Test: Amazon Alexa er en nem genvej til det smarte hjem, du drømmer om

Amazons Alexa-tjeneste er smart, nem at bruge og et seriøst bud på en fremtid, hvor du kan styre musik, lys og varme via en central enhed. Helt uden hænder. Og så kan den købes til rimelige penge.

Jeg har set en bid af fremtiden. Ja faktisk har jeg ikke bare set den, for Amazons Echo og dens indbyggede personlige assistent Alexa flyttede ind for et par uger siden.

Kender du ikke Echo og Alexa-tjenesten, så er Echo en rund, trådløs og cirka 30 centimeter høj højttaler som via utallige indbyggede mikrofoner kan opfange dine stemmekommandoer og sende dem afsted til et fjernt datacenter i Amazon-land.

Og før du får nervøse ticks af at tænke på alle de stinkende elendige produkter, du igennem tiden har råbt af på 12 forskellige måder, fordi de skulle reagere på "stemmekommandoer", så lad mig lige sige: Det virker.

Se bare videoen lige her over artiklen, hvor du også kan se, hvordan Alexa-tjenesten kan styre Philips Hue-pærer og TP-Links smarte HS110-stikkontakter.

Taler kun engelsk 

Godt nok ikke på dansk, for Alexa vil kun anerkende USA og UK, hvorfor det nærmeste jeg kan komme frikadellens og saltlakridsens hjemland er Denmark Street i Soho, London.

Der er ikke noget galt med Denmark Street. Sex Pistols boede i Denmark Street og så forskellige musikere som David Bowie, Stones og Elton John har også hængt ud i gaden. Det er bare ikke Danmark.

Derfor taler jeg engelsk, når jeg taler med Alexa, for det hedder tjenesten, der som en anden lampens ånd bor inden i Echo-højtaleren.

"Alexa, please play Paint it black by The Rolling Stones on Spotify".

Og det virker. Meget bedre end de der stemmestyringstjenester i bilers håndfri-anlæg, hvis reflekser og evner er modelleret over de kæmpepandaer, som kun kan spise én slags bambus, og hvis overlevelse konstant er truet, fordi de er for dovne til at knalde.

Den slags distraktioner har Alexa ikke. Derfor starter afspilningen af et af Stones bedste numre inden for to sekunder. Det kan være at du er en af de her teenage-genier, som kan skrive så hurtigt på din telefon, at glasset smelter, men prøv lige at time hvor lang tid du er om at foretage samme søgning. 20-25 sekunder?

Vejrudsigten, nyhederne og lyset har Alexa styr på

Heldigvis kan Alexa andre tricks, som at give mig nyhederne ("Alexa what  is the news for today?"), vejret ("Alexa, how will the weather be tomorrow in Copenhagen") og styre lysstyrken i de par Philips Hue-pærer, som jeg har installeret.

Nye evner og forbindelser til andre tjenester, skills som Amazon kalder dem, kan jeg tilføje i Alexa-appen. Men den companion-app har jeg brugt i sammenlagt sølle 15 minutter, for Echo/Alexa er bygget til minimalt nørderi og maksimal udnyttelse af Amazons cloud-tjenester. 

Fraværet af nørderi gælder i øvrigt også softwaren, som du ikke selv kan opdatere. I stedet opdaterer Echo-maskinen sig selv i løbet af natten. I stedet modtager du ugentligt en mail med nye ting, som Alexa kan, nye tjenester som er tilknyttet eller nye ting som du burde prøve. 

Langt fra kun en gimmick - men en mulighed for at prøve fremtiden

Med den simple brugerflade er det nemt at affærdige Echo og Alexa som en gimmick målrettet folk, som er for dovne til at finde deres musik eller slukke deres eget lys.

Men det netop styrken. For Alexa er en del af samme trend som Windows Hello-funktionen på min Surface Book, som logger mig ind via 3D ansigtsgenkendelse og Apples Siri, som lader mig diktere (lettere usammenhængende) sms'er direkte via mit ur.

Vores vurdering, efter flere uger med Alexa-tjenesten, er dog, at Amazon er et godt stykke foran Apples Hjem-satsning, når det komme til integration med andre enheder. 

Den trend, hvor no interface er selve interfacet. For det er ikke science fiction, at it-udstyr kan forstå konteksten eller kender dine vaner. Det er et produkt som kan købes lige nu - og som du, som it-professionel kan og bør prøve selv for på egne øre at høre, hvor stærkt der køres lige nu i overhalingsbanen.

Samtidig må jeg tilstå, at jeg efter et stykke tid med Alexa begynder at ønske at flere af mine enheder kunne tale sammen med Alexa. Det er lidt den omvendte verden, for normalt har jeg efter tre uger sammen med "smarte" produkter mest af alt lyst til at kaste dem ind i en væg.

Men ikke Alexa-tjenesten. Tværtimod måtte den gerne fylde lidt mere.

For hvorfor har cirkulationspumpen sit eget (dumme) timer-relæ? Og hvorfor er det helt nye ventilationssystemet i mit hus bundet til sit eget lille begrænsede kontrolpanel?

Det er begge enheder, som med fordel kunne knyttes til styrings- og planlægningstjenester som Amazons Alexa. Men som i stedet kører på deres egne industrisystemer. 

Et minus er dog, at Alexa ikke er god til at planlægge opgaver, som for eksempel at tænde lys på et bestemt tidspunkt eller tænde en lampe ved solopgang, baseret på datoen og min placering.

Her må jeg i stedet forlade mig på Philips eller TP-Links egne apps, for at sætte tingene i system. Det trækker lidt ned, for det er ikke altid jeg lige er i nærheden til at give startkommandoen.

Dog kan du også tilknytte IFTTT (If This Then That) til Alexa og dermed sætte opgaver op. Se eksempler på hvad du kan her

I øvrigt kan Alexa også styre eksterne Bluetooth-enheder samt Logitech Harmony-hub, sådan at du kan styre enheder som stereoanlæg og fjernsyn, som normalt bruger infrarød-fjernbetjening. Smart - og vi har allerede bestilt en Harmony Hub, for at teste den mulighed.

Et andet minus er, at Alexa ikke ligefrem rimer på sikkerhed. En del mennesker vil derfor være bekymrede over at have mikrofoner i huset med direkte adgang til Amazons cloud. Her kan man ikke andet end at stole på Amazon, når selskabet siger, at det ikke lytter - eller lade være med at købe Echo. 

Den anden ting er, at Alexa-tjenesten ikke har nogle former for stemmegenkendelse. Så hvem som helst, som er på besøg hos dig har adgang til at styre eller tilgå alt via Alexa. Et problem, som også stemmestyrings-tjenester, som Siri har. 

Der er pt. ikke rigtigt nogle løsninger på de udfordringer, så et køb af en Echo-enheder er også at acceptere at leve med dem. Bare husk, at jeg advarede dig, når Skynet-politiet en dag banker på din dør...

Brug Alexa til at teste fremtiden

I sig selv er Echo bare en højtaler. Og i sig selv er Alexa bare en stemmegenkendelsestjeneste. Men kombineret og koblet sammen med populærer standarder og tjenester som Spotify, så bliver Alexa pludseligt et anvendeligt produkt, som pt. er en af de mest interessante måder at knytte det smarte hjem sammen på. 
 
Om et år eller to griner vi måske af Echo, som den er nu, men det er vilkårene på et marked, som bevæger sig ekstremt hurtigt lige nu. 

Men som denne tester ser det, så er der pt. ikke rigtigt andre tjenester som Alexa på markedet. Arbejder du derfor med brugerflader, tjenester eller er du bare almindeligt it-begejstret, så er Alexa en god mulighed for at teste en (mulig) fremtid, før den bliver nutid.

Husk at se videoen i toppen af artiklen hvor vi viser hvordan Echo og Alexa virker.


Loading ikon