Artikel top billede

Microsofts tech-support misbruges til nye udspekulerede ransomware-angreb

Ransomware-bagmændene har nu fundet på et nyt smart trick, der skal narre ofrene.

Ransomware bliver ved med at være en alvorlig trussel mod virksomheder og organisationer, og et nyt trick fra de it-kriminelles side gør ikke risikoen for at gå i ransomware-fælden mindre.

Dog er der denne gang tale om en lidt anden form for ransomware, der er kædet sammen med en anden velkendt trussel: At de it-kriminelle foregiver at være Microsofts tech-support.

Ransomware-bagmændene forsøger nemlig at narre ofrene ved at bede dem om at ringe til Microsofts support.

Blandt andet skriver flere medier om VindowsLocker-ransomwaren. Når man rammes af den, sker der det, at Windows-brugerne får en besked på skærmen:

"this not microsoft vindows support
we have locked your files with the zeus virus
do one thing and call level 5 microsoft support technician at
1-844-609-3192
you will files back for a one time charge of $349.99"

Denne fremgangsmåde kan man læse om hos blandt andre Malwarebytes Labs.

Mens der ikke er tale om en specielt elegant formuleret besked, og beskeden også er lidt tvetydig, så må det alligevel være de kriminelles hensigt, at narre ofrene til at ringe til telefonnummeret.

Det skal man naturligvis ikke gøre:

"Hvis du ringer til nummeret, vil du komme i kontakt med 'tech support scammers' fra Indien, der udgiver sig for at være fra Microsoft. De har ingen intentioner om dekryptere dine filer, da de ganske enkelt er ude efter dine penge," skriver Malwarebytes.

Den VindowsLocker-ransomware, der her er tale om, er ifølge techmediet skrevet i C# og krypterer ofrenes filer med AES, hvorefter endelsen .vindows tilføjes til filerne.

Læs også: Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked

Samtidig skriver Bleeping Computer, at denne type angreb skiller sig lidt ud.

"Normalt ser du tech support scammers efterligne ransomware-låseskærme for at skræmme ofrenes til at betale tech support-regningen og ikke den anden vej rundt. "

"VindowsLocker har en anden tilgang og bruger call center-operatører og den officielle Windows-supportside for at give et indtryk af legitimitet i den tech support, der gives til ofrene."

Ikke første gang

Det er en velkendt angrebs-teknik hos de it-kriminelle at forsøge at udnytte ofrenes tillid til kendte virksomheder og brands.

Det er da også langt fra første gang, at Microsoft bliver udnyttet på denne måde.

I oktober måtte Microsoft advare om en besked, der så ud til at komme fra Microsoft selv, men i stedet havde til formål narre brugerne af Windows og Microsofts egen anitivirus-løsning til at ringe til et falsk supportnummer. Læs mere om det her.

Læs også:

Sikkerheds-bombe: Så ofte sniger ransomware sig forbi dit antivirus-program

Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere