Artikel top billede

Nyttigt instrument eller bare dyrt og ubrugeligt legetøj? Hvad skal vi som privat-forbrugere bruge 3D-printere til?

Salget af 3D-printere til forbrugerne har aldrig rigtigt taget fart blandt forbrugerne. Og det er der gode grunde til.

Det går egentligt meget fornuftigt med salget af 3D-printere til erhvervsmarkedet, som ifølge analysehuset IDC vil stige støt i de kommende fire år - i nogle år og på nogle markedet med mere end 16 procent om året.

Men på markedet for 3D-printere til de private ser det værre ud: Ganske vist forventer IDC også her vækst, men markedet - der domineres af små 3D-printere til nogle tusinder kroner - er fortsat forsvindende lille.

"Forbruger-markedet har tydeligtvis ikke materialiseret sig, som mange ellers havde spået," lyder det fra IDC.

Det har fået en række producenter af 3D-printere til at skifte fokus fra de små og relativt prisbillige 3D-printere og over mod de store, erhvervsrettede 3D-printere, der koster betydeligt mere.

Grunden til det manglende gennembrud blandt forbrugerne er oplagt, mener IDC: Der mangler en 'killer app' - en funktion, som gør det helt tydeligt for forbrugerne, at en 3D-printer kan bruges til noget nyttigt og ikke kun til leg og fremstilling af sjove eksperimenter uden nogen egentlig nytteværdi.

Sådan en nytteværdi har den klassiske printer, i det den anvendes til print af breve, dokumenter, tegninger og meget andet, som kan anvendes i hverdagen til arbejde, lektier og lignende.

For producenterne gælder det desuden, at de privat-forbrugere, der vitterligt har investeret i en 3D-printer, har et meget lavt forbrug af de materialer, der anvendes til at printe 3D-modellerne.

Det betyder med andre ord, at de ikke printer ret meget, selv om de har anskaffet sig en 3D-printer. Igen peger det tilbage på, at markedet endnu ikke har fundet en 'killer app' til 3D-printerne.

Det har ifølge IDC betydet, at markedet et langt stykke hen ad vejen i dag domineres af kinesiske producenter, der kan producere til meget lave priser.

I deres jagt på en 'killer app' har flere 3D-printer-producenter indgået samarbejde med forskellige spil-firmaer. Ideen er, at printerne via særlige programmer kan anvendes til at printe forskellige figurer, scener og lignende fra spillene.

IDC vil ikke udelukke, at den type samarbejder kan føre til fremgang i markedet.

"Men det er ikke noget, som vi ser vil ske i den nærmeste fremtid. Lige nu begrænses potentialet i markedet kraftigt af manglen på en seriøs "gotta have it"-applikation for 3D-printere til private forbrugere," siger Tim Greene fra IDC til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Samme melding kommer fra konsulentfirmaet Wohlers Associates. Over for Computerworlds amerikanske nyhedsbureau mener direktør Terry Wohlers, at 3D-printere til private forbrugere kort og godt mangler en god grund til overhovedet at eksistere.

Han peger på, at et godt forsøg på at skabe et eksistensgrundlag kan være legeproducenten Mattels kommende ThingMaker, som Mattel ventes at lancere senere på året.

ThingMaker vil komme til at koste et par tusind kroner. Med den samt den medfølgende app vil børn kunne printe figurer og lignende fra Mattels legetøjsunivers direkte på maskinen, der ligeledes ligner et stykke legetøj.

Du kan se Mattels egen præsentation af ThingMaker her.

I erhvervslivet er de store brancher, når det gælder indkøb af 3D-printere, bil-branchen, tandlæger, sygehuse og luftfarts-industrien.

Analytikerne venter, at en af de store områder i fremtiden, vil blive printning af produktionsdele til blandt andet prototyper.

IDC peger på, at den hurtigst-voksende del af markedet er salg af 3D-printere til mellem 25.000 og 100.000 dollar - altså 170.000 og 670.000 kroner - som kan printe både metal og plastic.

Hvad kan man som privatforbruger egentlig anvende en 3D-printer til, som giver mening? Giv dit bud i debatfeltet herunder.

Læs også:

5.350 reviews kan ikke tage fejl: Her er de bedste 3D-printere

"Vi har 3D-printet alt - inklusiv en Glock-pistol. Det betød, at NSA syntes, at vi var rigtigt interessante. Men vi fik vist overbevist dem om, at det bare var for sjov."

Fremtidens teknologier: Hvad er hype - og hvad skaber reelt værdi?

Godt nyt til motionisten: Adidas vil 3D-printe dine sko

"Min søn på syv år kom hjem med et 2D-print af en bille, og det var helt syret for ham, at man kunne printe på papir"

Det er skøre de udviklere: Byggede 3D-printeren om til en kaffemaskine




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere