Artikel top billede

Datatilsynet vil ikke længere lægge navn til tekster som denne. Skærmdump: Nets (Foto: Nets)

Datatilsynet nægter at lægge navn til NemIDs nye koder: Vi har ikke godkendt det

Digitaliseringsstyrelsen og Nets skal fjerne alle referencer til, at Datatilsynet på nogen måde har godkendt sikkerheden bag NemID

Til sommer kan du droppe din lange adgangskode til NemID og klare dig med en firecifret kode, som du kender det fra dit Dankort.

Nets mener selv, at det er en god idé, som skal gøre livet lettere for de mange borgere, som er trætte af at taste lange koder på mobilen.

Det kan du læse mere om her: NemID dropper to cifre i adgangskoden

Men ændringen betyder ikke kun færre tast for brugerne. Den betyder også færre ord på Nets og Digitaliseringsstyrelsens hjemmesider.

For Datatilsynet har meldt ud, at det ikke vil lægge navn til den nye model.

Siden Datatilsynet udtalte sig om NemID i 2009, har besøgende på både Digitaliseringsstyrelsen og NemIDs hjemmesider ellers kunnet læse, at Datatilsynet har godkendt sikkerheden bag NemID.

Men i en udmelding 6. juni understreger Datatilsynet, at det ikke har godkendt sikkerheden bag NemID.

"Datatilsynet har [...] anmodet om, at alle tekster, der giver udtryk for, at Datatilsynet har godkendt sikkerheden bag NemID fjernes fra Digitaliseringsstyrelsens og Nets' hjemmesider," skriver Datatilsynet i en meddelelse på tilsynets hjemmeside.

Måtte læse det i pressen

Baggrunden for den noget kradsbørstige udmelding er, at Datatilsynet simpelthen aldrig har taget stilling til den nye løsning.

For hverken Nets eller Digitaliseringsstyrelsen har gjort Datatilsynet opmærksom på, at sikkerheden bag NemID stod til at blive ændret.

Det måtte Datatilsynet læse i pressen.

"Vi læser om ændringen i medierne og beder Digitaliseringsstyrelsen om en redegørelse for, hvad der er op og ned i sagen," forklarer kontorchef Lena Andersen fra Datatilsynet.

Digitaliseringsstyrelsen må selv stå på mål for sikkerheden

Den redegørelse har Datatilsynet nu læst igennem, og konklusionen er, at tilsynet ikke vil lægge navn til NemID's nye sikkerhedsmodel.

For Digitaliseringsstyrelsen har selv godkendt ændringerne i sikkerhedspolitikken, og så må styrelsen selv stå inde for resultatet og kan ikke gemme sig bag Datatilsynets udtalelse om den gamle model.

"Det er jo Digitaliseringsstyrelsen, der har godkendt ændringerne til løsningen og givet dispensation fra de certifikatpolitikker, der lå til grund for Datatilsynets udtalelse fra 2009. Derfor er det ikke retvisende, at der bliver ved med at stå, at løsningen er godkendt af Datatilsynet," understreger Lena Andersen.

Ikke mindst fordi, Datatilsynet teknisk set aldrig har godkendt sikkerheden.   Datatilsynet kom nemlig blot med en udtalelse.

Den har Nets og Digitaliseringsstyrelsen så sidenhen beskrevet som en godkendelse.

Men det skal altså være slut nu.

Nets og Digitaliseringsstyrelsen retter ind

Da vi kontakter Nets og Digitaliseringsstyrelsen mandag eftermiddag, viser begges hjemmesider stadig, at sikkerheden bag NemID er godkendt af Datatilsynet.

Men det er noget, man arbejder på, fortæller senior Vice President, Niels Gotfredsen, som er ansvarlig for NemID i Nets.

"I forlængelse af Datatilsynets brev til Digitaliseringsstyrelsen har Styrelsen bedt os om at foretage nogle justeringer af tekst på vores hjemmesider, hvilket vi er i gang med."

Digitalseringsstyrelsen erkender også, at Datatilsynet kun har udtalt sig om den tidligere sikkerhedsmodel, og går skridtet videre.

"Datatilsynets udtalelse refererer ganske rigtigt til løsningen, som den blev forelagt i 2009."

"Digitaliseringsstyrelsen har taget Datatilsynets udtalelse til efterretning og anerkender, at Datatilsynets udtalelser ikke bør omtales som godkendelser."

"Digitaliseringsstyrelsen har på den baggrund i overensstemmelse med udtalelsen fjernet tekster, der anvender terminologien godkendelse," skriver kontorchef Charlotte Jacoby til Computerworld


Læs også: Boom i danskernes brug af NemID: Så meget bruger vi papkortet




IT-JOB

Knud E. Hansen A/S

IT-supporter

Capgemini Danmark A/S

Software Engineer

Formpipe Software A/S

Market Manager

Danske Commodities A/S

Operations and process controller
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere