Velkommen til den nye regering: Her er fem it-opgaver, som regeringen (snarest) bør se på

Computerworld mener: It fyldte ingenting i valgkampen. Men det betyder ikke, at der ikke skal tages politiske slagsmål på it-området. Her har du fem områder, som Computerworld mener, at Danmarks kommende regering snarest skal se på.

Vælgerne har talt. Og deres stemmer pegede på en ny borgerlig-national-liberal alliance af partier, som over de næste par dage skal udforme et regeringsgrundlag, fordele posterne og tage de første spæde skridt med den nye politik.

Det er et hårdt og intensivt arbejde, der kræver sort kaffe, stærke nerver og mange sene nattetimer. Ikke mindst fordi partierne i den såkaldte blå blok på flere områder er uenige om både problemer og løsninger.

På it-området behøver det dog ikke at være så svært at finde udfordringer, som kræver politiske løsninger.

Computerworld vil derfor gerne byde den kommende regering, uanset bogstavkombination, velkommen med en liste over de oplagte områder, som der skal tages fat på:

1. Hvordan vi får bedre bredbånd?
Udrulningen af reelt højhastighedsbredbånd og nær de store byer endog meget langsomt.

Det kan du læse mere om her: Dansk Energi: Vi er langt fra bredbånd i verdensklasse: Politikerne må smøge ærmerne op.

Det har fået Brian Mikkelsen fra De Konservative til at pege på bedre bredbånd som en af de største it-udfordringer for Danmark (se videoen her).

Udfordringen er, at partierne ikke er enige om, hvordan vi får speedet udviklingen, hastigheden og udbredelsen op. Det gør det bare endnu mere relevant for den kommende regering at få skåret igennem.

2. En havarikommission for datalækager
Vores personlige data er attraktive for kriminelle og statsfinansierede hackere uanset om de er opbevaret hos statslige institutioner eller deres private leverandører.

Derfor vil angreb og lækager ske - og sporerne fra den ærligt talt ikke imponerende - eller eksisterende - oprydning efter CSC-sagen skræmmer.

Det kan du læse mere om her: Man burde undersøge CSC i stedet for hackerne.

Det er derfor tvingende nødvendigt, at der oprettes en meldepligt og et forum, for eksempel i form af en it-havarikommission, hvor konsekvenser og erfaringer samles.

3. Afklaring om masseovervågning 
Masseovervågning i form af den ineffektive tele-logning er blevet til hverdag. Men beslutningerne om overvågningen er kommet snigende uden en overordnet politisk debat.

Det har fået politikere som blandt andet Michael Aastrup-Jensen, it-ordfører for Venstre, til at sige at vi er gået for langt.

Nu er der så mulighed for at gøre det, som I siger, det ser vi frem til - men det bliver ikke nemt når alliancepartneren Dansk Folkeparti er parat til at gå længere.

Det kan du læse mere om her: Politiker efter terror: Lad os kigge på centraliseret overvågning.

Uanset udfaldet, så trænger området til en reel debat om hvem og hvor meget danske borgere skal overvåges.

4. Den rigtige arbejdskraft til opgaverne  
It-branchen er født international.

Derfor har branchen gennem mange år tiltrukket talenter fra andre dele af verden til it-fyldte kontorer på så eksotiske lokationer som Ballerup.

Uanset hvad man mener om den udenlandske arbejdskraft i den danske it-branche, så falder folkene på et tørt sted i en branche, hvor organisationen ITEK anslår at vi kommer til at mangle 4.000 højtuddannede teknologifolk i 2020: Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk.

Med indvandrings som et af de centrale emner i valgkampen står området nu til at blive en politisk slagmark mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti - et slagsmål, som meget vel kan betyde at den danske it-branche kan få sværere ved at rekruttere folk fra lande uden for EU.

Det gør området til ikke bare en politisk varm kartoffel, men også et område, som rammer ind i den danske it-branche. En kommende regering bør derfor hurtigst muligt få skabt en afklaring, som tager højde for specifikke områders behov for specialiseret og internationaliseret arbejdskraft.

5. It i undervisningen 
Danmark lever af ideer, kreativitet og innovation. Og få steder har vi som samfund en så stor mulighed for at præge medborgere i en god retning som i skolesystemet.

Men it, som er en af grundstenene i den ønskede økonomiske vækst, har trange kår i undervisningssektoren. Både som værktøj og som fagligt emne. 

I foreningen Coding Pirates fine lille video lover de fleste interviewede politikere at arbejde med sagen. Nu er det så bare at komme i gang...

På Computerworld er vi klar over at det ikke fem nemme opgaver.

Men det er fem opgaver, som der er behov for politiske løsninger på. 

- er der i øvrigt andre it-relevante områder som den kommende regering skal kaste sig over? Kommentarfeltet er åbent.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Steffen Andersen er en af Danmarks bedste CIO'er: Styrer Adform i et vildt teknologiræs mod gigantiske konkurrenter
Nomineret til Årets CIO 2018: Tag med på et vildt teknologiræs med 2,7 milliarder visninger, budprocesser på 300 millisekunder, millioner af transaktioner i sekundet og konkurrenter som Facebook og Google. Læs her, hvordan Steffen Andersen, CIO hos Adform, sikrer, at virksomheden er helt fremme teknologisk.
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Vil strejkende it-folk kunne lægge hele Statens It ned? "Det har vi ingen kommentarer til," lyder den kryptiske melding fra Statens It
50 it-medarbejdere hos Statens It truer med at nedlægge arbejdet i sympatistrejke. Vil det betyde, at Statens It går ned?
Statens It nægter at svare.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.