Artikel top billede

Ny undersøgelse: Så meget tjener danske it-folk

Softwareudviklere er de store vindere i kapløbet om de fede lønninger i it-branchen. Men sælgere blander sig nu for alvor i toppen af lønkapløbet. Se her hvor meget danske it-folk får i lønningsposen.

En månedsløn på den gode side af 50.000 kroner er ikke noget særsyn i den danske it-branche. Det viser den seneste lønstatistik fra IT Branchen (ITB).

I 2015 var softwareudviklere de helt store vindere i lønkapløbet en gennemsnitlig månedsløn på 50.240 kroner. Det er en stigning på mere end seks procent sammenlignet med året før, og det gør udviklerne til topscorerere i det tætte kapløb om de højeste it-lønninger.

Sammen med it-konsulenter har software-udviklere i en årrække scoret de absolut fedeste lønchecks i branchen. Men de seneste år har en tredje gruppe af it-folk blandet sig i toppen af lønhierarkiet.

Ser man alene på lønninger, er sælgere, der kan overbevise kunderne om at bruge store beløb på at købe hardware, software, it-løsninger og andre ydelser, mindst lige så vigtige for it-branchen som de kodenørder og konsulenter.

Ifølge tallene fra ITB har it-ansatte indenfor "engros-handel" - dvs. sælgere - over de seneste fire-fem år formået at lukke løngabet til de mere teknisk begavede kolleger.

I 2015 fik en gennemsnitlig sælger en månedsløn på 49.863 kroner, og dermed har de igen i år distanceret gruppen af konsulenter, som med en gennemsnitlig månedsløn på 48.973 kroner må nøjes med en tredjeplads.

Går man tilbage til 2011 lå sælgernes månedsløn mellem 2.500 og 3.000 lavere end de kolleger, der står for at holde styr på arkitektur, teknologi og kodningen af kundernes løsninger.

I den anden ende af lønskalen finder man blandt andet ansatte i telebranchen og i fremstilling af it-udstyr, hvor lønningerne er pæne uden at være prangende med gennemsnitlige månedslønninger på mellem 39.000 og 43.000 kroner.

Beherskede lønstigninger
Direktør i ITB, Birgitte Hass, siger, at lønstigningerne i it-branchen generelt er meget "beherskede".

"Softwareudviklere har haft den stærkeste lønudvikling, og det tror jeg hænger sammen med, at de har en skabende rolle, når virksomhederne udvikler nye løsninger," siger Birgitte Hass.

Hun peger samtidig på, at kravene til sælgere har ændret sig. Det er baggrunden for at de over tid har indhentet de to andre faggrupper.

"Det handler om kompetencer. Sælgere skal i dag forstå meget komplekse produkter og løsninger, som de skal være i stand til at forklare overfor kunden. Så jobbet som sælger er meget mere specialiseret end det har været tidligere," siger Birgitte Hass.

Både ITB og foreningens modstykke i Dansk Industri klager jævnligt over mangel på højtuddannede it-folk. Ifølge brancheorganisationerne mangler der tusindvis af it-ingeniører og dataloger.

Hvis der er hold i klagesangene burde lønningerne ifølge almindelig markedslogik stige kraftigere. Men det er ikke sket, erkender Birgitte Hass, som blandt andet peger på virksomhedernes erfaringer fra finanskrisen, som en forklaring på den udeblevne lønfest.

Læs også: Job i massevis: Danske it-folk har trodset krisen

"Branchen er temmelig fornuftige. De stjæler ikke medarbejdere fra hinanden i stor stil, så der kan opstå de her lønkarruseller, hvor lønningerne stiger urimeligt," siger hun.

"Branchen blev rimeligt hårdt ramt under krisen, så man tænker sig godt om, når man rekrutterer, selv om man er meget presset på arbejdskraft," slutter hun.

Læs også:

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

Så meget tjener de amerikanske it-folk: Største lønstigninger i næsten 10 år (men lønnen er ikke altid vigtigst)

Se de imponerende tal her: Så vild er væksten i den danske it-branche
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere

Flere artikler om Job & Karriere

Vi har fundet 10 friske it-stillinger, som du kan søge lige nu

Har der været for meget stilstand i den karriere på det seneste? Så læs med her. Vi fundet 10 friske it-stillinger hos spændende danske arbejdspladser, som du kan søge lige nu

Vi har fundet 10 ledige support-stillinger, som du kan søge lige nu
Så mange af de ansatte i den danske it-branche har udenlandsk baggrund
Her er 10 ledige java-stillinger, som du kan søge i din påskeferie
Hjælp med PET med reverse-engineering: Her er 10 spændende it-stillinger, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu