Artikel top billede

Nyeste ransomware-påhit: Ofrene skal sprede ransomware til deres kontakter for at få adgang til deres data

Ny type ransomware kommer med et opsigtsvækkende tilbud til de ramte ofre: Send ransomwaren videre til to andre og få dem til at betale løsepenge - så slipper du selv.

Det er forhåbentlig efterhånden gået op for de fleste, at det er en rigtig dårlig idé at betale løsepenge, hvis man er blevet ramt af ransomware, og ens data er blevet krypteret.

Ikke nok med, at man ved at betale løsepenge er med til at finansiere de kriminelles aktiviteter - der er heller ingen garanti for, at man rent faktisk får krypteringsnøglen, hvis man vælger at betale løsepenge.

Nu forsøger ransomware-bagmændene sig med et nyt tiltag, og heller ikke dette krav kan det anbefales, at man vælger at sige ja til.

De it-kriminelles nye påhit går nemlig kort fortalt ud på, at ransomware-ofre bliver stillet i udsigt, at de kan få deres kidnappede data igen uden at betale løsepenge - men ved til gengæld at inficere to andre maskiner med ransomware.

Læs også: Virksomhederne bruger flere og flere penge på it-sikkerhed - men mange misforstår noget helt grundlæggende

Det er er blandt andre Bleeping Computer, der beretter om den nye metode til at sprede ransomware og fortæller, at ransomwaren, der kaldes Popcorn Time, stadig ser ud til at være under udvikling.

"I et tiltag, vi ikke har set med nogen anden ransomware, tilbyder ransomware-udviklerne en 'beskidt måde' for et offer at få en gratis krypteringsnøgle på ved at hjælpe dem med at sprede ransomwaren."

"Hvis to mennesker bliver inficerede via ofrets 'referral" link' og betaler løsepenge, vil ofret tilsyneladende få en gratis nøgle," forklarer Bleeping Computer.

Den nye Popcorn Time-ransomware anvender AES-256-kryptering til at låse filerne på ofrenes maskiner med .filock,efternavnet. Det hævdes, at det er syriske it-folk, der står bag ransomwaren. 

Ifølge Threatpost får ofrene besked om, at løsepengene vil gå til mad, medicin og husly til ofrene i Syrien - men det er nok tvivlsomt, om det rent faktisk er der, pengene ender.

Dette nye ransomware-angreb er blot et af mange, vi har set her i 2016, hvor antallet af ransomware-angreb er eksploderet. Få overblikket over de mange angreb her:

Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Læs også:

Virksomhederne bruger flere og flere penge på it-sikkerhed - men mange misforstår noget helt grundlæggende

Microsofts tech-support misbruges til nye udspekulerede ransomware-angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere