Artikel top billede

Forbrugerrådet i hårdt angreb på Googles datahøst - bliver anmeldt til Datatilsynet for at krænke danskernes privatliv

Ifølge Forbrugerrådet Tænk krænker Google danskernes privatliv.

Den danske forbrugerorganisation Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Google til Datatilsynet for brud på persondataloven.

Ifølge Forbrugerrådet gør Google sig skyldig i at gemme detaljerede og meget præcise data om danskernes søgehistorisk samt gps-data i adskillige år.

"Hvilke ord man søger på, og hvor man opholder sig, er meget personlige oplysninger, som det ikke er i orden, at Google gemmer tidsubegrænset."

"Udover det åbenlyst ubehagelige i, at ens gøren og laden i mindste detaljer bliver registreret og gemt i årevis, er der en risiko for, at oplysninger om fx hvornår man er hjemme, hvornår man er på arbejde, hvornår man henter børn og hvem man besøger, kan misbruges af uvedkommende, der tiltvinger sig adgang til ens Google-konto," lyder det fra Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, i en pressemeddelelse.

Frygter misbrug

Forbrugerrådet vurderer, at der er en risiko for, at de mange data om brugerne kan misbruges af it-kriminelle eller misbruges til kommercielle formål.

Dataindsamling spiller i dag en nøglerolle i mange moderne internettjenester.

Den rolle forventes at blive endnu større i fremtiden, hvor vi formodentligt vil komme til at se et stort boom i tjenester, der baserer sig på kunstig intelligens.

Forbrugerrådet Tænk oplyser dog i pressemeddelelsen, at organisationen hverken er modstander af dataindsamling eller målrettet markedsføring. Men ifølge organisationen er Google ubegrænsede dataindsamling ude af propertioner.

Google: Derfor er dataindsamling nødvendig
Google understreger dog, at brugerne har mulighed for at fravælge at Google får adgang til deres placeringsdata.

Det oplyser Googles kommunikationschef i Nordeuropa Mark Jensen i en e-mail til DR.dk, hvor han også hævder, at dataindsamling er nødvendig for at sikre, at brugerne har til den bedst mulige tjeneste.

"Grunden til, at vi gemmer data - såsom placerings- eller søgehistorik - er, at vores tjenester fungerer bedre og giver brugeren adgang til nyttige funktioner som eksempelvis lokale anbefalinger baseret på steder, som brugeren tidligere har besøgt, eller trafikmeldinger om brugerens daglige pendlerrute," lyder det i Googles mail-svar til DR.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere