Tidlig version af hemmelig "Windows Cloud" lækket: Sådan kommer systemet (måske) til at se ud

Hvis et lækket "build" af Windows Cloud er ægte, vækker det nogle ret så interessante spørgsmål omkring Microsofts fremtidige planer med sit styresystem.

I sidste uge begyndte tech-medier at skrive og tale om Windows Cloud, der er en tilsyneladende ny version af Windows fundet i kildekoden på Windows 10 Preview.

Det kan du læse mere om her: Rygterne om et helt nyt Windows tager til: Microsoft kan være på vej med særlig cloud-udgave

Microsoft kommenterer ikke på rygter, men en angivelig tidlig beta-version er blevet lækket til internettet, og det vækker nogle interessante spørgsmål om Microsofts planer med Windows 10.

Ifølge flere unavngivne kilder citeret i amerikanske medier er Windows Cloud en skrabet version af Windows 10, som kun kan afvikle Microsofts apps fra Windows Store-butikken.

For de af jer, der kan huske Windows RT, lyder det nok bekendt.

Windows RT var en skrabet version af Windows 8, som netop kun kunne afvikle Windows 8-apps fra Windows Store, og som var en gigantisk fiasko for Microsoft på grund af manglen på apps.

Så hvorfor prøver Microsoft - måske - igen?

Svaret lader til at være: På grund af Google.

Fordi Google er ved at sætte sig på markedet for billige, basis-computere med sine Chromebooks, og det kan Microsoft ikke have.

Læs også: Syv år efter lanceringen af Windows Phone er det slut med Lumia: Hvad nu, Microsoft?

Kan kun køre Windows apps... eller...
Formålet og fordelene ved et Windows Cloud-system, hvor du kun kan køre Windows apps, er, at systemet vil være nemmere at håndtere og på samme tid mere sikkert på samme måde som en Chromebook, hvor du heller ikke kan installere software uden for et lukket økosystem.

Brad Sams fra Microsoft-blogsitet Thurrott.com har kørt det lækkede Windows Cloud-build i en x86-baseret virtuel maskine på sin computer.

Ifølge Brad Sams er der ikke den store forskel på Windows 10 og Windows Cloud bortset fra, at Windows Cloud ikke kan afvikle .net/win32-programmer. 

Også det amerikanske medie onMSFT har haft fingrene i Windows Cloud. Du kan se mediets videogennemgang her.

Grunden til, at du ikke kunne afvikle .net/win32-programmer i det gamle Windows RT, var, at systemet kun kunne køre på de mobile, men strømbesparende ARM-processorer.

Ifølge Brad Sams kan Windows Cloud fint køre på x86-hardware, så at Windows Cloud kun kan køre Windows Store-apps, er en kunstig begrænsning sat af Microsoft - og ikke på grund af hardwaren.

Læs også: Fremtidens Windows: Her er argumenterne for (og imod) et cloud-baseret Windows

Kan opgraderes til Windows 10 Pro
Interessant nok fandt Brad Sams også en opgraderingssti i Windows Cloud, så Windows Cloud kan opgraderes til Windows 10 Pro. Det bekræfter igen at Windows Cloud vil kunne køre på "almindelige" computere med x86-hardware og ikke kun ARM-processorer.

Det rejser samtidig spørgsmålet om, hvad formålet med Windows Cloud kan være. Hvis Windows Cloud skal være en del af små, svage, men billige konkurrenter til Googles basis-computere, Chromebooks, hvorfor kan computerne så opgraderes til Windows 10 Pro? Et andet formål med Windows Cloud kan være en nyindførsel af "Windows 8 With Bing".

Det var en gratis version af Windows til producenterne, der ikke skulle betale for en Windows-licens, og på den måde blev prisen holdt nede på de billigste og mindste Windows-computere.

Med Windows Cloud kan producenterne måske installere Windows Cloud på sine, små billige computere, der til gengæld kun kan køre Windows-apps og ikke "rigtige programmer".

Forbrugerne kan derefter selv vælge at opgradere - og betale for det - til en mere fyldestgørende Windows-version, hvis de har brug for at installere almindelige programmer.

Det ville være en oplagt mulighed for at promovere Microsofts Windows Store og dets apps. 

Uanset hvad, skal Windows Cloud klare sig med Windows Store-butikken, hvilket trods en stigende interesse fra udviklerne, stadig er en anæmisk oplevelse. Der mangler stadig mange af de mest benyttede og populære apps, hvilket også var grunden til, at Microsoft mere eller mindre har dræbt Windows til mobiler.

Dem, der har apps, vinder markedet.

Læs også: Rygterne om et helt nyt Windows tager til: Microsoft kan være på vej med særlig cloud-udgave
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.