Artikel top billede

"Problemet er ikke, at vores maskiner bliver intelligente, men at de bliver autonome"

Vi skal passe på med at overlade kunstigt intelligente robotter til sig selv, for så kan det potentielt grueligt galt, mener professor Thomas Ploug.

Computere bliver hele tiden klogere, og en dag er de måske så kloge, at vi mennesker ikke forstår dem længere.

Den dag ligger dog formentligt så langt ude i fremtiden, at de fleste af os residerer for evigt syv fod under jordens overflade.

Ikke desto mindre opfordrer professor Thomas Ploug computerbyggere til at overveje deres skaberværk, når det kommer til at indbygge kunstig intelligens.

Udover at være professor i anvendt etik ved Center for anvendt etik og videnskabsfilosofi ved Aalborg Universitet i København er Thomas Ploug medlem af Etisk Råd.

Et klassisk dilemma

På den baggrund har Computerworld bedt ham om at ridse op, hvordan etik og kunstig intelligens danser sammen.

Og Thomas Ploug mener, at der er flere faldgruber, når vi gerne vil have de kunstigt intelligente maskiner til at opføre sig etisk.

"Der er det næsten klassiske dilemma om, hvordan en selvkørende bil skal vælge mellem at køre ind i to ældre damer eller i en lille pige, hvis den ikke kan undgå kollision og er tvunget til at træffe et etisk valg," siger han.

"Der er også de situationer med kombinationen af lyn, torden, minus 15 grader, kørsel på glatte veje, i mørke, som vi aldrig har prøvet før. Vi har i sådanne situationer udfordringer med, hvordan den kunstige intelligens vil reagere," fortsætter Thomas Ploug.

Problemet med de autonome

Udover at droner kan genere privatlivets fred med et øje i det høje, og selvkørende biler kan komme ud for lidt af hvert, arbejder blandt andre USA på at sende dræberrobotter i krig.

Læs også: Forsker: Stop dræber-robotterne før det er for sent

Professor Thomas Ploug frygter dog ikke ligefrem, at disse robotter i bedste/værste Hollywood-stil bliver onde og vender sig mod os.

Derimod er han betænkelig ved, at man lægger for meget beslutningskraft over i intelligente robotter, som i sidste ende er en bunke hardware og software med indbyggede instrukser.

"Man kan stille sig selv det spørgsmål, om en fejlramt dræberrobot kan skelne mellem venner og fjender. Når det kommer til at dræbe, må der jo bare ikke være nogen fejlmargin, og her den menneskelige styring af robotten uhyre vigtig," siger Thomas Ploug og fortsætter:

"Problemet er jo ikke, at vores maskiner bliver intelligente, men snarere at de bliver autonome. De kan jo risikere at træffe beslutninger på få splitsekunder, som vi mennesker synes, er meget uheldige."

Maskiner gik amok med hinanden

Kort sagt: Professor Thomas Ploug mener, at vi mennesker aldrig må slippe styringen af de intelligente maskiner mere end højst nødvendigt.

"De teknologiske forudsætninger for kunstig intelligens er vi jo stadig herre over, og forbliver vi ikke det, kan der opstå meget kritiske situationer med kunstig intelligens på afveje," forklarer han.

Et katastrofalt eksempel herpå - om end helt livsufarligt - opstod i 2010, da en maskine på børsen i New York fejlagtigt forsøgte at sælge aktier til en værdi af 30 milliarder kroner på et tidspunkt, hvor der allerede var en del uro på markedet.

Den udmelding fik andre handelsrobotter forfinet til handler på mikrosekunder til at reagere, og i løbet af en halv time styrtdykkede Dow Jones Industrial Index i USA med næsten 1.000 point - et såkaldt "Flash crash".

Læs også: Løbsk algoritme udløste mini-børskrak

Den lavine af uheldige beslutninger ville være meget trist at følge på eksempelvis et hospital, mener Thomas Ploug.

"Vi mennesker har en dømmekraft, som du ikke bare kan sætte på formel. Dømmekraft i nye, unikke situationer er formentligt noget, som kun vi mennesker kan håndtere. Et etisk rigtigt valg i én situation, kan være et etisk forkert valg i en anden situation," afrunder Thomas Ploug.

Læs også: 
Krav om etiske regler for dræber-robotter

Googles søgemaskine skal kunne tænke selv - ekspert i AI ny topchef for søgeforretningen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere