Artikel top billede

It-advokat advarer mod Oracles software-licensmodel: "Fuld af fælder"

Oracle er atter engang i modvind på licens-fronten. Denne gang er det et it-advokatfirma, som anbefaler kommende Oracle-kunder til at studere it-gigantens licenser meget nøje. Ellers kan du ende med ekstra-regninger for funktioner, som du aldrig har brugt.

It-selskabet Oracle med alt fra servere til databaser på hylderne har flere gange i de seneste år været i modvind over anklager om, at selskabets software-licenser var noget af en jungle at finde rundt i.

I den seneste bølge af beskyldninger om mudret vande i licens-junglen får it-giganten et rap over nallerne fra it-advokatfirmaet Scott & Scott.

På selskabets Oracle Audit-blog opfordrer advokat Christopher Barnett virksomheder med Oracle-ønsker på serverne om at medregne bekostelige software-auditeringer som følge af uigennemsigtige regler.

"Oracles software-licensering er fuld af fælder. Virksomhederne er nødt til at forstå risici forbundet med disse fælder og træde varsomt," skriver it-advokat Christopher Barnett på bloggen.

Betal for ubrugte funktioner

Christopher Barnett gennemgår med udgangspunkt i en Business Insider-artikel først, hvordan VMware-kunder kan få sig nogle ubehagelige overraskelser ved software-auditering.

Læs også: VMware: Oracle er en virtualiserings-showstopper

Herefter beskriver it-advokaten, at Oracle også tager sig betalt for særskilt funktionalitet, der kun bliver taget brug ved installation af eksempelvis database-software.

"Ikke desto mindre bliver brugen af noteret i softwarens brugs-log, og denne brugs-log er normalvis blandt de informationer, som Oracles License Management Services efterspørger ved et audit," lyder det fra Christopher Barnett.

Han anbefaler derfor, at man inden et Oracle-køb gør sig det klokkeklart, hvordan ens it-infrastruktur påvirker Oracles licensberegning.

Læs også: Coop mødt af licens-krav på trecifret millionbeløb

Såfremt ens virksomhed arbejder med en Oracle-partner, foreslår it-advokaten, at virksomheden lægger så meget af licensansvaret som muligt over på partneren, så man kun betaler for det, som man har bedt om.

88 procent klør sig i nakken

Advarslerne fra it-advokatfirmaet bliver bakket op omkring en brugerundersøgelsen blandt Oracle-kunder fra sidste år, som Computerworlds amerikanske søstersite Inforworld har rapporteret om.

Ud fra denne undersøgelsen bliver det konkluderet, at it-gigantens licensregler fører til mistillid og et fjendtlig forhold til kunderne.

Eksempelvis var 44 procent af de adspurgte 'uenige' i, at Oracles audit-forespørgsler var nemme at svare på, mens 44 procent var 'meget uenige' i dette udsagn.

Oracle har ingen kommentarer

Computerworld har spurgt Oracle, om det nu også kan være rigtigt, at selskabets software-licenser er en jungle at navigere rundt i.

Det har Oracle ingen kommentarer til lige nu.

Selskabet henviser i stedet til en såkaldt uafhængig Oracle-brugergruppe, som finder det mærkværdigt, at der stadig er Oracle-kunder, der har et fjendtligt forhold til Oracle og især it-selskabets licensregler.

Derudover fremhæver it-giganten over for Computerworld flere virksomhedscases fra sin egen hjemmeside med blandt andre Nordea, der storroser Oracles licensservices.

Men heller ikke i denne omgang fik vi et klart svar fra Oracle om, hvorvidt selskabet rent faktisk er på vej med mere simple licensregler, som der ellers har været rygter om.

Læs også:
Advarsel fra dansk it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Oracle: Her er den reelle grund til at licens-audits kan ramme så tungt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere