Artikel top billede

Kritik af opdateringer til populært CMS - udgør i sig selv en sikkerhedsrisiko

Drupals proces for sikkerhedsopdateringer udgør i sig selv en risiko for brugerne, advarer sikkerhedsekspert.

Selvom man i princippet bør sætte pris på hyppige sikkerhedsopdateringer til sit CMS, så kan netop opdateringsprocessen i sig selv udgøre en risiko.

Det skriver Fernando Arnaboldi fra sikkerhedsfirmaet IOActive i et blogindlæg, der handler om opdateringsprocessen i det populære open source CMS Drupal.

Der er nemlig en række sårbarheder, som it-krimindelle kan udnytte, advarer han.

De fleste web-folk er i dag godt klar over, at man skal opdatere hurtigst muligt, når en ny patch udsendes - for at sikre, at de aktuelle sårbarheder bliver lukket.

Fernando Arnaboldi kan dog fortælle, hvordan han selv blev forvirret, da han få dage efter at have opdateret til Drupal v7.39 bemærkede, at der nu også var en Drupal v7.41 tilgængelig.

Den daglige opdatering slog fejl på grund af en netværksfejl, skriver han, og forklarer, hvordan han i stedet valgte at tjekke for den seneste opdatering ved at klikke på et link manuelt.

"Dette link er værdifuldt for en angriber, fordi det kan bruges til at udføre et cross-site request forgery (CSRF)-angreb til at tvinge administratoren til at tjekke for opdateringer," skriver han om en af sårbarhederne.

"Da der er en CSRF-sårbarhed i ‘Tjek manuelt'-funktionen (Drupal 8 er den eneste, der ikke er ramt), kan det også udnyttes til et server-side request forgery (SSRF)-angreb mod drupal.org," lyder det videre.

Flere mangler kan skabe problemer

Fernando Arnaboldi uddyber problemstillingen hos Threatpost, hvor han fortæller, at opdateringsprocessen i Drupal er sårbar blandt andet fordi, at opdateringer ikke er krypterede, når de overføres, ligesom CMS'et heller ikke verificerer opdateringen.

En angriber vil kunne udnytte det til man-in-the-middle angreb, hvis han har adgang til samme netværk som ofret, lyder det fra sikkerhedseksperten.

Potentielt vil det kunne føre til, at angriberen kan stjæle Drupal-databasen med adgangskoder og eksekvere kode, skriver Threatpost, der også kan fortælle, at det er sårbarheder, der har eksisteret længe, og som der ikke findes nogen løsninger på.

CMS'er ofte ramt af sårbarheder

Det er langt fra kun Drupal, der bliver kritiseret for ikke at have godt nok styr på sikkerheden.

Blandt open source-systemerne er også Wordpress og Joomla ofte i ramt af sårbarheder.

Joomlas opdateringsproces har også tidligere været kilden til problemer.

I efteråret var den gal, da det CMS blev angrebet få timer efter, at en udsendt patch afslørede kritiske sårbarheder.

De kriminelle kunne nemlig i forbindelse med opdateringen som alle andre læse om de sårbarheder, der blev lappet - og derfor forsøgte de i timerne efter at udnytte hullerne på de Joomla-sider, der endnu ikke var blevet lappet. Læs mere om det her.

Drupal, som Fernando Arnaboldis kritik retter sig imod, er i øvrigt netop udkommet i version 8.

Det er er en af de større opdateringer, der på mange måder markerer et paradigmeskift for open source CMS'et. Læs mere om det her.

Læs også:

Nu frigives Drupal 8: Derfor er det et paradigmeskift for det populære CMS

Kendt CMS under voldsomt angreb kort efter udsendt patch - webmasterne var gået hjem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere