Velkommen til den nye regering: Her er fem it-opgaver, som regeringen (snarest) bør se på

Computerworld mener: It fyldte ingenting i valgkampen. Men det betyder ikke, at der ikke skal tages politiske slagsmål på it-området. Her har du fem områder, som Computerworld mener, at Danmarks kommende regering snarest skal se på.

Vælgerne har talt. Og deres stemmer pegede på en ny borgerlig-national-liberal alliance af partier, som over de næste par dage skal udforme et regeringsgrundlag, fordele posterne og tage de første spæde skridt med den nye politik.

Det er et hårdt og intensivt arbejde, der kræver sort kaffe, stærke nerver og mange sene nattetimer. Ikke mindst fordi partierne i den såkaldte blå blok på flere områder er uenige om både problemer og løsninger.

På it-området behøver det dog ikke at være så svært at finde udfordringer, som kræver politiske løsninger.

Computerworld vil derfor gerne byde den kommende regering, uanset bogstavkombination, velkommen med en liste over de oplagte områder, som der skal tages fat på:

1. Hvordan vi får bedre bredbånd?
Udrulningen af reelt højhastighedsbredbånd og nær de store byer endog meget langsomt.

Det kan du læse mere om her: Dansk Energi: Vi er langt fra bredbånd i verdensklasse: Politikerne må smøge ærmerne op.

Det har fået Brian Mikkelsen fra De Konservative til at pege på bedre bredbånd som en af de største it-udfordringer for Danmark (se videoen her).

Udfordringen er, at partierne ikke er enige om, hvordan vi får speedet udviklingen, hastigheden og udbredelsen op. Det gør det bare endnu mere relevant for den kommende regering at få skåret igennem.

2. En havarikommission for datalækager
Vores personlige data er attraktive for kriminelle og statsfinansierede hackere uanset om de er opbevaret hos statslige institutioner eller deres private leverandører.

Derfor vil angreb og lækager ske - og sporerne fra den ærligt talt ikke imponerende - eller eksisterende - oprydning efter CSC-sagen skræmmer.

Det kan du læse mere om her: Man burde undersøge CSC i stedet for hackerne.

Det er derfor tvingende nødvendigt, at der oprettes en meldepligt og et forum, for eksempel i form af en it-havarikommission, hvor konsekvenser og erfaringer samles.

3. Afklaring om masseovervågning 
Masseovervågning i form af den ineffektive tele-logning er blevet til hverdag. Men beslutningerne om overvågningen er kommet snigende uden en overordnet politisk debat.

Det har fået politikere som blandt andet Michael Aastrup-Jensen, it-ordfører for Venstre, til at sige at vi er gået for langt.

Nu er der så mulighed for at gøre det, som I siger, det ser vi frem til - men det bliver ikke nemt når alliancepartneren Dansk Folkeparti er parat til at gå længere.

Det kan du læse mere om her: Politiker efter terror: Lad os kigge på centraliseret overvågning.

Uanset udfaldet, så trænger området til en reel debat om hvem og hvor meget danske borgere skal overvåges.

4. Den rigtige arbejdskraft til opgaverne  
It-branchen er født international.

Derfor har branchen gennem mange år tiltrukket talenter fra andre dele af verden til it-fyldte kontorer på så eksotiske lokationer som Ballerup.

Uanset hvad man mener om den udenlandske arbejdskraft i den danske it-branche, så falder folkene på et tørt sted i en branche, hvor organisationen ITEK anslår at vi kommer til at mangle 4.000 højtuddannede teknologifolk i 2020: Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk.

Med indvandrings som et af de centrale emner i valgkampen står området nu til at blive en politisk slagmark mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti - et slagsmål, som meget vel kan betyde at den danske it-branche kan få sværere ved at rekruttere folk fra lande uden for EU.

Det gør området til ikke bare en politisk varm kartoffel, men også et område, som rammer ind i den danske it-branche. En kommende regering bør derfor hurtigst muligt få skabt en afklaring, som tager højde for specifikke områders behov for specialiseret og internationaliseret arbejdskraft.

5. It i undervisningen 
Danmark lever af ideer, kreativitet og innovation. Og få steder har vi som samfund en så stor mulighed for at præge medborgere i en god retning som i skolesystemet.

Men it, som er en af grundstenene i den ønskede økonomiske vækst, har trange kår i undervisningssektoren. Både som værktøj og som fagligt emne. 

I foreningen Coding Pirates fine lille video lover de fleste interviewede politikere at arbejde med sagen. Nu er det så bare at komme i gang...

På Computerworld er vi klar over at det ikke fem nemme opgaver.

Men det er fem opgaver, som der er behov for politiske løsninger på. 

- er der i øvrigt andre it-relevante områder som den kommende regering skal kaste sig over? Kommentarfeltet er åbent.Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.