Test af Jabra-headset til de aktive: Puls-data og musik i trådløst setup

Jabra Pulse Special Edition er ikke bare et sportsheadset, men et decideret "hearable" med indbygget pulsmåler.

For to år siden gennemførte jeg en kvart Ironman.

Siden er meget vand løbet under broen, mange kager er blevet kværnet, og idag vejer jeg igen 15 kilo for meget. 

Jeg tvivler på, at jeg er den eneste, der bliver mere fristet af et Netflix-marathon end 42,195 kilometer på asfalten.

Specielt fordi det kræver tid og penge, hvis man skal have alle de teknologiske hjælpemidler med på turen: Pulsmåler om brystet, GPS-ur om håndleddet, headset i ørene og en smartphone på armen. 


Det kan hurtigt blive for meget. 

Vi har derfor testet Jabras Sport Pulse Special Edition trådløse høretelefoner med indbygget pulsmåler.

Og efter to måneders brug er jeg rent faktisk begyndt at løbe regelmæssigt igen på grund af headsettet. 

Vidunderlig pasform
Headsettet er et klassisk trådløst sportsheadset, der består af to in ear-højttalere forbundet med en ledning bag nakken. 

Pasform er alfa/omega til løbeturen, og der burde være mulighed for at få headsettet til passe helt perfekt i dine ører.

I boksen medfølger der seks forskellige øredutter i to forskellige materialer samt tre sæt vingetipper, der kan hjælpe med at fastholde headsettet i det ydre øre. 

Det tog mig cirka fem minuter at finde den helt rigtige kombination af dutter og tipper, men headsettet sidder nu som limet fast i øret, uanset hvor meget jeg ryster med hovedet. 

Headsettet er vand- og svedafvisende, men ikke vandtæt. Du kan altså tage headsettet med på løbeturen i regn- og snevejr, men falder du i havnen, kan du ikke regne med, at headsettet overlever. Andre sportsheadset er helt vandtætte. Til musik
Inden vi går i dybden med sports-delen, starter vi med musik-delen. Kort fortalt får du et godt og helt igennem fornuftigt lydbillede fra headsettet, der fint leverer dine yndlingssange. 

Jo, bluetoothforbindelsen komprimerer lyden, men hvis du alligevel lytter til komprimeret lyd fra Spotify eller TDC Play, så kan du ikke høre forskel på Jabras headset eller et kablet. Vi kan i hvert fald ikke. 

Vi oplever dog, at der sker udfald, når du kigger dig over højre skuldre, hvis du har telefonen i den venstre bukselomme. 

Det er uundgåeligt, da bluetoothsignalet går igennem vores vandfyldte kroppe, og da vand er som kryptonit for bluetooth, vil der ske udfald. Det var dog ikke et stort problem.

Læs også: Test: Vi vil virkeligt gerne holde af B&Os H5 høretelefoner - men de stikker hele tiden af

Bassen er desuden tilpas, men kan godt virke voldsom, hvis du benytter skum-dutterne, da de lukker mere af til omverdenen.

Til sport
Jabras headset er et såkaldt "hearable", der sender data tilbage til din smartphone for at blive analyseret og formidlet. 

I headsettets tilfælde er der en pulsmåler i den ene højttaler, som virker imponerende præcis. Da det ikke kræver et halvvådt pulsbånd om brystet, blev pulsmåling hurtigt en vigtig del af min workout. 

Teknisk set forbindes pulsmåleren som sin egen enhed til din smartphone, og derfor virker pulsmåleren i de fleste trænings-apps.

Vi testede dog kun headsettet sammen med Jabras egen træningsapp, Jabra Sport. Selve appen er langt fra æstetisk indbydende, og hvis du vil have en ren løbeapp, får du nok mest ud af andre apps. Appen byder på tre forskellige menuer: Kondi, fitness og Cooper/Vo2max.

Via pulsmåleren og et hav af algoritmer kan headsettet vise dig, hvor meget ilt du optager i kroppen, Vo2max.

Det er ikke medicinsk præcist - det kræver stadig en slange i munden og en tur på løbebåndet hos en professionel - men for de fleste motionister er det præcist nok og yderst brugbart til at forstå, hvor god i form du er. 

For mig virkede det desuden stærkt motiverende, at man under en løbetur løbende får opdateringer ud fra pulsmålinger, om hvorvidt du presser dig selv eller ej. 

Efter en løbetur oplæses en rask mængde data - som jeg ikke forstår alligevel - der opsummeres til en enkelt sætning: "This run was easy for you" eller "You improved". 

Det er brugbar data, som man kan forholde sig til, selv hvis man ikke er særlig bekendt med løbe-lingo. 

Batteri
Jabra lover, at headsettet kan holde strøm i op til fem timer. Det er en overdrivelse, og vi rammer i gennemsnit et sted mellem tre og fire timer, alt efter hvad det bruges til. 

Bruger du kun headsettet til musik, og pulsmåleren derfor ikke er tændt, kan du nemt ramme de fire/fire en halv time, men efter en løbetur på en halv time, er headsettet ofte gået fra 100 procent til 85-75 procent. 

Derfor skal headsettet også oplades ofte, hvis du ynder at løbe længere ture.

Konklusion
Jabra er blot en af mange producenter af sportsheadset, og hvis du bare vil have et trådløst headset til løbeturen, finder du billigere og tilnærmelsesvist lige så gode headset andre steder. Jaybirds X3 er et udmærket bud. 

Men Jabra Pulse Sport Edition kan mere end blot afspille dit yndlingsbeat.

Den indbyggede pulsmåler er smart, hvis du vil få mere ud af din træning, men ikke gider bøvle med et pulsbånd, og den medfølgende Jabra-app er langt hen ad vejen god. 

Den indbyggede pulsmåler drikker batteriet som var det saftevand, så du skal regne med at oplade headsettet ofte. Mine løbeture er ofte kun en halv time ad gangen a fem kilometer, og jeg har cirka skulle lade den op efter fem/seks ture.

Men hvis du ikke gider at bære rundt på løbeure og pulsmålere i et væk, så er Jabras Sport Pulse SE et godt valg. 

Læs også: Test af Aftershokz Trek Titanium: Sådan lyder musik spillet gennem dit kranium
Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.