Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Apple vil anke EU-afgørelsen om, at selskabet skal betale 97 milliarder kroner for skatteunddragelse.

Apple vil anke det kæmpekrav på 97 milliarder kroner i for lidt betalt skat, som EU-Kommissionen i august udstedte til selskabet.

Det enorme krav gør Apple til en central spiller i verdenshistoriens måske største torskegilde.

EU mener, at Apple bevidst har betalt knap 100 milliarder kroner for lidt i skat for salg af selskabets produkter på det europæiske marked i Irland, hvor selskabet har europæisk hovedkvarter.

I stedet har selskabet mellem 1991 og 2007 trukket pengene ud af de europæiske markeder via udnyttelse af den såkaldte 'double irish'-model, og det er ikke lovligt, mener EU.

I denne periode har Apple betalt blot 0,005 procent i skat. Det svarer til 50 kroner i skat for hver million indtjente kroner.

'Et belejligt mål'

Apple er ikke overraskende ikke enig.

Selskabets topchef, Tim Cook, har tidligere betegnet afgørelsen som 'politisk lort' ['total political crap'].

Nu er selskabet altså klar til at anke afgørelsen fra EU til EU-domstolen, der er den næsthøjeste juridiske instans i EU.

Til Reuters antyder selskabets juridiske topchef Bruce Sewell, at Apple føler sig forfulgt af EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R).

"Apple er et belejligt mål, fordi selskabet genererer masser af overskrifter," siger han.

Irland anker også

Også Irland vil anke EU-afgørelsen.

Irland spiller en central rolle, da de meget lave skattebetalinger skyldes en særaftale mellem Apple og Irland.

I Irland er man bange for, at dommen vil få de øvrige selskaber, der har nydt godt af 'double irish'-modellen til at finde nye græsgange.

Irland huser de europæiske hovedkvarterer for store it-selskaber som Google, Microsoft, Dell, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Oracle, Paypal, Twitter, Uber og Airbnb.

Ingen af dem er involveret i skattesager som den, Apple er rodet ind, men det må regnes for givet, at også de har lukrative skatteaftaler med Irland, da flere af dem fakturerer ud fra Irland til kunder overalt i Europa.

I et åbent brev fra det irske finansministerium lyder det fra den irske regering, at EU-Kommissionen har misforstået sagens rette sammenhæng.

Du kan læse dette brev her: Explanation
of the main lines of argument in Ireland's annulment application lodged with the General Court of the European Union on 9 November 2016.

Det ligger på linie med Irlands tidligere udmeldinger, som du kan læse mere om her: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

Nyt skattesmæk til Apple: Skal betale 800 millioner kroner tilbage til Japan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere