Velkommen til den nye regering: Her er fem it-opgaver, som regeringen (snarest) bør se på

Computerworld mener: It fyldte ingenting i valgkampen. Men det betyder ikke, at der ikke skal tages politiske slagsmål på it-området. Her har du fem områder, som Computerworld mener, at Danmarks kommende regering snarest skal se på.

Vælgerne har talt. Og deres stemmer pegede på en ny borgerlig-national-liberal alliance af partier, som over de næste par dage skal udforme et regeringsgrundlag, fordele posterne og tage de første spæde skridt med den nye politik.

Det er et hårdt og intensivt arbejde, der kræver sort kaffe, stærke nerver og mange sene nattetimer. Ikke mindst fordi partierne i den såkaldte blå blok på flere områder er uenige om både problemer og løsninger.

På it-området behøver det dog ikke at være så svært at finde udfordringer, som kræver politiske løsninger.

Computerworld vil derfor gerne byde den kommende regering, uanset bogstavkombination, velkommen med en liste over de oplagte områder, som der skal tages fat på:

1. Hvordan vi får bedre bredbånd?
Udrulningen af reelt højhastighedsbredbånd og nær de store byer endog meget langsomt.

Det kan du læse mere om her: Dansk Energi: Vi er langt fra bredbånd i verdensklasse: Politikerne må smøge ærmerne op.

Det har fået Brian Mikkelsen fra De Konservative til at pege på bedre bredbånd som en af de største it-udfordringer for Danmark (se videoen her).

Udfordringen er, at partierne ikke er enige om, hvordan vi får speedet udviklingen, hastigheden og udbredelsen op. Det gør det bare endnu mere relevant for den kommende regering at få skåret igennem.

2. En havarikommission for datalækager
Vores personlige data er attraktive for kriminelle og statsfinansierede hackere uanset om de er opbevaret hos statslige institutioner eller deres private leverandører.

Derfor vil angreb og lækager ske - og sporerne fra den ærligt talt ikke imponerende - eller eksisterende - oprydning efter CSC-sagen skræmmer.

Det kan du læse mere om her: Man burde undersøge CSC i stedet for hackerne.

Det er derfor tvingende nødvendigt, at der oprettes en meldepligt og et forum, for eksempel i form af en it-havarikommission, hvor konsekvenser og erfaringer samles.

3. Afklaring om masseovervågning 
Masseovervågning i form af den ineffektive tele-logning er blevet til hverdag. Men beslutningerne om overvågningen er kommet snigende uden en overordnet politisk debat.

Det har fået politikere som blandt andet Michael Aastrup-Jensen, it-ordfører for Venstre, til at sige at vi er gået for langt.

Nu er der så mulighed for at gøre det, som I siger, det ser vi frem til - men det bliver ikke nemt når alliancepartneren Dansk Folkeparti er parat til at gå længere.

Det kan du læse mere om her: Politiker efter terror: Lad os kigge på centraliseret overvågning.

Uanset udfaldet, så trænger området til en reel debat om hvem og hvor meget danske borgere skal overvåges.

4. Den rigtige arbejdskraft til opgaverne  
It-branchen er født international.

Derfor har branchen gennem mange år tiltrukket talenter fra andre dele af verden til it-fyldte kontorer på så eksotiske lokationer som Ballerup.

Uanset hvad man mener om den udenlandske arbejdskraft i den danske it-branche, så falder folkene på et tørt sted i en branche, hvor organisationen ITEK anslår at vi kommer til at mangle 4.000 højtuddannede teknologifolk i 2020: Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk.

Med indvandrings som et af de centrale emner i valgkampen står området nu til at blive en politisk slagmark mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti - et slagsmål, som meget vel kan betyde at den danske it-branche kan få sværere ved at rekruttere folk fra lande uden for EU.

Det gør området til ikke bare en politisk varm kartoffel, men også et område, som rammer ind i den danske it-branche. En kommende regering bør derfor hurtigst muligt få skabt en afklaring, som tager højde for specifikke områders behov for specialiseret og internationaliseret arbejdskraft.

5. It i undervisningen 
Danmark lever af ideer, kreativitet og innovation. Og få steder har vi som samfund en så stor mulighed for at præge medborgere i en god retning som i skolesystemet.

Men it, som er en af grundstenene i den ønskede økonomiske vækst, har trange kår i undervisningssektoren. Både som værktøj og som fagligt emne. 

I foreningen Coding Pirates fine lille video lover de fleste interviewede politikere at arbejde med sagen. Nu er det så bare at komme i gang...

På Computerworld er vi klar over at det ikke fem nemme opgaver.

Men det er fem opgaver, som der er behov for politiske løsninger på. 

- er der i øvrigt andre it-relevante områder som den kommende regering skal kaste sig over? Kommentarfeltet er åbent.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Undersøgelse: Digital succes kræver opgør med statisk it-infrastruktur - men det er ikke uden problemer
Det digitale kapløb er i fuld sving i erhvervslivet, og mange toneangivende virksomheder søger den nødvendige fleksibilitet ved at skifte til tredieparts-datacentre og hybrid cloud-infrastruktur. Det viser en stor undersøgelse blandt 752 europæiske virksomheder, som analysehuset IDC har foretaget for Interxion. Men flere virksomheder har samtidig betydelige bekymringer i forhold til stabilitet og sikkerhed i sådan en grad, at det hæmmer de digitale ambitioner. Læs i dette whitepaper om undersøgelsens resultater og nogle af svarene på de udfordringer, digitale virksomheder aktuelt står over for. 24 sider på engelsk.