Hvilken browser bruger mindst strøm? Vi har testet Chrome, Firefox, Edge og Opera

Hvilken browser skal du bruge, når du skal spare på strømmen? Vi har svaret til dig her.

Debatten om hvilken browser, der dræner mindst eller mest af din bærbares dyrebare strøm, har kørt i årevis.

En reklamekampagne fra Microsoft har dog pustet nyt liv i diskussionen, da Microsoft påstår, at Edge-browseren er hele 70 procent bedre til at holde på strømmen end Googles Chrome-browser.

"Amen", konkluderer Microsoft. "Blasfemi!", skriver Chrome-brugere. "Vås og volapyk!" siger Opera, hvis browser bliver slået med en hel time af Edge-browseren i Microsofts eksperiment.

Virkeligheden er, at det er tæt på umuligt at foretage en endegyldig test af hvilken browser, der bruger mest strøm.

Vores kolleger på PCworld.com indledte for to måneder siden arbejdet med at finde den mindst energitørstige browser, og det er ikke lige til.

Det største problem med browsertests er nettets organiske væremåde.

Forskel i reklamer og internetforbindelser
Skriver du eb.dk eller computerworld.dk i to forskellige browservinduer på to forskellige tidspunkter er du sikker på, at du får to meget forskellige oplevelser alt efter flash-reklamer, indlejrede videoer og andre dynamiske effekter.

Læs også: Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?

Samtidig er din internetforbindelse ikke 100 procent stabil, og det påvirker, hvor lang tid det tager at loade en given hjemmeside.

Det er grunden til, at PCworld.com har valgt at bruge en "offline"-test af browseren.

Du kan læse, hvordan PCworld.com har testet browserne i feltet til venstre.

Browserne
Vi har anvendt en Toshiba Radius 12 med i7-Skylake CPU, 8GB RAM, M.2 SSD og en touchskærm med 4K-opløsning samt et lidt lille 41-watt batteri til at teste strømforbruget i de pågældende browsere.

Systemet kører Windows 10 med alle opdateringer og står ved siden af en Linksys 802.11n router.

De fire testede browsere er Microsoft Edge 13,1, Googles Chrome 50, Firefox 46, Opera 37 og Internet Explorer 11.

Vildt løfte fra ny browser: Få 50 procent mere ud af din bærbares batteri

Derudover har PCworld.com installeret Adobe Flash 21.0.0 på både Firefox og Opera, mens kun Microsofts Edge, der kører i 64-bit-version.

De fire andre browsere er32-bit-versioner, da 32-bit-versionerne stadig er standard for installation, selvom du bruger et 64-bit styresystem.

Resultaterne
Da Microsoft testede browserne på fire Surface Book-computere, holdt computerens batteri i hele tre timer længere med Edge-browseren aktiveret end med Chrome-browseren aktiveret.

I vores test er Chrome bedre. Men ikke så god som Edge, når det handler om at spare på strømmen.

Microsofts Edge er også i vores test den mest strømbesparende browser. I vores test kunne computeren køre i  385 minutter, cirka 6,5 time, med Edge-browseren aktiveret, inden batteriet var tomt.

Chrome 50 ligger på en andenplads med 355 minutter, lige knap seks timer.

Din computer er altså tændt cirka en halv time længere med Edge-browseren.

Den dårligste browser i forhold til energiforbrug, er Internet Explorer. Med IE aktiveret gik der 335 minutter, 5,5 timer, inden computerens batteri var fladt. Skuffet?
I Microsofts egen test bevægede Microsofts testere sig rundt på forskellige hjemmesider og målte løbende strømforbruget.

Samtidig har Microsoft samlet data fra millioner af Windows 10-computere verden over for at samle et overblik over brug af browsere og strømforbrug. Microsofts tal er markant anderledes end PCworlds test, og de forskellige resultater indeholder måske en pointe.

Batteritests af browsere og bærbare computere i al almindelig handler i høj grad om, hvad du foretager dig på den givne computer.

Sidder du i et Google Doc hele dagen eller sidder du med 11 tabs åbne og YouTube til at spille en playliste, der opdaterer sig selv hvert femte minut?

Hvis du bruger din computer til meget let websurfing, så viser vores test, at Edge er den bedste - men ikke så markant bedre, som Microsofts test viser.

Chrome er måske din foretrukne browser med diverse extensions og andre lækkerier, men hvis der er langt til et strømstik, og du vil have det bedste ud af dit batteri, så hop - om end midlertidigt - over til Edge.

Læs også: Nedturen fortsætter for Microsofts browser - Google spurter fremmest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.