Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Fortalt til: Kim Stensdal | Foto: Morten Middelfart

Mennesker i IT

Udgivet 9. marts 2016 kl. 11.02
Alt det her med, om mennesker bliver overflødige med kunstig intelligens...?

Nej, det gør vi ikke. Den menneskelige hjerne er så forskellig fra, hvordan kunstig intelligens og algoritmer fungerer. Det bedste eksempel, jeg kan give, kommer fra skydiving:

Jeg har sprunget rigtig meget, hvor jeg har personer på maven. Når du springer ud første gang, sker der det, at passageren ikke kan huske noget fra de første fem-seks sekunder.

Det hele forsvinder. Det er nærmest som om, at du går i sort. Din hjerne får en genstart, når du slipper flyveren. Og så vågner du igen få sekunder efter. 

Jeg tror, at det er fordi, du tager samtlige sanseinput, din krop nogensinde har haft, væk - og så får du nogle nye ting.

De fem-seks sekunder er den tid, en reboot af vores hjerne tager. Så kommer vi tilbage igen, og så er vi der.

Det interessante er så, at jeg også har taget mange med op for at springe anden gang. Og anden gang er folk vågne fra starten af. De ser flyveren forsvinde, og de ser alle de her flotte ting, og det hele føles generelt mere roligt og kontrolleret.

Med andre ord kan vores hjerne tilpasse sig til et ekstremt miljø. Den kræver et eksempel, og allerede anden gang er du klar til at kunne fungere på normal vis.

Kunstig intelligens kræver tusindvis af eksempler. Det, menneskehjernen kan, som er helt særligt, er evnen til at tilpasse sig.

Det at kunne tage meget få eksempler og så kunne tilpasse sig, er helt menneskeligt unikt. Vores hjerne er en tilpasningsmaskine, mere end det er en regnemaskine. 

Kunstig intelligens og algoritmer bliver gode, når du retter dem mod ét specifikt problem. Det er meget, meget svært at lave en generalistmaskine, der bliver ligeså effektiv i et dynamisk miljø som du og jeg. 

Men kunstig intelligens og algoritmer klarer det rigtig godt, når de skal løse et bestemt problem.
Morten Middelfart
Stifter i Social Quant, medstifter i Lumina Analytics og 
CIO i Genomic Expression. Tidligere CTO i Targit.

Flere mennesker i IT Om mennesker i itPremium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.