Artikel top billede

Kæmpe-sikkerhedshul opdaget i masser af splinternye Dell-computere

Masser af Dell-computere er blevet solgt med et fejlbehæftet sikkerhedscertifikat, som gør det muligt ret nemt via Dell-computerne at få adgang til trafik på et hvilket som helst sikkert website.

En hel stribe af Dells populære bærbare computere er i de seneste måneder blevet solgt med et fejlbehæftet root-certifikat.

Fejlen betyder, at hackere kan adgang til alle oplysninger om brugerens trafik på alle sikre websites - banker, webmail, indkøb og meget -, hvilket for en dreven hacker gør det muligt at opfange trafik, fjerne krypteringen og dernæst indsætte sig selv som ‘mellem-mand.'

Modellen er en af de klassiske hacker-metoder og kaldes for ‘man-in-the-middle'-angreb.

Læs også: Sådan fjerner du farligt certifikat i Dell-computere.

Certifikatet i Dell-computerne hedder ‘eDellRoot,' og det sidder i Dell-computere, som er blevet solgt siden august.

Dell-brugere har over weekenden fundet certifikatet i blandt andet XPS-, Latitude-, Inspiron- og Precision-modellerne, fremgår det af Reddit.

Kan opsnappe fortrolige oplysninger

Fejlen gør det muligt at opsnappe al trafik mellem en Dell-computer med det pågældende certifikat og ethvert sikkert HTTPS-website - typisk din bank eller lignende.

Webbrowsere og anden software på Dell-maskinerne vil nemlig på grund af certifikatet godkende en lang række sites, som ikke nødvendigvis er sikre. Det betyder, at brugeren ikke kan være sikker på, at et givent website er sikkert, selv om det fremstår som et HTTPS-beskyttet website.

Det kan nemlig ligeså godt være et ínficeret site, som er blevet skubbet ind imellem computeren og det sikre site, men som computeren altså godkender alligevel på grund af det fejlbehæftede certifikat.

Bedre bliver det ikke af, at certifikatet kan anvendes til automatisk at logge ind på forskellige sites på brugerens vegne.

Skulle højne brugervenligheden

Ideen med certifikatet var faktisk at højne kvaliteten i kunde-supporten, oplyser Dell.

Det indeholder nemlig oplysninger om den pågældende computers modeltype, drivere, styresystem, harddisk og lignende, som Dells kundesupport omgående ville kunne aflæse, hvis brugeren skulle henvende sig med spørgsmål.

Et de store problemer med certifikatet er, at det ikke er nemt at fjerne.

For hvis brugeren blot sletter det, er det designet til omgående at re-installere sig selv i forbindelse med den førstkommende genstart af computeren.

Sikkerhedsmanden Robert Graham betegner i denne blog-post fejlen som en ‘drop alt, hvad du har i hænderne og gå i panik'-fejl

Fejlen er stort set magen til den, som Lenovo kom til at installere under Superfish-skandalen i foråret.

Her installerede Superfish-adwaren et lignende CA-certifikat på computeren, hvilket åbnede døren for ‘man-in-the-middle'-angreb.

Du kan tjekke, om din computer er udstyret med det farlige certifikat på dette testsite. Loader siden uden melding om, at der er certifikat-fejl, er det tegn på, at eDellRoot-certifikatet er installeret på din computer. Får du fejlmelding, er certifikatet altså ikke installeret på din computer.

Læs også: Sådan fjerner du farligt certifikat i Dell-computere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.