Artikel top billede

Illu: Maksim Kabakou / Maksim Kabakou (Foto: Maksim Kabakou / Maksim Kabakou)

Sikkerhedsfirma advarer: En million Google-konti hacket af Android-virus

Helt ny Android-virus går direkte efter din Google-konto. Sammenlagt er det blevet til over en million inficerede konti. Se her, hvordan du kan se, om du er ramt og løse problemet, hvis uheldet har været ude.

Sikkerhedsfirmaet Check Point beretter nu om at en variant af en Android-virus, kaldet Gooligan, som angiveligt har fået adgang til mere end en million Google-konti.

Det skriver firmaet mere om på sin blog.

Gooligan går efter enheder som smarte telefoner og tablets med Android, hvor den stjæler e-mailadresser og godkendelsesnøgler. Virussen angriber enheder med Android 4 (Jelly Bean, KitKat) og 5 (Lollipop), der udgør næsten tre ud af fire Android-enheder, der er i brug lige nu.

Google er kontaktet

Ved at indsamle disse informationer it-kriminelle skaffe sig adgang til brugerdata på Google-tjenester som Gmail, Google Photos, Google Docs, Google Play, Google Drive og G Suite.

Det oplyser sikkerhedsfirmaet, der også beskriver angrebet som en ny strategi.

"Vi ser et skifte i hackernes strategi, hvor de nu går efter mobile enheder til at få adgang til den fortrolige information, der er gemt på dem," siger Michael Shaulov, der er chef for Check Points mobile produkter

Sikkerhedsfolkene kontaktede Googles sikkerhedsafdeling, da de opdagede virussen for at få løst problemet.

"Som en del af vores igangværende indsats for at beskytte brugere mod virusfamilien, har vi taget en række skridt for at beskytte brugerne og forbedre den generelle sikkerhed i Android-økosystemet," siger Adrian Ludwig, der direktør for Android-sikkerhed hos Google i den forbindelse.

Ikke en ny virus

Gooligan-koden blev første gang opdaget i den ondsindede app Snappea sidste år, men i august 2016 dukkede den op i en ny variant, som der nu advares imod.

Der er dog ingen grund til at gå i panik for det er kun ni procent af de smittede enheder, der findes i Europa. Plagen er langt størst i Asien.

Problemet begynder det øjeblik en bruger downloader og installerer en Gooligan-inficeret app uden for Googles app-univers, på en sårbar Android-enhed, eller ved at klikke på et ondsindet link i en phising-besked.

Der er dog allerede udviklet et gratis online værktøj, der gør det muligt for brugere at finde ud af om deres Google-konto er blevet ramt.

Det kan du finde her.

Hvis uheldet har været ude, så er det dog lidt besværligt at genskabe mobilen.

"Hvis din konto er blevet hacket, er det nødvendigt med en ny installation af styresystemet på din mobile enhed. Denne manøvre kendes også som 'flashing', og vi anbefaler, at man slukker sin enhed og går til en certificeret tekniker eller teleudbyder, som kan hjælpe dig med at 'flashe' din enhed," forklarer Michael Shaulov.

Læs også:
Kæmpe test af antivirus til Android: Her er de bedste programmer

Brugernes valg: Her er verdens mest anvendte antivirusprogrammer til pc og telefon
IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Experienced SAP Finance Consultant – Digital (d/f/m)

Unik System Design A/S

MS Office-specialist

Danske Commodities A/S

Portfolio manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere