Artikel top billede

Derfor skal Skats it-problemer løses af en hyldevare

Interview: Et af Skats helt store it-problemer skal ikke løses af et udviklingsprojekt men af noget så usexet som et standardprogram. Læs her hvorfor

Skat har haft store problemer med udbetaling af såkaldt udbytterefusion.

Udenlandske svindlere har i ro og mag lænset statskassen for milliarder af skattekroner, fordi der ikke var ordentlig kontrol på området. Det problem skal nu løses.

Men løsningen er ikke endnu et offentligt kæmpeprojekt. I stedet går Skat i den helt anden grøft og køber et standardsystem fra hylden hos softwarefirmaet cBrain.

Afprøvet hyldevare

Men hvorfor tør et dansk it-hus overhovedet at give sig i kast med så kompliceret et område som Skat?

Måske fordi, at løsningen slet ikke er så kompliceret.

"Vi har et standardprodukt til sagsbehandling, som hedder F2, og det kan konfigureres til at understøtte de fagsystemer, Skat bruger," forklarer cBrains direktør Per Tejs knudsen.

Netop fordi der er tale om et standardsystem, er Per Tejs Knudsen overbevist om, at det hele nok skal gå. For det hele er prøvet før.

"Sidste år kørte vi et stort projekt for Statsforvaltningen, hvor vores værktøj blev brugt til opsætning af den løsning, der lader folk blive skilt på nettet og den slags ting."

Sværere er det ikke

Nu er der trods alt forskel på Statsforvaltningen og Skat, men Per Tejs Knudsen mener alligevel, at der er nok ligheder til, at han er helt tryg ved opgaven.

"Kompleksiteten af den her opgave svarer fint til det, vi har lavet for statsforvaltningen, og vi var i stand til at lave de løsninger på ret kort tid."

Det bringer os til et vigtigt spørgsmål. For hvornår er systemet så i drift?

"Jeg kan hverken sige noget om tidsplan eller økonomi. Men svaret er selvfølgelig hurtigst muligt," lyder det fra direktøren.

Har fuld tiltro til løsningen

Der har været ikke så lidt offentlig harme over de mange milliarder, som er røget ud af landet på grund af de kaotiske forhold i Skat.

Så der vil utvivlsomt blive holdt skarpt øje med enhver, der giver sig i kast med området. Men det er ikke noget, der bekymrer Per Tejs Knudsen.

"Der er ingen tvivl om, at vi har respekt for opgaven. Systemerne skal jo virke. Men vi tror selvfølgelig også på, at vi kan løse opgaven," lyder det selvsikkert fra direktøren.

Læs også: Ny rapport: Tre ud af de fire værste statslige it-projekter kommer fra Skat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere