Artikel top billede

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

Tim Cook giver ikke meget for EU's afgørelse, der betyder, at Apple skal betale 97 milliarder kroner til Irland på grund af en ulovlig skatteaftale.

Apple-topchefen Tim Cook har nu reageret på EU's skatte-afgørelse, der betyder, at Apple skal betale 13 milliarder euro, næsten 97 milliarder danske kroner, tilbage til Irland.

"Europa-Kommissionen har konkluderet, at Irland gav Apple uberettigede skattefordele for op til 13 milliarder euro," lød det tidligere tirsdag fra EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

"Ifølge EU's statsstøtteregler er det ulovligt, fordi det gjorde det muligt for Apple at betale væsentligt mindre i skat end andre virksomheder. Irland skal nu sørge for at den ulovlige støtte betales tilbage."

Læs også: Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

I et åbent brev på Apples hjemmeside reagerer Tim Cook nu på skattesmækket fra EU.

Det sker under overskriften En meddelelse til Apple-fællesskabet i Europa, hvor Tim Cook indleder med at fortælle om Apples historie i Irland, hvor selskabet åbnede den første fabrik helt tilbage i 1980.

"Siden dengang har vi fortsat vores drift i Cork - selv i perioder, hvor der var usikkerhed omkring vores egen forretning - og i dag har vi næsten 6.000 medarbejdere fordelt i hele Irland. Størstedelen af dem, heriblandt nogle af vores allerførste medarbejdere, er stadig i Cork, hvor de varetager en lang række forskellige funktioner som en del af Apples globale tilstedeværelse."

"Utallige multinationale selskaber er siden fulgt i Apples fodspor og har også investeret i Cork, hvilket har medført, at den lokale økonomi i dag er stærkere end nogensinde før."

Fulgte bare de irske regler

Af samme grund mener Tim Cook og Apple ikke, at EU-afgørelsen er rimelig, når man ser på den betydning, Apple og andre it-selskaber har haft for Irland, og at Apple - ifølge Apple selv - blot har fulgt reglerne på skatteområdet:

"Med årene har de irske skattemyndigheder vejledt os i at overholde den irske skattelovgivning på korrekt vis. I den forbindelse har vi fået den samme vejledning, som også er til rådighed for enhver anden virksomhed, der opererer i landet. I Irland og alle andre lande, hvor vi driver vores virksomhed, følger Apple loven og betaler alle de skatter, vi skal."

"Europa-Kommissionen har indledt et forsøg på at omskrive Apples historie i Europa, at ignorere Irlands skattelovgivning og vende op og ned på det internationale skattesystem. Den holdning, der blev fremsat den 30. august, hævder, at Irland har givet Apple en særlig skattebegunstigelse. Denne påstand har intet hold i hverken virkeligheden eller loven. Vi har aldrig bedt om, eller modtaget, nogen form for speciel aftale."

Læs mere om EU-afgørelsen her.

"Vi befinder os nu i den usædvanlige situation, at vi bliver beordret til - med tilbagevirkende kraft - at betale ekstra skatter til en myndighed, der siger, at vi ikke skylder dem mere end det, vi allerede har betalt."

"Kommissionens initiativ er uden fortilfælde og har alvorlige, vidtrækkende konsekvenser. Det indebærer et forslag om at erstatte den irske skattelovgivning med Kommissionens opfattelse af, hvordan loven burde have været. I praksis ville dette betyde et voldsomt indgreb i EU-medlemslandenes suverænitet i forhold til deres egen skattelovgivning - og i de europæiske borgeres retssikkerhed," lyder det blandt andet fra Tim Cook og Apple.

Vil have mere simple regler

Apple-topchefen skriver samtidig, at selskabet længe har efterspurgt en international skattereform med det formål at gøre reglerne mere enkle og simple.

"Vi mener, at disse ændringer bør ske som følge af en passende juridisk proces, hvor de involverede landes ledere og borgere drøfter de forskellige forslag. Og som det er tilfældet med alle nye love, skal de vedtages fremadrettet - ikke med tilbagevirkende kraft."

"Vores tilstedeværelse i Irland er meget vigtig for os, og vi ønsker at kunne fortsætte med at investere, vokse og servicere vores kunder med den samme iver og det samme engagement, som vi altid har gjort. Det er vores klare overbevisning, at de fakta og etablerede juridiske principper, som EU i sin tid blev bygget på, i sidste ende vil sejre."

Du kan læse brevet fra Apples topchef i fuld længde her.

Læs også:

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere