Artikel top billede

Illu: Maksim Kabakou / Maksim Kabakou (Foto: Maksim Kabakou / Maksim Kabakou)

Sikkerhedsfirma advarer: En million Google-konti hacket af Android-virus

Helt ny Android-virus går direkte efter din Google-konto. Sammenlagt er det blevet til over en million inficerede konti. Se her, hvordan du kan se, om du er ramt og løse problemet, hvis uheldet har været ude.

Sikkerhedsfirmaet Check Point beretter nu om at en variant af en Android-virus, kaldet Gooligan, som angiveligt har fået adgang til mere end en million Google-konti.

Det skriver firmaet mere om på sin blog.

Gooligan går efter enheder som smarte telefoner og tablets med Android, hvor den stjæler e-mailadresser og godkendelsesnøgler. Virussen angriber enheder med Android 4 (Jelly Bean, KitKat) og 5 (Lollipop), der udgør næsten tre ud af fire Android-enheder, der er i brug lige nu.

Google er kontaktet

Ved at indsamle disse informationer it-kriminelle skaffe sig adgang til brugerdata på Google-tjenester som Gmail, Google Photos, Google Docs, Google Play, Google Drive og G Suite.

Det oplyser sikkerhedsfirmaet, der også beskriver angrebet som en ny strategi.

"Vi ser et skifte i hackernes strategi, hvor de nu går efter mobile enheder til at få adgang til den fortrolige information, der er gemt på dem," siger Michael Shaulov, der er chef for Check Points mobile produkter

Sikkerhedsfolkene kontaktede Googles sikkerhedsafdeling, da de opdagede virussen for at få løst problemet.

"Som en del af vores igangværende indsats for at beskytte brugere mod virusfamilien, har vi taget en række skridt for at beskytte brugerne og forbedre den generelle sikkerhed i Android-økosystemet," siger Adrian Ludwig, der direktør for Android-sikkerhed hos Google i den forbindelse.

Ikke en ny virus

Gooligan-koden blev første gang opdaget i den ondsindede app Snappea sidste år, men i august 2016 dukkede den op i en ny variant, som der nu advares imod.

Der er dog ingen grund til at gå i panik for det er kun ni procent af de smittede enheder, der findes i Europa. Plagen er langt størst i Asien.

Problemet begynder det øjeblik en bruger downloader og installerer en Gooligan-inficeret app uden for Googles app-univers, på en sårbar Android-enhed, eller ved at klikke på et ondsindet link i en phising-besked.

Der er dog allerede udviklet et gratis online værktøj, der gør det muligt for brugere at finde ud af om deres Google-konto er blevet ramt.

Det kan du finde her.

Hvis uheldet har været ude, så er det dog lidt besværligt at genskabe mobilen.

"Hvis din konto er blevet hacket, er det nødvendigt med en ny installation af styresystemet på din mobile enhed. Denne manøvre kendes også som 'flashing', og vi anbefaler, at man slukker sin enhed og går til en certificeret tekniker eller teleudbyder, som kan hjælpe dig med at 'flashe' din enhed," forklarer Michael Shaulov.

Læs også:
Kæmpe test af antivirus til Android: Her er de bedste programmer

Brugernes valg: Her er verdens mest anvendte antivirusprogrammer til pc og telefon
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere