Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Apple vil anke EU-afgørelsen om, at selskabet skal betale 97 milliarder kroner for skatteunddragelse.

Apple vil anke det kæmpekrav på 97 milliarder kroner i for lidt betalt skat, som EU-Kommissionen i august udstedte til selskabet.

Det enorme krav gør Apple til en central spiller i verdenshistoriens måske største torskegilde.

EU mener, at Apple bevidst har betalt knap 100 milliarder kroner for lidt i skat for salg af selskabets produkter på det europæiske marked i Irland, hvor selskabet har europæisk hovedkvarter.

I stedet har selskabet mellem 1991 og 2007 trukket pengene ud af de europæiske markeder via udnyttelse af den såkaldte 'double irish'-model, og det er ikke lovligt, mener EU.

I denne periode har Apple betalt blot 0,005 procent i skat. Det svarer til 50 kroner i skat for hver million indtjente kroner.

'Et belejligt mål'

Apple er ikke overraskende ikke enig.

Selskabets topchef, Tim Cook, har tidligere betegnet afgørelsen som 'politisk lort' ['total political crap'].

Nu er selskabet altså klar til at anke afgørelsen fra EU til EU-domstolen, der er den næsthøjeste juridiske instans i EU.

Til Reuters antyder selskabets juridiske topchef Bruce Sewell, at Apple føler sig forfulgt af EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R).

"Apple er et belejligt mål, fordi selskabet genererer masser af overskrifter," siger han.

Irland anker også

Også Irland vil anke EU-afgørelsen.

Irland spiller en central rolle, da de meget lave skattebetalinger skyldes en særaftale mellem Apple og Irland.

I Irland er man bange for, at dommen vil få de øvrige selskaber, der har nydt godt af 'double irish'-modellen til at finde nye græsgange.

Irland huser de europæiske hovedkvarterer for store it-selskaber som Google, Microsoft, Dell, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Oracle, Paypal, Twitter, Uber og Airbnb.

Ingen af dem er involveret i skattesager som den, Apple er rodet ind, men det må regnes for givet, at også de har lukrative skatteaftaler med Irland, da flere af dem fakturerer ud fra Irland til kunder overalt i Europa.

I et åbent brev fra det irske finansministerium lyder det fra den irske regering, at EU-Kommissionen har misforstået sagens rette sammenhæng.

Du kan læse dette brev her: Explanation
of the main lines of argument in Ireland's annulment application lodged with the General Court of the European Union on 9 November 2016.

Det ligger på linie med Irlands tidligere udmeldinger, som du kan læse mere om her: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

Nyt skattesmæk til Apple: Skal betale 800 millioner kroner tilbage til Japan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere