Artikel top billede

Test af Lumia 650: En flot og billig smartphone - men med alvorlige problemer

Microsofts nyeste Lumia-telefon byder ikke på de vilde specifikationer. Til gengæld er Lumia 650 billig. Spørgsmålet er dog, om den er pengene værd?

Du kan spare tusindvis af kroner på ikke at købe en topmodel, men i stedet gå lidt ned i pris-niveau.

Her regerer navne som Huawei, OnePlus og Motorola, men også Microsofts Lumia-telefoner har vist sig at være et godt bud på en billig smartphone.

Windows-systemet kræver mindre af telefonens hardware, så systemet virker til at fungere bedre end Android på samme hardware. 

Et eksempel på dette er Lumia 650, og til en pris på 1.700 kroner er vi imponerede på trods af en række problemer.

Læs også: Test: Lumia 950 og 950XL er de to bedste Windows-telefoner - men hvad betyder det egentlig?

En smuk Lumia-telefon

Lumia-telefoner fra Nokia - og nu fra Microsoft - har længe haft deres eget særprægede design, hvor en tydelig forkærlighed til polykarbonat stråler ud af telefonernes ofte skrigende farver.

Der er skruet ned for både farverne og for mængden af plastik i 650, der ud over sin 5,1" HD-skærm består af tyndt aluminium og et tyndt bagcover i plast.

Telefonen er den tyndeste Lumia til dato, og den føles næsten unaturlig let i hånden.

Samtidig ligner Lumia 650 ikke en telefon i 1.200 kroners-prisklassen. Aluminiummet omkranser telefonen smukt, og den ligner en telefon, som sammen med bedre hardware kunne være præsenteret som en topmodel.

For at sige det ligeud: Lumia 650 er en meget smukkere og bedre designet telefon end Microsofts to ægte topmodeller, Lumia 950 og 950XL, der udkom i oktober, og som begge dengang kostede over 5.000 kroner. I dag er prisen på Lumia 950 og 950XL helt nede på omkring de 2.500 kroner.  

De har selvfølgelig markant bedre hardware, men ikke desto mindre er de et par plastblokke, som på ingen måde udstråler samme elegance som 650, hvilket de burde til den pris.

På bagsiden stikker kameraet en smule ud, og i bunden finder du et MicroUSB-stik af den almindelige slags. Ingen USB type-C her. Du kan desuden tage bagcoveret af for at udskifte batteriet og for at isætte et MicroSD-kort.

Forventelige specifikationer

For 1.200 kroner kan du ikke forvente meget af din telefon, men alligevel overrasker Microsoft en smule med Lumia 650.

Der er som forventet en Snapdragon 215, som ikke kan yde det helt store, 1 GB RAM, 16 GB lagerplads og en 1280 x 720 pixels HD-skærm i 5".

Skærmens OLED-teknologi gør sig godt selv med så lille en opløsning. Tekst er skarp, og OLED-teknologiens stærke kontraster fungerer godt i det meget sorte Windows 10 Mobile-styresystem. Dog stjæler de sorte kanter omkring skærmen opmærksomheden.

Telefonen kan fint fungere til alle de mest banale opgaver samt de fleste apps, men du skal ikke forsøge dig med spil, før Lumia 650 begynder at vise begrænsningerne i sin Snapdragon 215-processor.

Vi kunne ikke engang spille Candy Crush, uden at det næsten lukkede telefonen ned.

Det er en basistelefon. Hverken mere eller mindre.

På bagsiden finder du et otte megapixel kameramodul, som virkelig overrasker positivt.

Normalt er det ellers kameradelen, som producenterne sparer på, når prisen skal ned, men på trods af ikke at være i samme liga som sine storebrødre, Lumia 950 og 950XL, så klarer den sig ganske godt.  

Billederne er stadig lidt grynede, og der er en del støj på dem, når du zoomer ind, men ikke desto mindre fanger billedet tydeligt motivet, og selv i et mørkt mødelokale lykkes det at fange brugbare billeder.

Batterilevetid: 11 timers videoafspilning, og den kunne sagtens klare en dags brug fra morgen til aften.

Windows 10 Mobile trækker ned

Indtil nu har det lydt som om, at Lumia 650 er en gave til menneskeheden, men nu kommer vi til kritikpunkterne. Og de er store.

For Lumia 650 trækkes ned af Windows 10 Mobile.

Og denne gang handler det ikke om, at der mangler apps.

I stedet er det gentagende oplevelser af, at Windows 10 Mobile ganske enkelt ikke føles færdigbagt. Apps lukker eller fryser, du kan pludselig ikke få adgang til bestemte indstillinger uden at genstarte eller apps bliver præsenteret på andre sprog i butikken.

Det er ikke store og alvorlige softwareproblemer, der gør telefonen ubrugelig, men snare en masse små, generende elementer, hvor man undrer sig over, hvorfor den slags fejl stadig eksisterer.

Det er alt sammen software, som kan blive rettet med tiden, men under testperioden var det en stor gene, og det var det samme, som vi oplevede med Lumia 950 og 950XL: Vi var vilde med telefonerne, men softwaren trak gevaldigt ned.

Konklusion:

Lumia 650 har en vejledende pris på 1.200 kroner, og telefonen er interessant alene af den grund.

Der findes billigere telefoner både inden- og udenfor Windows 10 Mobile-verdenen, men Lumia 650 forsøger at være et gyldent midtpunkt.

Designet og kameraet er klart de to bedste elementer ved telefonen. Designet er flot og telefonen let, og kameraet overrasker positivt i sin priskasse.

Men softwaren og processor halter.

App-butikken er et kritikpunkt for sig selv. Den er så uendelig langsom at operere i. Vores lånte Lumia 650 har nu ligget i fire timer for at hente 32 app-opdateringer, og der er endnu ikke sket noget.

Vi gav sidste års Lumia 640, 650's forgænger, en højere karakter, og det er på trods af, at 650's hardware, design og kamera er langt bedre end 640's. Men Lumia 650 er så tynget af et ufærdigt Windows 10 Mobile og en meget svag processor, at vi ikke kan give den højere karakter.

Det er ærgerligt, for Lumia 650 er ud over sine softwareproblemer en drøngod mulighed for en telefon til under 1.500 kroner.

Hvis du overvejer Lumia 650, så tænk over at smide de flere penge efter en Lumia 950 i stedet. Du får en markant hurtigere telefon med bedre hardware og et vildt kamera. 

Læs også: Test: Du kan få fire Lumia 640 for én iPhones pris - og Lumia 640 er faktisk en rigtig god telefon


Loading ikon