Artikel top billede

Test: Dansk smartphone er fuld af gode ideer, men dumper på finish

ID1 er en ny dansk smartphone, som lover en helt ny tilgang til Android. Men telefonen skuffer fælt på helt basale punkter.

Der sitrer en lidt forbudt, patriotisk følelse i dig, når du tager den nye ID1-telefon op i hånden.

For ID1 er noget så sjældent som en dansk smartphone, der kan blære sig med at være "Designed in Denmark," og det giver lidt samme følelse, som når det går godt for Lego eller Vestas i udlandet.

ID2ME, firmaet bag ID1, sigter efter de unge og de app-glade, som ved hjælp af en ny form for brugerflade lettere skal finde rundt i app-junglen.

Men efter den rødhvide forblændelse har lagt sig, bliver det hurtigt tydeligt, at ID1 ikke er uden fejl og mangler.

Speciel med unik brugerflade

Selv om ID1 er baseret på Android, så er ID1's software opbygget på en speciel måde.

I stedet for rækker af apps eller mapper roterer man gennem cirkler af apps, hvor hver cirkel repræsenterer for eksempel "Social" eller "Medier".

Ved opstart ser man først en skærm uden ikoner. Cirklerne af ikoner dukker op, snart man trækker sin tommelfinger over skærmen.

Du vælger mellem cirklerne ved at trække fingeren fra side til side. Derefter vælges den enkelte app ved at trække fingeren op eller ned. 

Ideen er, at du kan navigere rundt på ID1 alene ved at bruge din tommefinger.

Ser indviklet ud, men er let at bruge

Cirklerne organiserer du selv, og de kan for eksempel være "social", "værktøjer", "spil" eller "underholdning".

I første omgang ser det meget indviklet ud, men man lærer hurtigt at finde rundt imellem sine apps.

Selve valget af apps fungerer derfor fint.

Men selv efter nogle dages brug står det ikke helt klart for os, hvorfor verden har behov for cirkler i stedet for de normale ikoner. 

Ikke færdigbagt

Den største udfordring for softwaren er, at den ikke føles færdigbagt.

Du kan for eksempel ikke vælge en app direkte ved at trykke på den. I stedet skal du rotere cirklen, til du lander på den app, du nu engang skal bruge.

Det er unødvendigt indviklet og vækker mere minder om drejehjulet på de første iPods end en moderne touchskærm.

Det havde næsten givet mere mening, hvis ID1 havde været udstyret med et fysisk drejehjul som supplement til touchskærmen.

Limet lidt for hurtigt sammen

ID1-projektet begyndte for godt 14 måneder siden, og det har kostet 10 millioner kroner at producere telefonen.

Det kan du høre meget mere om i videoen nedenunder.

Men selv om 14 måneder og 10 millioner kroner lyder af meget, så kunne telefonen i vores øjne have haft godt af lidt mere tid og kærlighed.

Det ses tydeligst på selve hardwaren, der ikke har den kvalitet, som man må forvente af en telefon i denne prisklasse.

På vores testmodel kunne vi således se ind i samlingen mellem skærmen og chassiset, hvilket på sigt kan få os til at frygte for støv- og fugtproblemer i telefonen. 

Selve skærmen (med 1.920 x 1.080 pixels) står skarpt, men har samtidig et tydeligt, blåligt skær. Samtidig oplevede vi, at den af og til reagerede langsomt på vores input. 

Telefonens højttaler til musik sidder på bagsiden. Vi oplevede lyden som både mudret og lav - noget som også gjorde sig gældende med det medfølgende headset. 

Det er en skam, for samtidig oplevede vi, at den normale samtalekvalitet faktisk var udmærket. 

Til sammen er der måske tale om småfejl, som kan tilgives en telefon, som er den første fra et nyt firma - men når lanceringsprisen samtidig er på 4.000 kroner og der er benhård konkurrence fra telefoner som HTC One A9, Huawei P8 eller OnePlus 2 - så er det bare ikke godt nok.

Kameraet 

Det er de unge, som ifølge ID2ME skal blive fristet til at købe en ID1.

Og hvis der er noget, som de unge bruger utallige timer på, så er det at tage billeder af mad og af dem selv.

Det virker dog ikke til, at ID2ME har fået den besked.

Ganske vist ID1 udstyret med et 13 megapixel kamera, men billederne er bare ikke gode nok.

ID1 tager acceptable billeder, når der er lys nok, men billederne bliver udtværede, farverne livløse og fokuseringen langsom, når solen er gået ned, eller man eksempelvis er inden for til en hyggelig middag.

Det er helt skidt i et land som Danmark, hvor der er mørkt halvdelen af året.

Overraskende hurtig

På trods af ID1's unikke software, så er og bliver det en Android-telefon.

Grundstenen i telefonen er Android 5,1 (ID2ME har ikke sagt noget om en potentiel Marshmallow-version endnu), og kan derfor selvfølgelig klare alle nyere Android-apps.

Telefonen er udstyret med en quad core-processor af ukendt mærke, og her overrasker ID1 faktisk positivt. For telefonen havde igennem hele vores test en fin hastighed, som matcher forrige års Android-topmodeller. 

Så mens byggekvalitet, software og kamera kan drille, så vil du i det mindste ikke blive sur over hastigheden.

Den er ligeledes udstyret med 16 GB lagerplads, hvilket er i den lave ende, men heldigvis er der mulighed for at udvide lageret med et MicroSD-kort.

Batteriet holder nemt en dags tid uden de store problemer, men opladningen tager op til to-tre timer. Det er lang tid, når du i dag kan købe nye telefoner med "Fast Charging", hvor telefonen kan lades op på en times tid.

Kort kan det også nævnes, at både opkaldslyd og generel netværksforbindelse er udmærket. På intet tidspunkt oplevede vi under testen problemer med udfald, og vi var næsten hele tiden på 3G eller 4G-netværket.

Konklusion

Målet med ID1 er at præsentere en anderledes og - for nogle - en mere enkel måde at navigere rundt i dine apps.

Det fortjener ros, men efter et par dage med ID1 er vi stadig i tvivl om hvorfor der er behov for endnu en brugerflade til mobiltelefoner. 

ID1s største problem er dog hardwaren. For til 4.000 kroner skal design, samlekvalitet og komponenter sidde lige i skabet. Og det gør de langt fra på ID1. 

For den hårde konkurrence på telefonmarkedet betyder, at for samme 4.000 kroner kan du købe en Samsung Galaxy S6, en iPhone 6 eller en LG G4.

Det synes vi, at du skal gøre.

Læs også: Det gamle SIM-kort på vej væk: Nu kommer det nye e-SIM


Loading ikon