Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Kunstig intelligens markant bedre til mundaflæsning end menneskelige eksperter

Kunstig intelligens er i et forskningsforsøg blevet fodret med 29.000 videoer med tale, hvorefter den har været i stand til at mundaflæse noget nær perfekt. Et andet forskerhold hævder, at forsøgene har været for simple.

Kunstig intelligens buldrer frem alle steder i disse år, hvor der bliver forsket intenst i at gøre maskiner til eksperter på flere områder.

Et forskerhold fra Oxford Universitetet har for nyligt testet kunstig intelligens til mundaflæsning, og her er resultaterne ganske bemærkelsesværdige.

For den kunstige intelligens ved navn LipNet delvist sponsereret af Googles DeepMind-selskab har vist sig i stand til at mundaflæse med en præcision på godt 93 procent.

Til sammenligning er mennesker i stand til at mundaflæse omkring 60 procent korrekt, mens menneskelige eksperter i bedste fald har været i stand til at ramme knap 80 procent korrekt mundaflæsning.

Det skriver BBC.

Stort potentiale
I det konkrete forsøg har den kunstige intelligens fået indlæst hele sætninger, så den har kunnet lære sig selv at genkende ord i mundafløsningen fra 29.000 videoer.

I selvsamme videoer var mennesker i stand til at mundaflæse med en fejlrate på 47,7 procent, mens den kunstige intelligens kun ramte forkert 6,6 procent af gangene.

Forskerholdet fra Oxford påpeger, at den maskinelle mundaflæsning har store fremtidsudsigter.

"Maskine-mundaflæsere har et enormt potentiale i applikationer til forbedrede høreapparater, lydløs diktat på offentlige steder, hemmelige samtaler, talegenkendelse i støjende omgivelser og biometrisk identifikation," forklarer forskerne i deres forskningspapirer.

Mangler mere forskning
I en gennemgang af forskningsarbejdet hævdes det, at de viste videoer generelt har haft et begrænset ordforråd og simple sætningskonstruktioner.

I et åbent peer-review af forskningen med den maskinelle mundaflæsning påpeger en række andre forskere derfor, at der er brug for mere forskning på området.

"Selvom det virker lovende på det pågældende datagrundlag, er det egentlig ikke epokegørende. Den opstillede model er måske i stand til at mundaflæse bedre end et menneske, kan det kun lade sig gøre, når der bliver sagt en meningsløs liste med et meget begrænset ordforråd i en bestemt rækkefølge," hedder det.

Læs også:
Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

I dag er kunstig intelligens og bots legetøj - men om få år er det blodigt alvor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.