Artikel top billede

Test: Steam nytænker controlleren til dine computerspil

Verdens største spilplatform, Steam, har lanceret sin egen controller, Steam Controller, som fungerer markant anderledes end andre konsol-controllere.

Steam er verdens største spildistributionsplatform.

Millioner og atter millioner af brugere åbner hver dag Steam, men platformen har kun fanget gamerne foran computeren og ikke i stuen foran fjernsynet.

Det vil Steam lave om på med Steam Machines kompakte, konsol-lignende gamer-computere med SteamOS (en linux-distribution), og to andre produkter, Steam Link og Steam Controller.

Steam Link er gamernes svar på en Chromecast, og med den kan du streame Steam-programmet og spil fra din superstærke gamer-computer inde fra kontoret og ind til din stue uden forsinkelse.

Så med en Steam Controller kan du spille dine spil med i sofaen.

I denne test kigger vi kun på Steam Controller.

Vi har testet controlleren uden Steam Link, da den fint fungerer sammen med din computer. På et senere tidspunkt vil vi tage et kig på Steam Link og Steam Machines.

Specielt design
Steam Controller minder meget om Xbox One-kontrolleren i sin form og facon. Og så alligevel ikke.

I første omgang bliver man mindet om Xbox One-controllerens design, men hurtigt retter man blikket mod de anderledes taster, placeringer og specielt de to cirkulære plader.

Begge er touch-paneler, hvoraf den venstre hovedsageligt fungerer som en klassisk D-pad og den højre som et thumbstick til at navigere kameraet med.

Desuden har den en almindelig thumbstick, skulderknapper - oftest til sigte/skyde - og på undersiden er der endnu to knapper, som du trykker på med lange- og ringfingeren.

Controlleren ligger overraskende godt i hænderne på trods af en lidt tykkere profil end for eksempel Xbox One-controlleren, og materialerne i plastik er godkendt.

Kliklydende lyder dog meget plastikagtige, og generelt føles Steam Controller ikke lige så god at holde om eller klikke med som en Xbox One-kontroller, som af mange kaldes den bedste controller på markedet.

Hvad kan den?

Steam Controller er en controller i stil med alle de andre på markedet. Steam Controller kan dog kun optimalt bruges til spil via Steam-platformen, men benytter du Steam, ligger mange af dine spil nok alligevel der.

Opsætning var såre simpel: Du sætter den medlagte Bluetooth-modtager i din computer, starter Steam, og så kører det.

Vi havde dog lidt opstartsvanskeligheder alligevel, da følsomheden i touch-fladen gik amok, indtil vi havde installeret en firmware-opdatering. Det gik dog smertefrit, og efterfølgende har der ikke været nogle problemer.

Touch-fladeelementet er klart det unikke ved controlleren.

I praksis fungerer den fuldstændig som en trackpad på en god bærbar, og der er en rigtig god haptisk feedback, når du bevæger markøren rundt.

Og lad os lige konkludere: Selve controlleren fungerer overraskende godt, så snart du har vænnet dig til at bruge den. Touch-fladen fungerer som... ja en blanding mellem en thumbstick og en trackpad, og når du har fået det til at fungere, så sigter du næsten lige så godt i Borderlands 2, som du gør med en mus.

Men der er minusser.

Blandt andet SKAL du benytte dig af Steam Big Picture-mode, som er skabt til at skabe en konsollignende oplevelse.

Super smart til at skal spille på din storskærm i stuen, men superdumt, når du bruger controlleren på din pc. For eksempel skal du åbne Big Picture, hvis du vil ændre indstillinger eller rokere taste-placeringen på controlleren. Det fungerer ikke optimalt.

Du kan ændre alle tasternes placering på controlleren alt efter hvilket spil, du spiller, og det er fedt.

Hvis "hop"-knappen sidder dumt for dig på "A"-knappen i et bestemt spil, så kan du ændre det, så det i stedet sidder på "B"-knappen.

Du kan endda ændre, om controllerens touch-flade skal virke mere som var det en mus (smart i Civilization V) eller som en egentlig thumbstick (smart i Bastion).

Det virker rigtig godt, men det er langtfra let at finde rundt i. Vi har endnu ikke fundet ud af, hvordan vi ændrer en af de bagvendte taster til at blive til et hop fremfor at lade mit våben i Borderlands 2.

Vil vi anbefale den?
Hvis du bruger Steam i stor stil, og har du tænkt dig at købe en Steam Machine eller en Steam Link til din stue - eller spiller du mange spil, som er dårligt omskrevet fra konsol til pc (Assasins Creed, Styx: Master of Shadows, Shadow of Mordor og mange andre: Skam jer!), jamen så er Steam Controller lige noget for dig.

Specielt touch-fladen til muse-kontrol fungerer overraskende godt, og det var muligt uden problemer at spille Civilization V med controlleren uden store problemer. Manglen på genvejstaster er dog tydelig.

Selve brugergrænsefladen bag controlleren er dog langtfra den bedste, men det er noget, som man kan vænne sig til.

Hvis ikke touch-delen er vigtig, og er du ikke låst så meget fast i Steams univers, kan en Xbox One-controller gøre det mindst lige så godt.

Den ligger bedre i hånden, men er også en smule dyrere.

Ikke desto mindre er Steam Controller en god controller til dine spil, hvor mulighederne for tilpasning til det enkelte spil er større end nogle andre controllere. Køber du den - og får den sat ordentligt op til dine spil - så er den pengene værd.

Læs også:
15-årig fik hacket Steam-konto: "Jeg kan bare se til, mens hackeren spiller med min profil"


Loading ikon