Artikel top billede

Autobutler: Sådan vil vi sælge data om din bil

Den danske værkstedsportal Autobutler mødes af kritik for sine planer om at sælge data om brugernes biler.

Branchenforeningen Autobranchen kritiserer den danske værkstedsportal Autobutler for at ville sælge data om brugernes biler til producenter af intelligente billøsninger.

Autobutler fortalte i går om sine planer i en artikel i dagbladet Børsen, og det har nu fået Autobranchen til at anklage Autobutler for at bevæge sig på kanten af persondataloven:

"Vi finder det er yderst kritisabelt, at AutoButler vælger at sælge danske bilejeres data - vel og mærke uden bilisternes samtykke. De gør det på en måde, hvor bilejerne absolut ingen kontrol har med, hvad deres private data om eksempelvis kørsel og vedligeholdelsen af deres bil bliver brugt til," siger Jens Brendstrup administrerende direktør i Autobranchen ifølge en pressemeddelelse.

"En misforståelse" 

Autobutler mener dog, at der tale om en misforståelse. 

"I artiklen i Børsen kan man få det indtryk, at vi vil sælge personfølsomme data. Det er der ikke tale om. Det hverken kan, vil eller må vi gøre," siger Jan Sturm, der er pr-chef hos Autobutler. 

Han forklarer, at de oplysninger, som Autobutler ønsker at sælge, er portalens indsamlede viden om biler og deres deres reparationsbehov. 

"Det kan eksempelvis være data om, hvor ofte en bestemt bilmodel af en bestemt årgang skal til service eller skal have skiftet sin tandrem. Det er den slags oplysninger, som vi har i systemet og som er rigtig mange penge værd. I mange år har det været bilproducenterne alene, der har siddet med den viden, og det monopol vil vi gerne bryde," siger Jan Sturm. 

Giver private adgang til data

Helt konkret ønsker Autobutler at indgå et samarbejde med virksomheder, der producerer såkaldte OBD-stik. 

Det er en særlig type stik, der indsættes i bilernes såkaldte "diagnostic porte". 

Det er porte, som værksteder typisk bruger til at indhente oplysninger om en bils tilstand, når de eksempelvis skal lave fejlfindinger. 

Men flere og flere virksomheder begynder at producere OBD-stik til private, der giver brugerne trådløs adgang til de samme data via deres smartphones.

Eksempelvis løftede teleselskabet Telia sidste år sløret for et produkt ved navn Telia Sense, der er et OBD-stik med indbygget 4G-modem, og det amerikanske startup Automatic producerer ligeledes en OBD-løsning, der kan gøre ældre biler mere smarte.

Sådan virker OBD-stik 

Allerede sidste år afslørede Autobutler i et interview med Computerworld, sine planer om at gå ind på markedet for OBD-stik.

I den forbindelse forklarede Peter Zigler, medstifter af Autobutler, hvordan OBD-stik-løsningerne kan gøre ældre biler mere intelligente. 

"Hvis der en fejl på bilen, eller hvis det er tid til service, vil bilejeren få en pushbesked på sin telefon, der spørger, om der skal bookes tid på det nærmeste værksted." 

Branche: Vores kritik står ved magt
Autobutlers forklaring dæmper dog ikke Autobranchens kritik. Brancheforeningen frygter fortsat, at det kan være på kant med persondataloven, hvis Autobutler videresælger denne type data. 

"Vores vurdering står fortsat ved magt. Du har ikke ret til at videregive folk data uden samtykke, og vi vurderer ikke, at brugerne har givet tilstrækkeligt samtykke," siger Lisa Sandager Ramlow, der er kommunikationschef i Autobranchen. 

Ifølge Lisa Sandager Ramlow vil Autobranchen dog afvente mere konkrete informationer om Autobutlers tiltag 

"Det er stadigvæk meget ukonkrete udmeldninger. Men når vi får flere informationer vil vi beslutte, om vi vælger at gå videre med sagen til Forbrugerombudsmanden og Datatilsynet," siger Lisa Sandager Ramlow.

Læs også:
"Kritikerne sagde, at vi bare var smarte edb-drenge, der kom ind fra højre, men de havde slet ikke forstået pointen"




IT-JOB

DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Funktionel udvikler med teknisk flair til Oracle ERP

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejer til TastSelv Erhverv

Optum Computational Engineering ApS

SW developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere