Artikel top billede

Den it-sikkerhedsansvarliges fire vigtige roller - to af dem bliver afgørende for dig

ComputerViews: Jobbet som it-sikkerhedsansvarlig bliver mere og mere kompleks og kræver flere skills end nogensinde før. Se her, hvad du skal have styr på, hvis du vil klare dig.

ComputerViews: Det er noget af en mundfuld af være ansvarlig for en organisations it-sikkerhed i dag.

It-sikkerhed handler ikke længere om patch management og firewalls og indre forsvarsværker, mens

Opgaven kræver ret anseelige evner inden for i sig selv komplicerede områder som strategi, lovgivning, it-teknologi, risk management, frameworks, it-arkitektur (både når det gælder netværk og sikkerhed), kommunikation, forretnings-udvikling og compliance.

Og det hele udvikler sig meget kraftigt - ikke mindst bliver de cyberkriminelle hele tiden dygtigere og dygtigere til at penetrerere forsvarsværkerne og udvikle nye forretningsmodeller og teknologier.

Det ligger derfor i kortene, at ingen er helt sikker, og at alle organisationer før eller siden vil blive hacket.

Her ligger opgaven med at være klar med en velfungerende beredskabsplan også hos den sikkerheds-ansvarlige.

Oven over det hele sidder organisationens øverste ledelse og forventer, at der er styr på det hele: I dag er de fleste direktører klar over, at it-sikkerheden spiller en rolle.

Deres forventninger til it-chefen er derfor, at der er styr på den - ligesom der (selvfølgelig) skal være styr på den klassiske drift.

De fire hovedopgaver

Herhjemme ligger opgaven typisk hos it-chefen, men i større virksomheder - ikke mindst i USA - kan man ofte møde en såkaldt CISO, Chief Information Security Officer.

Det er en svingdørs-position, da flere (amerikanske) undersøgelser har vist, at en CISO i gennemsnit kun holder omkring 18 måneder i jobbet.

I en ny rapport peger analysehuset Deloitte på de fem hoved-udfordringer, som den it-sikkerhedsansvarlige i dag står over for i en mere og mere kompleks verden.

De er:

- Mangel på dygtige folk samt en ofte in-effektiv team-struktur.

- Mangelfuld kommunikation.

- Mangelfuld governance i forhold til strategi og processer.

- Manglende støtte eller tillid fra top-cheferne.

- Mangel på penge.

De fire søjler

Ifølge Deloitte kan CISO'en - eller den it-sikkerhedsansvarlige - skabe overblik over det komplekse job ved at inddele det i fire roller, nemlig:

- Strategen.

- Rådgiveren.

- Vagten.

- Teknologi-manden.

Ifølge Deloitte bruger en typisk it-sikkerhedsansvarlig i dag langt det meste af sin tid - omkring 77 procent - på de tekniske aspekter, nemlig i rollerne som 'vagt' og 'teknologi-mand.'

Meget kan imidlertid tyde på, at det er ved at vende.

Langt de fleste it-sikkerhedsansvarlige, som Computerworld taler med, peger på, at egne medarbejdere hører til blandt de allerstørste trusler mod organisationen, da det ofte er her, at hackere og andre har held med at smutte under radaren.

Samtidig er mange sikkerhedsansvarlige i dag fanget i en rolle, hvor deres dage bliver brugt på opgaver, der skal løses i huj og hast eller i at håndtere 'klassiske' opgaver.

Begge dele bygger på operationelle eller taktiske beslutninger, som jo er klassiske kompetencer for it-chefen, der skal passe driften.

Men it-sikkerhedschefen er i denne hastigt omskiftelige verden nødt til at tænke fremadrettet og strategisk og ud fra forretningens fremadrettede behov.

Det kan de allerdygtigste. Og de får hurtigt en fordel i forhold til konkurrenterne.

Kigger vi på Deloittes fire roller, er der derfor meget, der tyder, at de to roller, der ikke er teknologi-fokuserede - strategen og rådgiveren - kommer til at spille en vigtigere rolle i fremtiden.

Analysehuset beskriver 'strategen' som den person, der sørger for, at it-sikkerhedsindsatsen er i overenstemmelse med forretningens strategi, ligesom 'strategen' står for innovation og for de langsigtede forandrings- og investerings-planer på området.

'Rådgiveren' beskriver Deloitte som den person, der i tæt samarbejde med forretningen uddanner og rådgiver medarbejdere og andre samt hele tiden påvirker it-sikkerhedsmæssige beslutninger med kvalificeret viden om konsekvenser og implikationer.

´EU på vej
Om knap to år - 25. maj 2018 - træder EU's nye persondataforordning i kraft, og den stiller blot yderligere krav til de it-sikkerhedsansvarlige.

Med forordningen kommer der nye krav om:

- Større gennemsigtighed.

- (Langt) bedre dokumentation.

- Langt større mulighed brugerne for selv at komme i kontrol.

- Større krav til samtykke fra brugerne.

Forordningen blev vedtaget i EU 14. april i år, og de kommende to år - som er den såkaldte sunrise-periode - skal organisationer, myndigheder og virksomheder overalt i Europa anvende til at få kørt kanonerne i stilling.

Du kan læse mere om forordningen her: Bliv klar til EU's nye persondataforordning: Disse konkrete ting bør du sætte i gang allerede nu.

Arbejder du som it-mand mest i rollen som strateg, rådgiver, vagt eller teknologimand?

Og er det en fornuftig balance? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere