Artikel top billede

Hasteindkaldt af Justitsministeriet: Dansk telebranche frygter lyn-proces om logning i Danmark

Efter måneders venten er teleselskabernes brancheorganisation pludselig blevet indkaldt til hastemøde i Justitsministeriet. "Vi må for alt i verden ikke genindføre sessions-logning på egen hånd," lyder det fra telebranchen.

Teleindustrien, der er teleselskaberne brancheorganisation, er nu pludselig blevet indkaldt til møde i Justitsministeriet med ganske kort varsel.

Et møde, der skal lægge retningslinjerne for logning af danskerne.

Det oplyser Jacob Willer, der er direktør i foreningen, som ellers har stået og trippet i kulissen for at tage dialogen om logning via teleselskaberne op til diskussion.

"Det er en uhørt kort frist, Vi har ventet på det møde i månedsvis," skriver Jacob Willer på sin Twitter-profil.

Men hvad er det egentlig I er utilfredse med, for nu kommer mødeindkaldelsen fra Justitsministeriet - selv om der kun er en uges frist?

"Vi stiller selvfølgelig op, selv om der er kort varsel. Vi har forsøgt at kontakte Justitsministeriet i månedsvis for at få gang i drøftelserne, men uden noget som helst resultat," fortæller Jacob Willer til Computerworld.

Den manglende dialog frygter Teleindustrien vil blive benyttet til en kort proces, der skal munde ud i et hurtigt lovforslag om logning, der skal udføres af medlemmerne i foreningen.

"I følge lovprogrammet skal der fremsættes et lovforslag om kort tid. Tidspresset kan blive en barriere for en ordentlig dialog. Vi vil gerne have en god gennemarbejdet proces. Det, håber vi, bliver løsningen."

Hvad er det værste, der kan ske?

"Logningsdirektivet blev underkendt af EU-domstolene sidste år, og vi afskaffede sessions-logningen, men efter terror-angreben i Europa kan man godt frygte, at de kommer tilbage, fordi der skal signaleres handlekraft. Også selv om EU har erklæret direktivet ugyldigt. Det vil være den værste beslutning."

Helt konkret skrev EU-domstolen sidste år: "Direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige."

og

"Domstolen finder, at direktivet ved at stille krav om lagring af disse data og ved at give de kompetente nationale myndigheder adgang til disse i særligt alvorlig grad gør indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger."

Telefolk: Gå EU-vejen
Teleindustrien er nu bange for, at de danske politikere skal komme med et lovforslag, så medlemmerne skal rette ind inden en EU-beslutning, der så igen kan betyde, at der skal rykkes rundt på logningen i teleselskaberne.

"Vi står i en situation, hvor Europarådet er i gang med at se på en logningsplan for alle lande i Europa. Den beslutning skal vi vente på, så vi ikke kommer til at udføre dobbelt arbejde i den danske telebranche. Der er også en igangværende retssag om logningsforhold i Sverige, der kan være med til at lægge retningslinjer for Danmark," siger Jacob Willer.

Så hvad er telebranchens ønske til logningsmødet på fredag i Justitsministeriet?

"Vi ønsker ikke dansk enegang, men en EU-beslutning. Det værste der kan ske er, at Justitsministeriet pålægger os retningslinjer om genetablering af sessions-logning uden blik for EU. Men dagsordenen peger i retning af stramninger, fordi flere gerne vil udvise handlekraft i forlængelse af de terrorangreb, der har været."

Derfor slår Teleindustrien sig i tøjret.

Hvad vil I gøre?

"Vi kommer til mødet på fredag, og vi vil forsøge at få en konstruktiv arbejdsproces i gang. Hvis man vil gennemføre stramninger uden om Europa, så begår Justitsministeriet en fejl."

Justitsministeriet ønskede ikke at svare på spørgsmål per telefon, men man har bedt om en mail.

Den her vi sendt med spørgsmål om, hvad der skal ske med logning i Danmark, og hvad mødet på fredag den 29. januar skal indeholde?

Men der er ikke kommet svar tilbage.

Læs også:
Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere