Hvilken browser bruger mindst strøm? Vi har testet Chrome, Firefox, Edge og Opera

Hvilken browser skal du bruge, når du skal spare på strømmen? Vi har svaret til dig her.

Debatten om hvilken browser, der dræner mindst eller mest af din bærbares dyrebare strøm, har kørt i årevis.

En reklamekampagne fra Microsoft har dog pustet nyt liv i diskussionen, da Microsoft påstår, at Edge-browseren er hele 70 procent bedre til at holde på strømmen end Googles Chrome-browser.

"Amen", konkluderer Microsoft. "Blasfemi!", skriver Chrome-brugere. "Vås og volapyk!" siger Opera, hvis browser bliver slået med en hel time af Edge-browseren i Microsofts eksperiment.

Virkeligheden er, at det er tæt på umuligt at foretage en endegyldig test af hvilken browser, der bruger mest strøm.

Vores kolleger på PCworld.com indledte for to måneder siden arbejdet med at finde den mindst energitørstige browser, og det er ikke lige til.

Det største problem med browsertests er nettets organiske væremåde.

Forskel i reklamer og internetforbindelser
Skriver du eb.dk eller computerworld.dk i to forskellige browservinduer på to forskellige tidspunkter er du sikker på, at du får to meget forskellige oplevelser alt efter flash-reklamer, indlejrede videoer og andre dynamiske effekter.

Læs også: Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?

Samtidig er din internetforbindelse ikke 100 procent stabil, og det påvirker, hvor lang tid det tager at loade en given hjemmeside.

Det er grunden til, at PCworld.com har valgt at bruge en "offline"-test af browseren.

Du kan læse, hvordan PCworld.com har testet browserne i feltet til venstre.

Browserne
Vi har anvendt en Toshiba Radius 12 med i7-Skylake CPU, 8GB RAM, M.2 SSD og en touchskærm med 4K-opløsning samt et lidt lille 41-watt batteri til at teste strømforbruget i de pågældende browsere.

Systemet kører Windows 10 med alle opdateringer og står ved siden af en Linksys 802.11n router.

De fire testede browsere er Microsoft Edge 13,1, Googles Chrome 50, Firefox 46, Opera 37 og Internet Explorer 11.

Vildt løfte fra ny browser: Få 50 procent mere ud af din bærbares batteri

Derudover har PCworld.com installeret Adobe Flash 21.0.0 på både Firefox og Opera, mens kun Microsofts Edge, der kører i 64-bit-version.

De fire andre browsere er32-bit-versioner, da 32-bit-versionerne stadig er standard for installation, selvom du bruger et 64-bit styresystem.

Resultaterne
Da Microsoft testede browserne på fire Surface Book-computere, holdt computerens batteri i hele tre timer længere med Edge-browseren aktiveret end med Chrome-browseren aktiveret.

I vores test er Chrome bedre. Men ikke så god som Edge, når det handler om at spare på strømmen.

Microsofts Edge er også i vores test den mest strømbesparende browser. I vores test kunne computeren køre i  385 minutter, cirka 6,5 time, med Edge-browseren aktiveret, inden batteriet var tomt.

Chrome 50 ligger på en andenplads med 355 minutter, lige knap seks timer.

Din computer er altså tændt cirka en halv time længere med Edge-browseren.

Den dårligste browser i forhold til energiforbrug, er Internet Explorer. Med IE aktiveret gik der 335 minutter, 5,5 timer, inden computerens batteri var fladt. Skuffet?
I Microsofts egen test bevægede Microsofts testere sig rundt på forskellige hjemmesider og målte løbende strømforbruget.

Samtidig har Microsoft samlet data fra millioner af Windows 10-computere verden over for at samle et overblik over brug af browsere og strømforbrug. Microsofts tal er markant anderledes end PCworlds test, og de forskellige resultater indeholder måske en pointe.

Batteritests af browsere og bærbare computere i al almindelig handler i høj grad om, hvad du foretager dig på den givne computer.

Sidder du i et Google Doc hele dagen eller sidder du med 11 tabs åbne og YouTube til at spille en playliste, der opdaterer sig selv hvert femte minut?

Hvis du bruger din computer til meget let websurfing, så viser vores test, at Edge er den bedste - men ikke så markant bedre, som Microsofts test viser.

Chrome er måske din foretrukne browser med diverse extensions og andre lækkerier, men hvis der er langt til et strømstik, og du vil have det bedste ud af dit batteri, så hop - om end midlertidigt - over til Edge.

Læs også: Nedturen fortsætter for Microsofts browser - Google spurter frem
Premium
Se billederne: Her er det tophemmelige spiondatacenter på Amager
På sydspidsen af Amager ligger Sandagergård, der huser et hemmeligt datacenter tilhørende Forsvarets Efterretningstjeneste. Datacentret, der er bygget med hjælp fra amerikanske NSA-agenter, driver et avanceret spionværktøj, der er brugt til at spionere mod danskere.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan forbedrer du brugeroplevelsen for dine slutbrugere og medarbejdere
Graden af tilfredsstillelse medarbejdere oplever med it, hvad enten det er på kontoret eller remote, har alt at gøre med de rette løsninger, services og processer, som du leverer for at gøre dem mere produktive. Ja, og ikke mindst gladere for det daglige arbejde du og dine it-medarbejdere gør. Vi kigger meget mere på, hvad det egentlig betyder i dette gratis whitepaper.