Interne mails:Netcompany har kendt til datatyveri lang tid før offentligheden fik det at vide

Artikel top billede

Fem erkendelser efter fire måneder med iPad Pro: Sådan er den at arbejde med

Hvad er iPad Pro egentligt for en dims? Det har vi brugt fire måneder på at finde ud af.

Det er ikke helt en laptop. Det er ikke helt en iPad. Så hvad er en iPad Pro egentligt for en dims?

Det har vi her på redaktionen nu brugt de seneste knap fire måneder på at finde ud af.

Siden december har jeg brugt en iPad Pro (i 12,9-tommer udgaven) dagligt. Og set i lyset af, at Apple netop har præsenteret en ny, mindre og lidt billigere iPad Pro, vil jeg dele mine erfaringer med jer.

1. Pro-navnet er bedragerisk

Lad os begynde med at slå fast, at en iPad Pro ikke kommer til at tilfredsstille alles behov. Og nok især blandt jer, kære Computerworld-læsere, vil der være en overrepræsentation af folk, der ikke kan nøjes med at bruge en iPad Pro.

For Pro-navnet kan være bedragerisk. iPad Pro opfylder ganske vist flere professionelle behov end tidligere iPads.

Men i praksis vil virksomheds-kunder og hardcore professionelle-brugere formodentligt støde på en del begrænsninger, hvis de ønsker at anvende en iPad Pro som den primære computer.

Lad os komme med et eksempel: Her i huset har vi et CMS-system, der ikke er optimeret til en touch-brugerflade samt en mail-platform, der ikke findes i en tidssvarende app-udgave.

Og vi er næppe de eneste, der står i den situation. Erhvervslivet er sjældent first movers, og i mange virksomheder anvendes der ofte legacy-software, der er udviklet til Windows-pc'er eller Macs.

Men iPad Pro kan fungere som et glimrende supplement til en arbejds-pc og i iværksætter-miljøet, hvor virksomhederne ikke er tynget af gamle softeware-løsninger og i højere grad omfavner moderne software som Office 365, Slack, Dropbox og Wordpress vil en iPad Pro ofte været et glimrende valg.

2. Økosystemet er en hæmsko

Apples økosystem af apps er stærkt.

Men der er mangel på apps, der kan løse nogle af de mere specifikke og tunge opgaver, som mange profesionelle brugere efterspørger.

Det er åbenlyst en hæmsko for iPad Pro'en. 

Eksempelvis findes Apples eget app-udviklings-værktøj Xcode endnu ikke i en iPad-udgave. Derfor vil app-udviklere forsat være afhængige af at købe en Mac. 

Folk i kreative erhverv vil uden tvivl også savne fulde udgaver af populære Adobe-programmer som Photoshop eller Illustrator.

Adobe har ganske vist et bredt udvalg af apps til iOS, men der er stadigvæk blot tale om supplementer, der aldrig vil kunne erstatte den fulde desktop-udgave af programmerne.

3. Den mobile computer er fremtidens computer

Det er fristende at undervurdere, hvor stor målgruppen er for en iPad Pro, hvis vi ikke selv er en del af målgruppen. 

Men for at forstå Apples iPad Pro må vi forstå en væsentlig ting om, hvor computer-markedet i dag bevæger sig hen - nemlig væk fra traditionelle computere, der kører Windows og Mac OS X, og hen imod en fremtid, der bliver domineret af mobile-enheder, der fortrinsvist kører på mobile-processorer og mobile styresystemer. 

Vi må forstå, at selv om Windows stadig har solidt fodfæste i erhvervslivet, så er situationen helt anderledes blandt de almindelige forbrugere, som selv kan vælge deres enheder uden indblanding fra en it-chef. Blandt dem bliver Windows mindre og mindre relevant for hver eneste dag der går.

Det er populært at påstå, at en iPad ikke kan erstatte en pc. Men sandheden er, at mobile enheder allerede i stor stil har erstattet pc'erne, og selv om tablet-salget er faldende, så tyder alt på, at folk stadigvæk bruger deres iPad i stor stil. 

Andelen af web-trafikken som udgøres af tablets skal måles i to-cifrede tal. I Danmark kommer knap 40 procent af al web-trafik fra iOS-enheder, og knap 32 procent af alle besøg fra mobile enheder kommer fra en iPad.

Tal fra venturekapitalfirmaet Andreessen Horowitz og analysehuset Gartner viser desuden, at der i dag bliver solgt lige så mange iOS-enheder, som der bliver solgt Windows-computer.

Og gennem en årrække er der nu blevet solgt flere Android-enheder end Windows-enheder.

En del af de enheder findes i dag i hænderne på den unge generation af computer-brugere, der er vokset op med mobile styresystemer. Vi kan forvente, at en del af dem vil aldrig komme til at eje en traditionel pc - i stedet vil de foretrække at anvende de mobile platforme, som de i dag er fortrolige med.

4. Den henvender sig pro-sumeren

Som vi allerede har slået fast, så vil den hardcore-professionelle sjældent kunne erstatte sin computer med en iPad Pro. 

iPad Pro henvender sig snarere til den målgruppe, der ligger i krydsfeltet mellem at være almindelige forbrugere og professionelle - de såkaldte "pro-sumeres" - end den henvender sig til den hardcore professionelle bruger. 

For realiteten er, at du med en iPad Pro kan løse langt de fleste opgaver, som almindelige computer-brugere har. 

Det har jeg selv oplevet. Efter at jeg har fået en iPad Pro er min Macbook Pro i stadig stigende grad blevet en enhed, som jeg kun anvender i løbet af arbejdsdagen. Mac'en efterlades oftere og oftere på skrivebordet, når jeg går hjem fra arbejde, og dermed er min iPad Pro'en ofte den eneste computer, som jeg har i mit hjem. Her fungerer den glimrende til arbejde såvel som fornøjelse. 

En iPad Pro er desuden en fremragende rejse-computer. Den er ekstrem mobil, og batteriet holder uden problemer til en hel arbejdsdag.

Apple lover 10 timers batteritid, og det er vores erfaring, at det er et ganske konservativt estimat.

Hvis dit behov udelukkende er lette opgaver som tekstbehandling, regneark og internet-surf, kan du godt regne med en eller to timers ekstra batteritid.

5. Tilbehøret gør hele forskellen

Med iPad Pro har Apple lanceret to nye stykker tilbehør. Et Apple Smart Keyboard samt den digitale blyant Apple Pencil. 

De koster henholdsvis 1.399 kroner (for udgave til 12,9 tommer-udgaven af iPad Pro) og 829 kroner. 

Det betyder, at det hurtigt kan blive en særdeles dyr fornøjelse, når du lægger udgifterne oven på den allerede ganske pebrede startpris på 5.300 for den lille iPad Pro og 6.999 kroner for den store. 

Men efter fire måneders brug kan vi også konstatere, at det er det nye tilbehør, der for alvor retfærdiggør, at Apple kalder iPad Pro for et professionelt værktøj. Uden tastatur og uden en Apple Pencil er en iPad Pro blot en iPad med lidt flere hestekræfter end sine forgængere. 

Især Apple Pencil er et imponerende lille redskab, hvis du ønsker at tegne, illustrere eller tage notater på din iPad iPro. Vi har prøvet at overdrage vores pen til både en illustrator samt en habil hobby-tegner. 

Her var dommen, at en Apple Pencil ikke alene er bedre en de styluser, der findes til andre konkurrerende tablets. Den hiver også en iPad Pro op på niveau med mange af de tegneplader, der bliver brugt af professionelle. 

Manglen på kraftfulde kreative apps af desktop-kvalitet er dog et betydeligt kritikpunkt, og det betyder, at den for en illustrator eller en grafiker på nuværende tidspunkt udelukkende er en supplerende enhed. iPad Pro'en er den enhed, der bruges til at tage skitser på, men som endnu er meget langt fra helt at erstatte deres computer.

Opsummering:
Da Apple løftede sløret for den nye og mindre iPad Pro kaldte Apples marketingsdirektør Phil Schiller den for "den ultimative pc-erstatning". 

Her gjorde han opmærksom på, at der i øjeblikket er 600.000 fem år gamle aktive pc'er på markedet, der alle ifølge Schiller med fordel kan afløses af en iPad Pro. 

Phil Schiller har formodentligt ret. Denne skribent vil påstå, at for 80 eller måske endda 90 procent af alle computer-brugere vil en iPad Pro kunne erstatte en pc. 

Her vil nogle af vores læsere givetvis protestere. Men det skyldes formodentligt blot, at Computerworlds kernelæsere i overvejende grad tilhører de 10-20 procent, der ikke vil kunne nøjes med en iPad.

Læs også:
Vil du kunne arbejde på din iPad? Så bør du overveje dette tilbehør

Derfor bliver iPad Pro aldrig så god som en pc