Artikel top billede

Et skridt nærmere kunstig intelligens: Alle får nu adgang til Googles motor til kunstig intelligens

Google slår dørene op for selskabets motor til machine learning, TensorFlow, som alle nu pludselig kan anvende. Se her, hvad programmet kan anvendes til.

Det kan få stor betydning, at Google har besluttet at gøre selskabets motor til intelligente systemer, TensorFlow, til open source.

Hidtil har de store systemer til machine learning - altså til udvikling af selvlærende it-systemer, der kan lære af egne erfaringer - været forbeholdt store og pengestærke firmaer som Microsoft, IBM, Google, Facebook og andre i samme kaliber.

Det ændrer sig nu med åbningen af TensorFlow, som Google hidtil har anvendt til en række af sine egne systemer.

TensorFlow er dybest set kode, som kan indbygges i diverse applikationer og programmer - fra kæmpestore til almindelige apps til smartphones - så de kan lære af deres egne erfaringer.

Det betyder, at apps eksempelvis langsomt kan forbedre deres evne til at forstå tale, læse håndskrevne tal og ord, genkende billeder og så videre.

Kan skaleres

Fidusen ved TensorFlow er, at systemet kan skaleres. Det betyder, at det kan anvendes til både de helt store systemer og til at gøre smartphone-apps mere intelligente.

Det er det sidstnævnte, som er det primære mål for Googles beslutning om at åbne systemet.

Selskabets topchef, Sundar Pichai, skriver om frigivelsen i dette blog-indlæg: TensorFlow: smarter machine learning, for everyone.

Her skriver han, at TensorFlow oprindeligt er udviklet til at løse brede problemstillinger internt i Googles egne løsninger til machine learning.

Systemet er udviklet som afløser for Googles tidligere såkaldte 'deep learning'-system, DistBelief, der imidlertid løb ind i en række problemer - blandt andet fordi det var for tæt forbundet med Googles egen infrastruktur.

Det gjorde, at det ikke var fleksibelt nok.

Det er TensorFlow, der fungerer sammen med de fleste algoritmer til machine learning.

Systemet er skrevet i C++ og kan anvendes uden at udviklerne kender det mindste til den underliggende hardware, ligesom det kan køre på tværs af diverse enheder og arkitekturer - lige fra smartphones og til store, distribuerede systemer, der kører med mange GPU'er.

Selv anvender Google blandt andet systemet til løbende, automatisk forbedring af søgemaskinen.

Det er eksempelvis machine learning-motorerne, der gør, at Googles søgemaskine - med stigende held - forsøger at gætte dit søgeord, inden du har skrevet det færdigt i søgefeltet.

Det anvendes eksempelvis også til Google Translates mobile oversættelses-system, hvor Google Translate via en augmented reality-funktion kan oversætte eksempelvis skiltetekst.

Det kan du se en video med her.

Mulighederne er med andre ord mange, og det er reelt kun fantasien, der sætter grænser for systemets anvendelse til selvlærende systemer, der automatisk bliver klogere og klogere, jo mere data det bliver udsat for.

Den store udfordring for frameworks matematik, statistik og machine learning som TensorFlow er typisk, at de er svære at anvende.

Her har Google lagt sig i selen for at gøre det hele nemt og anvendeligt.

Systemet kan eksempelvis tilgåes fra andre C++-applikationer, der er indbygget interface til Python og så videre.

Læs også:

Kunstig intelligens nærmer sig: Udviklings-tempo af robotter og automatiserings-løsninger stiger vildt

IBM klar med ny storsatsning: 2.000 konsulenter skal arbejde med vild fremtidsteknologi

"Jeg arbejder på at konstruere computerspil, som lærer af tidligere gennemspilninger og som giver spilleren en ny oplevelse hver gang"

Bill Gates: Derfor bør du være bekymret for kunstig intelligens

Mød Facebooks kunstige intelligens: Sådan skal "M" hjælpe dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere