Allerede i juni 2015 advarede SKI Atea's administrerende direktør, Morten Felding, om, hvor galt det kan gå, hvis Atea bliver dømt for bestikkelse.

It-bestikkelsessag kan koste Atea alle selskabets SKI-kontrakter

SKI kan trække tæppet væk under Atea, hvis firmaet bliver dømt for bestikkelse. Offentlige kontrakter for millioner kan annulleres med et pennestrøg.

Bliver Atea dømt for bestikkelse, kan Atea være færdig som gårdsanger.

Så kort kan en advarsel fra Statens & Kommunernes Indkøbsservice (SKI) opfattes.

Advarslen faldt sidste år, og med bagmandspolitiets anholdelser af 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte, er den nu et stort skridt nærmere virkelighed.

For hvis Atea bliver dømt for bestikkelse, kan SKI opsige alle de kontrakter, it-leverandøren har indgået i SKI-regi. 

SKI vil ikke afsløre, hvor mange penge Atea kan miste, men det er bestemt ikke småpenge, fortæller SKI's markedsdirektør Rasmus Lund Kongsgaard.

"Atea er en af landets største it-virksomheder, og da selskabet er med på en række af vores aftaler, er det oplagt, at der er tale om en ganske betydelig omsætning," siger markedsdirektøren.

Han understreger, at en bestikkelsesdom kan få meget alvorlige konsekvenser for Atea.

"I vores kontrakter vi har vi direkte angivet, at bestikkelse udgør misligholdelse, og at SKI kan ophæve kontrakten, hvis der foreligger en endelig dom for bestikkelse."

Det virker sandsynligt, at det er bliver tilfældet, når ikke færre end 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte står tiltalt for at tage imod bestikkelse fra en privat it-virksomhed. En virksomhed, der ifølge DSB hedder Atea.

Bagmandspolitiet (SØIK) nægter at sætte navn på it-virksomheden, men skriver selv, at anholdelserne udspringer af Region Sjælland-sagen.

SKI's direktør advarede Atea direkte for et år siden
Allerede da Region Sjælland sagen først rasede i sommeren 2015, advarede SKI's direktør, Signe Lynggaard Madsen, i et brev til Atea's administrerende direktør, Morten Felding, om, at bestikkelse kan koste endog rigtigt dyrt for it-leverandøren.

I brevet, som du kan læse her, understreger Signe Lynggaard Madsen, at alle Atea's aftaler med offentlige kunder, der er indgået via SKI's rammeaftaler, kan opsiges øjeblikkeligt, hvis Atea bliver dømt for bestikkelse.

"For en god ordens skyld ønsker SKI at gøre opmærksom på, at SKI som fast praksis har indsat klausuler i sine rammeaftaler, der berettiger SKI til at bringe aftaler til ophør med øjeblikkelig virkning, såfremt den pågældende leverandør dømmes for bestikkelse," skriver direktøren.

Atea hænger på sin garanti
I det samme brev krævede SKI en redegørelse for seks specifikke punkter, som skulle garantere, at Atea ikke stod til at miste sine offentlige kontrakter.

Et af de helt centrale punkter er, om bestikkelserne i Region Sjælland sagen "vedrører samhandel mellem offentlige myndigheder og Atea A/S på en af SKI's rammeaftaler."

Atea garanterede den gang overfor SKI, at firmaet ikke kendte noget til bestikkelse i forbindelse med hverken indgåelsen af rammeaftaler med SKI eller indkøb på SKI's rammeaftaler.

Den garanti holder SKI stadig Atea op på.

"Det er klart, at Atea stadig står på mål for selskabets forsikringer og garantier," fortæller Rasmus Lund Kongsgaard.

Computerworld har bedt Atea's administrerende direktør Morten Felding om en kommentar, men han har ikke besvaret vores henvendelser.


Læs også:

Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?


SKI-direktør kræver garanti mod bestikkelse fra Atea - ellers er det ud

Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.