Artikel top billede

Kunstig intelligens markant bedre til mundaflæsning end menneskelige eksperter

Kunstig intelligens er i et forskningsforsøg blevet fodret med 29.000 videoer med tale, hvorefter den har været i stand til at mundaflæse noget nær perfekt. Et andet forskerhold hævder, at forsøgene har været for simple.

Kunstig intelligens buldrer frem alle steder i disse år, hvor der bliver forsket intenst i at gøre maskiner til eksperter på flere områder.

Et forskerhold fra Oxford Universitetet har for nyligt testet kunstig intelligens til mundaflæsning, og her er resultaterne ganske bemærkelsesværdige.

For den kunstige intelligens ved navn LipNet delvist sponsereret af Googles DeepMind-selskab har vist sig i stand til at mundaflæse med en præcision på godt 93 procent.

Til sammenligning er mennesker i stand til at mundaflæse omkring 60 procent korrekt, mens menneskelige eksperter i bedste fald har været i stand til at ramme knap 80 procent korrekt mundaflæsning.

Det skriver BBC.

Stort potentiale

I det konkrete forsøg har den kunstige intelligens fået indlæst hele sætninger, så den har kunnet lære sig selv at genkende ord i mundafløsningen fra 29.000 videoer.

I selvsamme videoer var mennesker i stand til at mundaflæse med en fejlrate på 47,7 procent, mens den kunstige intelligens kun ramte forkert 6,6 procent af gangene.

Forskerholdet fra Oxford påpeger, at den maskinelle mundaflæsning har store fremtidsudsigter.

"Maskine-mundaflæsere har et enormt potentiale i applikationer til forbedrede høreapparater, lydløs diktat på offentlige steder, hemmelige samtaler, talegenkendelse i støjende omgivelser og biometrisk identifikation," forklarer forskerne i deres forskningspapirer.

Mangler mere forskning

I en gennemgang af forskningsarbejdet hævdes det, at de viste videoer generelt har haft et begrænset ordforråd og simple sætningskonstruktioner.

I et åbent peer-review af forskningen med den maskinelle mundaflæsning påpeger en række andre forskere derfor, at der er brug for mere forskning på området.

"Selvom det virker lovende på det pågældende datagrundlag, er det egentlig ikke epokegørende. Den opstillede model er måske i stand til at mundaflæse bedre end et menneske, kan det kun lade sig gøre, når der bliver sagt en meningsløs liste med et meget begrænset ordforråd i en bestemt rækkefølge," hedder det.

Læs også:
Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

I dag er kunstig intelligens og bots legetøj - men om få år er det blodigt alvor
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere