Artikel top billede

Arkivfoto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Frustrerede overlæger bekymrede over ny it-platform: Behandlingskvaliteten risikerer at falde

Overlæger er igen ude med riven efter sundhedsplatformen. Især integrationen til andre systemer bliver kritiseret. Læs her, hvad folkene bag sundhedsplatformen vil stille op mod de udfordringer.

Så er den tilsyneladende gal igen med it-sundhedsplatformen på Herlev-Gentofte Hospital.

Det vil sige, at der sådan set ikke er noget nyt galt med sundhedsplatformen. Der er derimod tale om velkendte problemer med integrationen til andre it-platforme og ind til sundhedsplatformen.

De velkendte problemer har derfor været omdrejningspunktet for et nyligt afholdt møde om sundhedsplatformen på Herlev Hospital, hvor op mod 35 overlæger deltog.

Det fortæller formanden for Overlægeforeningen Anja Mitchell til Computerworld, efter Herlev Hospital sammen med sit søskendesygehus i Gentofte har været de to første hospitaler, der rullede platformen til godt en milliard kroner ud på sine afdelinger i slutningen af maj.

Overlægeforeningen var også i august ude med kritik af systemet, som du kan læse mere om her: Stort dansk it-hospitalssystem mistænkt for at være skyld i patientskader

Kan koste patientforsinkelser

Anja Mitchell, hvor slem er situationen på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er 100 procent velfungerende systemer, og 10 kan betegnes som katastrofal?

"Vi er som overlæger ikke it-eksperter, vi er eksperter i at give den bedste patientbehandling. Vi vil gerne have, at it-systemet virker så godt som muligt. Den oplevede situation ligger mellem fire og fem på den skala."

Hvis du skal skære ind til benet, hvad er så de største udfordringer med sundhedsplatformen?

"Som nævnt tidligere er der problemer med integrationen mellem sundhedsplatformen og FMK (Fælles Medicinkort, red.) og Labka (laboratoriesystem, red.). På længere sigt er en stor udfordring med platformen, at den ændrer arbejdsgange, så behandlingskvaliteten falder."

Hvad sker der, hvis udfordringerne ikke bliver løst?

"Integrationen til andre systemer skal fungere, inden platformen rulles ud på Rigshospitalet 5. november med komplekse patientforløb og til resten af Region Hovedstaden og Region Sjælland senere hen. Ellers risikerer patienterne, at deres behandling ikke er på samme høje niveau som nu."

Kan I ikke lide forandringer?

Nu er it-projekter jo også forandringsprojekter. Jeg kan ikke umiddelbart se, at andre personalegrupper som eksempelvis sygeplejersker advarer mod sundhedsplatformen, mens overlægerne næsten hver måned advarer mod det nye it-system. Er overlæger mindre modtagelige over for forandringer end andre?

"Nej, selvfølgelig ikke. Og overlægerne advarer ikke mod hele it-systemet. Vi advarer derimod mod specifikke udfordringer, som manglende systemintegrationer giver, for overlægerne står med det endelige ansvar for patientbehandlingen."

Hvad er succeskriterierne for overlægerne, så systemet ikke længere skal være årsag for potentielt kaos?

"At systemet bliver optimeret, så det bare et redskab for os, som vi kan bruge i vores hverdag. Naturligvis et meget vigtigt redskab, men det skal helst ikke være en daglig modstand."

"Ellers svarer det jo til, at en læge får stukket et kinesisk mirakelinstrument i hånden og får at vide, han skal bruge det. Men ingen ved, hvordan instrumentet skal bruges, og ingen kan læse og forstå manualen."

Sådan bliver systemet fejlrettet

Computerworld har også spurgt Gitte Fangel om integrationsudfordringerne med sundhedsplatformen.

Gitte Fangel er programdirektør for udrulning af sundhedsplatformen fra Epic, som i løbet af 2016 og 2017 vil være at finde på alle hospitaler i Region Hovedstaden og i Region Sjælland. 

Hun erkender, at der har været en del integrationsproblemer med FMK og Labka, hvoraf mange er løst i dag og næppe vil volde problemer med udrulningen på Rigshospitalet om en måneds tid.

I begyndelsen var der udfordringer med at få lægerne logget på systemet med den rette digitale signatur, men det er fikset nu. 

Dernæst var der udfordringer med hastigheden mellem sundhedsplatformen og FMK. Det skulle være fikset med mere fiber, hvilket også kommer Rigshospitalet og de følgende sygehuse til gode.

Senest har leverandøren Epic så skullet fejlrette et område omkring integrationen, hvilket har taget selskabet fire måneder.

Denne opgradering er leveret tilfredsstillende i september, forklarer Gitte Fangel. 

"Senest har vi haft og har udfordringer med arbejdsgange omkring blandt andet medicinafstemningen, som er ved at blive optimeret både med hensyn til undervisningen og med hensyn til konfigureringen i systemet," forklarer hun. 

Omkring integrationsproblemer med sundhedsplatformen og Labka forklarer Gitte Fangel, at der har været nogle tuer på vejen, men de største problemer er høvlet ned nu. 

"Mange problemer med Labka er løst inden for de første fire til otte uger, men der er stadig nørdede småproblemer tilbage, som vi løbende retter på," forklarer hun. 

Af disse "småproblemer" kan nævnes ordination af blodprøver, som godt nok går igennem systemet, men ikke altid vises hensigtsmæssigt for det kliniske personale. 

Den udfordring bliver løst sammen med Labka-leverandør CSC, lover Gitte Fangel. 

Læs også: 
Splinternyt dansk sundhedssystem plages af fejl: Får 700 fejlmeldinger om dagen

Fem dage efter udrulning af sundhedsplatform: Region Hovedstaden søger ny it-direktør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere