Artikel top billede

Tidlig version af hemmelig "Windows Cloud" lækket: Sådan kommer systemet (måske) til at se ud

Hvis et lækket "build" af Windows Cloud er ægte, vækker det nogle ret så interessante spørgsmål omkring Microsofts fremtidige planer med sit styresystem.

I sidste uge begyndte tech-medier at skrive og tale om Windows Cloud, der er en tilsyneladende ny version af Windows fundet i kildekoden på Windows 10 Preview.

Det kan du læse mere om her: Rygterne om et helt nyt Windows tager til: Microsoft kan være på vej med særlig cloud-udgave

Microsoft kommenterer ikke på rygter, men en angivelig tidlig beta-version er blevet lækket til internettet, og det vækker nogle interessante spørgsmål om Microsofts planer med Windows 10.

Ifølge flere unavngivne kilder citeret i amerikanske medier er Windows Cloud en skrabet version af Windows 10, som kun kan afvikle Microsofts apps fra Windows Store-butikken.

For de af jer, der kan huske Windows RT, lyder det nok bekendt.

Windows RT var en skrabet version af Windows 8, som netop kun kunne afvikle Windows 8-apps fra Windows Store, og som var en gigantisk fiasko for Microsoft på grund af manglen på apps.

Så hvorfor prøver Microsoft - måske - igen?

Svaret lader til at være: På grund af Google.

Fordi Google er ved at sætte sig på markedet for billige, basis-computere med sine Chromebooks, og det kan Microsoft ikke have.

Læs også: Syv år efter lanceringen af Windows Phone er det slut med Lumia: Hvad nu, Microsoft?

Kan kun køre Windows apps... eller...

Formålet og fordelene ved et Windows Cloud-system, hvor du kun kan køre Windows apps, er, at systemet vil være nemmere at håndtere og på samme tid mere sikkert på samme måde som en Chromebook, hvor du heller ikke kan installere software uden for et lukket økosystem.

Brad Sams fra Microsoft-blogsitet Thurrott.com har kørt det lækkede Windows Cloud-build i en x86-baseret virtuel maskine på sin computer.

Ifølge Brad Sams er der ikke den store forskel på Windows 10 og Windows Cloud bortset fra, at Windows Cloud ikke kan afvikle .net/win32-programmer. 

Også det amerikanske medie onMSFT har haft fingrene i Windows Cloud. Du kan se mediets videogennemgang her.

Grunden til, at du ikke kunne afvikle .net/win32-programmer i det gamle Windows RT, var, at systemet kun kunne køre på de mobile, men strømbesparende ARM-processorer.

Ifølge Brad Sams kan Windows Cloud fint køre på x86-hardware, så at Windows Cloud kun kan køre Windows Store-apps, er en kunstig begrænsning sat af Microsoft - og ikke på grund af hardwaren.

Læs også: Fremtidens Windows: Her er argumenterne for (og imod) et cloud-baseret Windows

Kan opgraderes til Windows 10 Pro

Interessant nok fandt Brad Sams også en opgraderingssti i Windows Cloud, så Windows Cloud kan opgraderes til Windows 10 Pro. Det bekræfter igen at Windows Cloud vil kunne køre på "almindelige" computere med x86-hardware og ikke kun ARM-processorer.

Det rejser samtidig spørgsmålet om, hvad formålet med Windows Cloud kan være. Hvis Windows Cloud skal være en del af små, svage, men billige konkurrenter til Googles basis-computere, Chromebooks, hvorfor kan computerne så opgraderes til Windows 10 Pro?

Et andet formål med Windows Cloud kan være en nyindførsel af "Windows 8 With Bing".

Det var en gratis version af Windows til producenterne, der ikke skulle betale for en Windows-licens, og på den måde blev prisen holdt nede på de billigste og mindste Windows-computere.

Med Windows Cloud kan producenterne måske installere Windows Cloud på sine, små billige computere, der til gengæld kun kan køre Windows-apps og ikke "rigtige programmer".

Forbrugerne kan derefter selv vælge at opgradere - og betale for det - til en mere fyldestgørende Windows-version, hvis de har brug for at installere almindelige programmer.

Det ville være en oplagt mulighed for at promovere Microsofts Windows Store og dets apps. 

Uanset hvad, skal Windows Cloud klare sig med Windows Store-butikken, hvilket trods en stigende interesse fra udviklerne, stadig er en anæmisk oplevelse. Der mangler stadig mange af de mest benyttede og populære apps, hvilket også var grunden til, at Microsoft mere eller mindre har dræbt Windows til mobiler.

Dem, der har apps, vinder markedet.

Læs også: Rygterne om et helt nyt Windows tager til: Microsoft kan være på vej med særlig cloud-udgave
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere