Velkommen til den nye regering: Her er fem it-opgaver, som regeringen (snarest) bør se på

Computerworld mener: It fyldte ingenting i valgkampen. Men det betyder ikke, at der ikke skal tages politiske slagsmål på it-området. Her har du fem områder, som Computerworld mener, at Danmarks kommende regering snarest skal se på.

Vælgerne har talt. Og deres stemmer pegede på en ny borgerlig-national-liberal alliance af partier, som over de næste par dage skal udforme et regeringsgrundlag, fordele posterne og tage de første spæde skridt med den nye politik.

Det er et hårdt og intensivt arbejde, der kræver sort kaffe, stærke nerver og mange sene nattetimer. Ikke mindst fordi partierne i den såkaldte blå blok på flere områder er uenige om både problemer og løsninger.

På it-området behøver det dog ikke at være så svært at finde udfordringer, som kræver politiske løsninger.

Computerworld vil derfor gerne byde den kommende regering, uanset bogstavkombination, velkommen med en liste over de oplagte områder, som der skal tages fat på:

1. Hvordan vi får bedre bredbånd?
Udrulningen af reelt højhastighedsbredbånd og nær de store byer endog meget langsomt.

Det kan du læse mere om her: Dansk Energi: Vi er langt fra bredbånd i verdensklasse: Politikerne må smøge ærmerne op.

Det har fået Brian Mikkelsen fra De Konservative til at pege på bedre bredbånd som en af de største it-udfordringer for Danmark (se videoen her).

Udfordringen er, at partierne ikke er enige om, hvordan vi får speedet udviklingen, hastigheden og udbredelsen op. Det gør det bare endnu mere relevant for den kommende regering at få skåret igennem.

2. En havarikommission for datalækager
Vores personlige data er attraktive for kriminelle og statsfinansierede hackere uanset om de er opbevaret hos statslige institutioner eller deres private leverandører.

Derfor vil angreb og lækager ske - og sporerne fra den ærligt talt ikke imponerende - eller eksisterende - oprydning efter CSC-sagen skræmmer.

Det kan du læse mere om her: Man burde undersøge CSC i stedet for hackerne.

Det er derfor tvingende nødvendigt, at der oprettes en meldepligt og et forum, for eksempel i form af en it-havarikommission, hvor konsekvenser og erfaringer samles.

3. Afklaring om masseovervågning 
Masseovervågning i form af den ineffektive tele-logning er blevet til hverdag. Men beslutningerne om overvågningen er kommet snigende uden en overordnet politisk debat.

Det har fået politikere som blandt andet Michael Aastrup-Jensen, it-ordfører for Venstre, til at sige at vi er gået for langt.

Nu er der så mulighed for at gøre det, som I siger, det ser vi frem til - men det bliver ikke nemt når alliancepartneren Dansk Folkeparti er parat til at gå længere.

Det kan du læse mere om her: Politiker efter terror: Lad os kigge på centraliseret overvågning.

Uanset udfaldet, så trænger området til en reel debat om hvem og hvor meget danske borgere skal overvåges.

4. Den rigtige arbejdskraft til opgaverne  
It-branchen er født international.

Derfor har branchen gennem mange år tiltrukket talenter fra andre dele af verden til it-fyldte kontorer på så eksotiske lokationer som Ballerup.

Uanset hvad man mener om den udenlandske arbejdskraft i den danske it-branche, så falder folkene på et tørt sted i en branche, hvor organisationen ITEK anslår at vi kommer til at mangle 4.000 højtuddannede teknologifolk i 2020: Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk.

Med indvandrings som et af de centrale emner i valgkampen står området nu til at blive en politisk slagmark mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti - et slagsmål, som meget vel kan betyde at den danske it-branche kan få sværere ved at rekruttere folk fra lande uden for EU.

Det gør området til ikke bare en politisk varm kartoffel, men også et område, som rammer ind i den danske it-branche. En kommende regering bør derfor hurtigst muligt få skabt en afklaring, som tager højde for specifikke områders behov for specialiseret og internationaliseret arbejdskraft.

5. It i undervisningen 
Danmark lever af ideer, kreativitet og innovation. Og få steder har vi som samfund en så stor mulighed for at præge medborgere i en god retning som i skolesystemet.

Men it, som er en af grundstenene i den ønskede økonomiske vækst, har trange kår i undervisningssektoren. Både som værktøj og som fagligt emne. 

I foreningen Coding Pirates fine lille video lover de fleste interviewede politikere at arbejde med sagen. Nu er det så bare at komme i gang...

På Computerworld er vi klar over at det ikke fem nemme opgaver.

Men det er fem opgaver, som der er behov for politiske løsninger på. 

- er der i øvrigt andre it-relevante områder som den kommende regering skal kaste sig over? Kommentarfeltet er åbent.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.