Artikel top billede

I 1992 tegnede han en mobiltelefon med et diskettedrev - nu sagsøger han Apple for 65 milliarder kroner

En amerikansk forretningsmand sagsøger Apple for 65 milliarder. Han hævder at virksomheden kopierer en opfindelse, som han udtænkte for 24 år siden.

En amerikansk forretningsmand sagsøger Apple for et svimlende beløb på 10 milliarder dollar eller knap 65 milliarder danske kroner.

Det er den ukendte forretningsmand Thomas Rosss fra Florida, der mener, at Apple med virksomhedens iPhone og iPad overtræder hans ophavsret til et produkt, som han kalder for en "Electronic Reading Device" eller på dansk: "En elektronisk læseenhed." 

Ifølge retsdokumenter, som blandt andet den engelske avis The Guardian har fået indsigt i, så var det Ross' oprindelige tanke, at enheden skulle have en bagbelyst fladskærm og gøre det muligt for brugerne at læse bøger og nyhedsartikler samt se billeder, videopræsentationer og endda film på en enheden.

Af retsdokumenterne fremgår det dog også at enheden på mange områder ikke har meget tilfælles med en iPhone.

Eksempelvis har enheden på tegningerne et indbygget diskette-drev, et fysisk keyboard og understøtter MS-Dos.

"Jeg er meget selvsikker" 

I et interview med The Guardian vurderer Thomas Ross dog selv, at han har gode chancer for at vinde retssagen:

"Jeg er meget sikker på sagen. Jeg tror på det, som jeg har gjort. På trods af at oddsene er hårde, så føler jeg, at jeg har en mulighed for at vinde," siger han.

Thomas Ross indgav en patentansøgning på ideen i 1992, og ifølge The Guardian havde han brugt det forløbne år på at udtænkte ideen og arbejde på de skitser, som han indgav sammen med patentansøgningen.

I dag 24 år senere har produktet  dog endnu ikke set dagens lys. Ifølge Thomas Ross skyldes det kapitalmangel: 

"Det var et spørgsmål kapital. Jeg var ikke en rig mand dengang, og det er jeg heller ikke i dag. Jeg har heller aldrig været god til at skabe kontakt med investorer og sælge min ide," siger han til Guardian.

Patent er ikke længere gyldigt

I 1995 udløb Thomas Ross patent efter, at han aldrig fik betalt det beløb, som det koster at få godkendt et patent. 

Han har dog stadigvæk ophavsretten på ideen, og det er netop hans ophavsret, som han mener, at Apple krænker. 

Apples advokater har dog afvist hans krav med den begrundelse, at Apple ikke mener, at der er nogen lighed mellem Thomas Ross ide og Apples produkter. 

En amerikansk ekspert i ophavsret som The Guardian har talt med, levner heller ikke Thomas Ross mange chancer. 

"Det er tydeligvis tale om en sag, der bliver ført af en person, der tror, at han har en mulighed for at tjene lidt penge, men som helt åbenlyst ikke ved, hvad han laver. Han har end ikke et amerikansk patent, men blot ophavsretten på nogle barnagtige tegninger," siger Mark Terry, en patentadvokat i Florida, til Guardian. 

Apple ramt af lignende sager

Det er langt fra første gang, at Apple er invovleret i denne type sager. Det er blot få måneder siden, at Apple mistede eneretten til at bruge navnet iPhone i den kinesiske hovedstad Beijing. 

Her fik taske- og mobilcoverproducenten Xintong Tiandi Technology rettens ord for, at selskabet også har ret til bruge ordet "iPhone". Det skyldes at Apple først i 2013 fik godkendt iPhone som varemærke i Kina, og derfor nåede at blive overhalet indenom af mobilcover-producenten

Samtidig har Apple været involveret i en mangeårig patentsretssag mod den koreanske smartphoneproducent Samsung, der ifølge Apple har krænket en række patenter til iPhone. 

Her blev Samsung dømt til at betale 3,8 milliarder kroner i erstatning. Altså et beløb der er betydeligt lavere end det, som Thomas Ross kræver.

Læs også:
Apple taber varemærkesag i Kina: Nu kan lædertasker sælges som en 'iPhone'

Google: It-industrien plages af helt ny slags pirateri




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere