Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Ny fransk lov forbyder arbejdsgivere at kræve e-mail-svar døgnet rundt

Frankrig forbyder med ny lov franske virksomheder at tvinge de ansatte til at tjekke arbejds-mail i fritiden. Lovgivningen skal give mere udhvilede og mindre stressfyldte medarbejdere.

Mens den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte sin nytårstale til at opfordre danskerne til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, går det anden vej i Frankrig.

For i det store EU-land med præsident Francois Hollandes socialistiske parti i spidsen skal virksomheder med mere end 50 ansatte fra 1. januar 2017 ifølge en ny lov sørge for, at der er timer i døgnet, hvor ansatte ikke kan sende og modtage e-mails.

Franskmændene skal således bare sige 'non', hvis de ikke vil belemres med arbejdsmail i fritiden. 

Årsagen til lovgivningen med overskriften 'retten til at være offline" er, at medarbejderne skal have en fair løn for deres arbejde, det skal modgå stress og udbrændthed samt beskytte medarbejdernes privatliv.

Det skriver forretningsmagasinet Fortune.

Elektronisk hundesnor

Det franske lovarbejde har været i gang i en rum tid, og forslaget om at frede medarbejdernes arbejdsmails efter fyraften blev stemt igennem i foråret 2016.

At det blev et au revoir til at være konstant online og forventningen om arbejde fra hjemmekontoret om aftenen og i weekenderne, begrunder regeringen med, at alle studier af hjemmearbejde har vist, at det øger stressniveuaet hos de ansatte.

Til BBC forklarede den tidligere EU-parlamentariker Benoît Hamon i maj, at selvom medarbejderne fysisk forlader arbejdspladsen ved fyraftenstid, bliver de mentalt på jobbet.

"De forbliver forbundet via en form for elektronisk snor - som en hund. Teksterne, beskederne, mails, de besætter folks liv til det punkt, hvor en person til sidst bryder sammen," lød forklaringen fra Benoît Hamon til BBC tilbage i maj.

Flere har forbudt aften-mails

Retten til at være offline er en del af en større arbejdsreform, hvor netop fredningen af arbejdernes email-indbakker efter fyraften var et af de punkter, hvor der var størst enighed blandt de franske politikere.

Forbuddet mod at skrive og modtage mails, når mørket er faldet på i fritiden, har enkelte virksomheder også taget til sig.

Eksempelvis forbød tyske giganter som teleselskabet Deutsche Telekom i 2010 og efterfølgende bilgiganten Volkswagen i 2011 sine medarbejdere at tjekke mails efter kontortid.

For Volkswagens vedkommende blev mailsystemet sat sådan op, at de kun kunne modtage mails på deres Blackberry-telefoner en halv time før og efter arbejdstid.

Det kan du læse mere om her: Tysk bilproducent siger stop for mail i fritid

Udover at skubbe medarbejdere væk fra stresskløften, kan ideen om at frede de ansattes fritid også vise sig at være snusfornuftig købmandsskab.

Studier fra de amerikanske universiteter Stanford og Harvard har således vist, at arbejdsrelateret stress med blandt andet sene mail-skriverier som stresskilden kan ende i sygehus-regninger på langt over 1.000 milliarder kroner alene i USA.

Læs også:
Forbud: Én million tech-folk og konsulenter må ikke tjekke mail efter klokken 18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere