Billeder: Kim Stensdal.

Bestseller-CIO sætter gang i kæmpe it-projekt: Fra legacy til moderne cloud-løsning

Nomineret til Årets CIO 2016: Pernille Geneser skal som CIO i Bestseller sikre moderniseringen af både it-organisationen og tøj-gigantens it-systemer. Hun er nomineret til titlen som Årets CIO 2016.

Nomineret til Årets CIO 2016: For Pernille Geneser handler CIO-rollen anno 2016 rigtig meget om ledelse, kommunikation og strategi - teknikken er mindre central.

Derfor er det ERP-projekt, der fylder ganske meget i hendes kalender, heller ikke ikke primært et spørgsmål om software og servere - men meget mere om, hvad det er, ERP-løsningen skal understøtte i Bestseller, og hvordan det gøres bedst.

Pernille Geneser, der er en af de fem nominerede til Årets CIO 2016, har ansvaret for 250 it-medarbejdere i Bestseller.

Læs mere: Årets CIO 2016: Her er Danmarks fem bedste it-chefer

Langt de fleste af selskabets it-folk sidder i Danmark.

Senest har Bestseller dog også åbnet en ny it-afdeling i Malaga, hvor der kommer til at sidde omkring 20 personer.

Pernille Geneser fordeler typisk sin arbejdsuge med arbejdsdage i Brande, Aarhus og Amsterdam, hvor Bestseller også har en afdeling.

"Men det er jo en stor organisation, så det er svært at nå rundt. Vi har 'town hall' en gang om måneden, og det er så via Skype."

"Da jeg overtog Bestseller IT, var det meget dansk. Nu er vi stille og roligt ved at prøve at flytte det mere ud og tænke det mere bredt - også ud fra hvor det er, at Bestseller vokser," fortæller Pernille Geneser, da Computerworld besøger hende i Brande.

"Det er en udvikling, hvor vi skal prøve at følge med Bestseller. Vi kan ikke være flere år foran, og vi kan heller ikke være bagefter. Jeg prøver hele tiden at se, om jeg kan ramme modenhedsniveauet," forklarer Bestseller-CIO'en og kommer med et konkret eksempel: 

"Hvis du skal lægge meget ud, skal Bestseller eksempelvis også acceptere, at supporten kører på engelsk."

Artiklen fortsætter under billedet... Behov for nyt ERP
Øverst på Pernille Genesers CIO-agenda i 2016 står et omfattende ERP-projekt, hvor Bestseller forventer at skifte fra et gammelt, egenudviklet legacy-system, kombineret med SAP, til en cloud-baseret Microsoft Dynamics AX-løsning.

"Der, hvor jeg mener, at jeg kan bidrage mest til IT's succes, er ved at have tid til at køre stakeholder management, fordi vi skal igang med at skifte vores ERP."

"Det kræver rigtig meget dialog med resten af Bestseller, så alle forstår, hvad det er, vi er på vej igennem."

Ikke for små drenge at skifte ERP
"Jeg har selv prøvet to gange før at skifte ERP-system i en virksomhed, og det er bare ikke for små drenge. Det er ret seriøst, når man går i gang med det," siger Pernille Geneser.

"Bestseller har levet med det nuværende legacy-system i 10 år og har lykkeligt glemt de ting, det skaber, når man skal til ændre arbejdsgange, og lederne skal til at arbejde med deres medarbejdere og få dem med på rejsen."

Pernille Geneser forklarer, at der allerede er truffet en beslutning om at arbejde så standardbaseret som muligt på ERP-fronten.

"Min ambition er faktisk, om jeg kan skabe et ERP-projekt, som er en succes," fortæller hun med et glimt i øjet.

"Jeg vil arbejde på at få alle mine leder-kollegaer med til at sikre en succes, så vi får noget godt ud af at skifte."

"Det er ikke bare at skifte hardware, det er at få løftet Bestseller op på et niveau, så vi kan konkurrere. Vi har behov for en stærkere bund, end det maskinrum vi har nu. Vi skal kunne komme hurtigere frem over stepperne."

"Hvis dit ERP-system ikke er bygget godt nok, skader det dig," lyder det fra Bestsellers CIO, der tidligere også har været CIO i Ecco.

Skal understøtte performance-kultur
Pernille Geneser fremhæver som et eksempel, at et nyt, cloud-baseret salgsværktøj, Bestseller har taget i brug - og som både er intuitivt og moderne - har taget for lang tid at implementere, fordi integrationen til et legacy-system med dårlig datakvalitet er for besværlig.

"Det legacy-system, vi har i dag, er bygget af Bestseller og kan alt det, Bestseller skulle kunne for 10 år siden. Man har ikke bygget det til at skubbe data ud (til brugerne, red.)." 

"For os er ERP ikke bare en udskiftning af platformen - det er også en tilretning af, at vi skal arbejde på en anden måde sammen."

Læs også: Årets CIO 2016: Her er Danmarks fem bedste it-chefer

Bestseller-CIO'en fortæller, at et afgørende parameter for det nye ERP-setup bliver, at der skal skabe det, hun kalder "one truth."

"Det er vigtig for os at vide, nøjagtig hvad vi tjener på det stykke tøj, der blev købt hos den leverandør, når det sendes ud gennem kasseapparatet." 

"Vi skal have transparens og kunne tracke rabatter, omkostninger og alt i systemerne."

"Hvis du har én sandhed, og alle er enige om, at det er sandheden, får du en performance-kultur. Vi skal simpelthen blive mere skarpe."

Rykker ERP i skyen
Bestseller har valgt at satse på Microsoft Dynamics AX i en cloud-løsning, hvilket skal holdes op imod, at driften af det gamle legacy-system i dag sker fra Bestsellers eget datacenter i Brande.

Om at tage det store ERP-spring til skyen siger CIO'en:

"Vores salgsværktøj er også bygget i cloud'en. Selvfølgelig er der noget nedetid - men ikke mere, end hvis det var dit eget datacenter," siger Pernille Geneser, der heller ikke mener, at en hosting-partner nødvendigvis er lykken.

"Jeg synes, at der er noget fascinerende ved det at købe ting as a service og at kunne fokusere på det, der er vigtigt. Bestseller IT skal fokusere på at give Bestseller en konkurrenceevne i den måde, vi tænker på og understøtter på."

"Vi er agile, målrettede og kan arbejde effektivt i forhold til forretningsudvikling."

"Jeg tror simpelthen ikke, at det giver mening at have en masse driftsfolk siddende. Du skal have arkitekter og nogle, der kan gå ind og tage noget ansvar. Det giver ikke noget at have vores egne ting stående i kælderen."

"Jeg må ærligt sige, at jeg ikke interesserer mig ret meget for hardware. Jeg er ikke den type."

"Men jeg ved da også godt, at der er en risiko ved det (skiftet til skyen, red.), og det er også derfor, at vi bygger en prototype, som vi vil teste. Og vi skal også have kigget på, hvad vi vil køre som private cloud."

Prototypen på det nye ERP skal være færdig i år, og først når den er testet af og har vist sig bæredygtig, foretager Bestseller selve købet hos Microsoft, så en egentlig udrulning kan finde sted i 2017.

Bestseller har i dag også SAP på HR- og finansområdet, ligesom de danske butikker også kører SAP. Det er endnu ikke helt afgjort, hvor meget der skal rykkes til Microsofts Dynamics AX cloud-løsning. De vigtigste CIO-opgaver
Uanset hvad slutresultatet bliver på ERP-fronten, er Pernille Geneser dog ikke i tvivl om, at it-organisationen i Bestseller spiller en afgørende rolle for selskabets fremtid.

Det forudsætter i høj grad også, at it-organisationen udvikler sig sammen med Bestseller, hvilket er en central opgave for Pernille Geneser som CIO.

Hvordan får du it-organisationen med på rejsen?

"Det handler meget om, hvordan du italesætter fremtiden. De fleste er mest bange for forandringer, hvis de er nervøse for, hvor deres job er henne i det."

"Jeg tror, at man skal være meget ærlig og ligefrem og sige: 'Verden udvikler sig hele tiden. Vi skal nok sørge for at omskole dig.'"

Hvad mener du er det vigtigste, at en CIO skal kunne?

"CIO'en skal skabe commitment, sådan at it-organisationen kan blive en succes."

"Commitment er både i forhold til at kunne skaffe ressourcer og opbakning til at kunne skabe de successer, der skal til, for at vejen er relativ fri for store sten, når vi flytter os."

"Det er min største opgave at sikre, at der er fri vej."

"Det kræver, at jeg har et godt team, for man kan nu engang ikke skabe succeser alene. Det er Bestseller IT, der skal gøre det. Men jeg kan vise dem vejen, og jeg kan coache dem."

"Og så har jeg brugt rigtig meget af mine første to år på at skabe det rigtige ledelsesteam, som kan lede medarbejderne og udvikle medarbejderne. Det kører rigtig godt nu."

"For mig er ledelse en disciplin, hvor du har en værktøjskasse. Der er nogle ting, du skal kunne," siger Pernille Geneser, nomineret til Årets CIO i Danmark 2016.

Det er 11. gang, at Computerworld sammen med IDC og Dansk IT kårer Årets CIO, når den prestigefyldte titel uddeles den 9. juni.Læs også:

Årets CIO 2016: Her er Danmarks fem bedste it-cheferPremium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.