BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Kæmpe-sikkerhedshul opdaget i masser af splinternye Dell-computere

Masser af Dell-computere er blevet solgt med et fejlbehæftet sikkerhedscertifikat, som gør det muligt ret nemt via Dell-computerne at få adgang til trafik på et hvilket som helst sikkert website.

En hel stribe af Dells populære bærbare computere er i de seneste måneder blevet solgt med et fejlbehæftet root-certifikat.

Fejlen betyder, at hackere kan adgang til alle oplysninger om brugerens trafik på alle sikre websites - banker, webmail, indkøb og meget -, hvilket for en dreven hacker gør det muligt at opfange trafik, fjerne krypteringen og dernæst indsætte sig selv som ‘mellem-mand.'

Modellen er en af de klassiske hacker-metoder og kaldes for ‘man-in-the-middle'-angreb.

Læs også: Sådan fjerner du farligt certifikat i Dell-computere.

Certifikatet i Dell-computerne hedder ‘eDellRoot,' og det sidder i Dell-computere, som er blevet solgt siden august.

Dell-brugere har over weekenden fundet certifikatet i blandt andet XPS-, Latitude-, Inspiron- og Precision-modellerne, fremgår det af Reddit.

Kan opsnappe fortrolige oplysninger

Fejlen gør det muligt at opsnappe al trafik mellem en Dell-computer med det pågældende certifikat og ethvert sikkert HTTPS-website - typisk din bank eller lignende.

Webbrowsere og anden software på Dell-maskinerne vil nemlig på grund af certifikatet godkende en lang række sites, som ikke nødvendigvis er sikre. Det betyder, at brugeren ikke kan være sikker på, at et givent website er sikkert, selv om det fremstår som et HTTPS-beskyttet website.

Det kan nemlig ligeså godt være et ínficeret site, som er blevet skubbet ind imellem computeren og det sikre site, men som computeren altså godkender alligevel på grund af det fejlbehæftede certifikat.

Bedre bliver det ikke af, at certifikatet kan anvendes til automatisk at logge ind på forskellige sites på brugerens vegne.

Skulle højne brugervenligheden

Ideen med certifikatet var faktisk at højne kvaliteten i kunde-supporten, oplyser Dell.

Det indeholder nemlig oplysninger om den pågældende computers modeltype, drivere, styresystem, harddisk og lignende, som Dells kundesupport omgående ville kunne aflæse, hvis brugeren skulle henvende sig med spørgsmål.

Et de store problemer med certifikatet er, at det ikke er nemt at fjerne.

For hvis brugeren blot sletter det, er det designet til omgående at re-installere sig selv i forbindelse med den førstkommende genstart af computeren.

Sikkerhedsmanden Robert Graham betegner i denne blog-post fejlen som en ‘drop alt, hvad du har i hænderne og gå i panik'-fejl

Fejlen er stort set magen til den, som Lenovo kom til at installere under Superfish-skandalen i foråret.

Her installerede Superfish-adwaren et lignende CA-certifikat på computeren, hvilket åbnede døren for ‘man-in-the-middle'-angreb.

Du kan tjekke, om din computer er udstyret med det farlige certifikat på dette testsite. Loader siden uden melding om, at der er certifikat-fejl, er det tegn på, at eDellRoot-certifikatet er installeret på din computer. Får du fejlmelding, er certifikatet altså ikke installeret på din computer.

Læs også: Sådan fjerner du farligt certifikat i Dell-computere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere