Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Apples omsætning og indtjening styrtdykker - salg af iPhone falder med stor hast

Salget af iPhone er nu faldet i seks måneder i træk. Apples omsætning styrtdykker med 17 procent. Indtjeningen falder med hele 27 procent. Er der en vej ud ad krisen?

Der var engang, hvor Apple kvartal efter kvartal kunne melde om stærk fremgang i både omsætning og indtjening - som regel drevet af kraftig vækst i salget af iPhones.

Sådan er det ikke længere: For andet kvartal i træk melder Apple om fald i salget af iPhone, og det er noget, der smitter negativt af på hele selskabets kvartals-regnskab.

Det er noget af et vendepunkt for Apple, der for tre måneder siden for første gang i 13 år måtte melde om fald.

Det kan du læse mere om her: Nedtur for Apple: Salg af iPhone falder for første gang siden 2007

Apple solgte i alt 40,4 millioner iPhones i kalenderårets andet kvartal, som er Apples tredje regnskabskvartal. Det er godt syv millioner telefoner færre end i det tilsvarende kvartal i fjor.

Som årsager peger Apple især på, at det vigtige kinesiske marked er præget af meget hård konkurrence fra mange fremadstormende kinesiske mærker, som har været i stand til at udfordre Apple i den høje ende af markedet.

Desuden er hele smartphone-markedet verden over præget af mætning og faldende vækstrater, lyder det fra selskabet.

Omsætning og indtjening styrtdykker

Det faldende salg af den for Apple vigtige iPhone har direkte indvirkning på selskabets omsætning og indtjening.

Omsætningen i kvartalet landede på 42,4 milliarder dollar - 287 milliarder kroner.

Det er i sig selv mange penge, men det er ikke desto mindre et voldsomt fald på ikke mindre end 17 procent i forhold til det tilsvarende kvartal sidste år, hvor Apple landede en omsætning på 49,6 milliarder dollar.

Værre endnu ser det ud med netto-indtjeningen, der er faldet med hele 27 procent til 7,8 milliarder dollar - knap 53 milliarder kroner.

Fald over (næsten) hele linien

Ser vi på Apples øvrige forretningsområder, er der heller ikke mange lyspunkter i regnskabet, hvor Apple melder om fald i salget af stort set alle selskabets enheder.

Der er faldende omsætning under det regnskabs-punkt, som Apple kalder for ‘other revenue.' Det dækker over iPod, hovedtelefoner, Apple Watch og lignende.

Apple solgte desuden lige knap 10 millioner iPad-computere i kvartalet, hvilket er en million færre end i samme kvartal i fjor, mens der blev solgt 4,2 millioner Mac-computere mod 4,8 millioner i samme kvartal i fjor.

Dog fremgår det, at Apple trods det faldende antal solgte iPad-computere faktisk har øget omsætningen på området, hvor selskabet er slået ind på en kurs med dyrere og større highend-enheder, som den nye iPad Pro, der herhjemme koster 10.000 kroner.

Den kan du læse mere om her: Test: Ny iPad Pro på 9,7-tommer er den bedste tablet - men måske skal du købe en anden

Således noterer Apple et samlet iPad-salg for 4,9 milliarder dollar mod 4,5 milliarder dollar i fjor.

En enkelt lyspunkt med mindre fremgang er Apples services-forretning, der inkluderer resultater for iOS App Store, Apple Music og iTunes Store.

Her er omsætningen steget fra 5,03 milliarder dollar i fjor til nu 5,98 milliarder dollar (som dog er mindre i det foregående kvartal)

Læs også: Apple og Samsung dominerer i Danmark og Norden - men kæmper nu med markant nedtur

Det ventes, at Apple vil lancere endnu en ny udgave af iPhonen til december.

Den seneste udgave, iPhone 6, revitaliserede i meget stort omfang Apples resultater efter en periode med afmatning.

Faktisk betød det forrygende salg af iPhone 6, at Apple i slutningen af 2014 blev det selskab nogensinde i verdenshistorien, der har tjent flest penge på tre måneder.

Det kan du læse mere om her: Apple slår alle rekorder: Aldrig nogensinde har et firma tjent så mange penge på et enkelt kvartal

Læs også:

Storinvestor bekymret for Apples fremtid: Sælger alle sine 53 millioner Apple-aktier

Apples fantastiske fidus: Hvorfor kan rivalerne ikke gøre det samme?

Apple drosler ned for iPhone-produktionen - usolgte telefoner hober sig op på lagrene

Prisbomber: Er tiden løbet fra smartphones til 5.000-6.000 kroner?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere