Allerede i juni 2015 advarede SKI Atea's administrerende direktør, Morten Felding, om, hvor galt det kan gå, hvis Atea bliver dømt for bestikkelse.

It-bestikkelsessag kan koste Atea alle selskabets SKI-kontrakter

SKI kan trække tæppet væk under Atea, hvis firmaet bliver dømt for bestikkelse. Offentlige kontrakter for millioner kan annulleres med et pennestrøg.

Bliver Atea dømt for bestikkelse, kan Atea være færdig som gårdsanger.

Så kort kan en advarsel fra Statens & Kommunernes Indkøbsservice (SKI) opfattes.

Advarslen faldt sidste år, og med bagmandspolitiets anholdelser af 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte, er den nu et stort skridt nærmere virkelighed.

For hvis Atea bliver dømt for bestikkelse, kan SKI opsige alle de kontrakter, it-leverandøren har indgået i SKI-regi. 

SKI vil ikke afsløre, hvor mange penge Atea kan miste, men det er bestemt ikke småpenge, fortæller SKI's markedsdirektør Rasmus Lund Kongsgaard.

"Atea er en af landets største it-virksomheder, og da selskabet er med på en række af vores aftaler, er det oplagt, at der er tale om en ganske betydelig omsætning," siger markedsdirektøren.

Han understreger, at en bestikkelsesdom kan få meget alvorlige konsekvenser for Atea.

"I vores kontrakter vi har vi direkte angivet, at bestikkelse udgør misligholdelse, og at SKI kan ophæve kontrakten, hvis der foreligger en endelig dom for bestikkelse."

Det virker sandsynligt, at det er bliver tilfældet, når ikke færre end 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte står tiltalt for at tage imod bestikkelse fra en privat it-virksomhed. En virksomhed, der ifølge DSB hedder Atea.

Bagmandspolitiet (SØIK) nægter at sætte navn på it-virksomheden, men skriver selv, at anholdelserne udspringer af Region Sjælland-sagen.

SKI's direktør advarede Atea direkte for et år siden
Allerede da Region Sjælland sagen først rasede i sommeren 2015, advarede SKI's direktør, Signe Lynggaard Madsen, i et brev til Atea's administrerende direktør, Morten Felding, om, at bestikkelse kan koste endog rigtigt dyrt for it-leverandøren.

I brevet, som du kan læse her, understreger Signe Lynggaard Madsen, at alle Atea's aftaler med offentlige kunder, der er indgået via SKI's rammeaftaler, kan opsiges øjeblikkeligt, hvis Atea bliver dømt for bestikkelse.

"For en god ordens skyld ønsker SKI at gøre opmærksom på, at SKI som fast praksis har indsat klausuler i sine rammeaftaler, der berettiger SKI til at bringe aftaler til ophør med øjeblikkelig virkning, såfremt den pågældende leverandør dømmes for bestikkelse," skriver direktøren.

Atea hænger på sin garanti
I det samme brev krævede SKI en redegørelse for seks specifikke punkter, som skulle garantere, at Atea ikke stod til at miste sine offentlige kontrakter.

Et af de helt centrale punkter er, om bestikkelserne i Region Sjælland sagen "vedrører samhandel mellem offentlige myndigheder og Atea A/S på en af SKI's rammeaftaler."

Atea garanterede den gang overfor SKI, at firmaet ikke kendte noget til bestikkelse i forbindelse med hverken indgåelsen af rammeaftaler med SKI eller indkøb på SKI's rammeaftaler.

Den garanti holder SKI stadig Atea op på.

"Det er klart, at Atea stadig står på mål for selskabets forsikringer og garantier," fortæller Rasmus Lund Kongsgaard.

Computerworld har bedt Atea's administrerende direktør Morten Felding om en kommentar, men han har ikke besvaret vores henvendelser.


Læs også:

Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?


SKI-direktør kræver garanti mod bestikkelse fra Atea - ellers er det ud

Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.