessystem, som skal stå klar til brug i 2019.

Udviklingsarbejdet kommer til at foregå i et nyoprettet ImplementeringsCenter for Inddrivelse (ICI), som formentlig kommer til at arbejde efter samme principper som ministeriet bruger til udvikling af et system til administration ejendomsvurderinger.

Parallelt med udvikling af et nyt it-system skal ICI komme forslag til en forenkling af lovgivningen inddrivelseslovgivningen

Læs også: Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Samtidig med lanceringen af handlingsplanen er i alt fem chefer i Skat blevet sendt hjem, mens Skat undersøger om de kan drages til ansvar for det nuværende kaos.

Læs også: Skats it-direktør fyret på grund af EFI-ballade

Skatteminister Karsten Lauritzen siger i forbindelse med handlingsplanen:

"Skats it-systemer er så forældede, så komplekse og så dårligt dokumenterede, at Skat over de næste 15-20 år står foran at skulle udskifte størstedelen af sine 200 it-systemer. Vi skal simpelthen give Skat en ny digital dna. Og dermed tager vi de første skridt til at bygge et helt nyt skattevæsen."

Ministeren siger desuden, at ansvaret for skandalerne i Skat deles af skiftende regeringer.

"Derfor har vi også et fælles politisk ansvar for at (...) blive enige om nogle fælles rammer, der kan få Skat tilbage på sporet. Derfor er jeg også glad for, at et bredt flertal blandt Folketingets partier bakker op om det mål."

Karsten Lauritzen siger samtidig, at Skats egen undersøgelse af EFI-projektet har afsløret "alvorlige svigt" i dele af Skat, som altså får personalemæssige konsekvenser for de ansvarlige chefer.

"Visse ledere tæt på systemet gav et indtryk af, at EFI var køreklart, selv om det reelt ikke var tilfældet. Det er naturligvis meget alvorligt. Skats direktør har orienteret mig om, at der i denne sag også er draget en række personalemæssige konsekvenser," siger skatteministeren.

"EFI har været et smertensbarn gennem rigtig mange år. Det er desværre svært at komme i tanke om et it-projekt, der er slået mere fejl. Og med den viden, vi har i dag, skulle systemet aldrig have været sat i drift. EFI-systemet er så fejlbehæftet og ineffektivt, at der overordnet set ikke er anden mulighed end at lukke det ned."

Læs også:

Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt

Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.