Microsoft-stifter bag første private rumskib

Microsoft-milliardæren Paul Allen sender om få uger verdens første privatejede, bemandede raket i rummet. Raketten skal sendes op i 100 kilometers højde. Projektet koster Paul Allen flere hundrede millioner kroner.

Den amerikanske rigmand Paul Allen, der var med til at stifte Microsoft, vil sende en raket i rummet med afgang fra en base i den amerikanske Mojave-ørken 21. juni.

Rumraketten vil i givet fald blive den første privat-ejede nogensinde, der er kommet i rummet medbringende et menneske.

Raketten hedder kort og godt Spaceshipone. Paul Allens investeringsfirma, Vulcan, ønsker ikke at oplyse, hvor meget projektet har kostet den hovedrige ex-Microsoft-mand, men det vurderes, at prisen vil løbe op i flere hundrede millioner kroner.

Båret op i 18 kilometer
- Denne flyvning er en af de mest spændende og udfordrende handlinger i flyvningen i nyere tid, siger Paul Allen, der er kendt for at være meget interesseret i videnskab og teknologi.

Raketten er designet og bygget af firmaet Scaled Composites. Den vil blive båret op til 18 kilometers højde af et specialdesignet fragtfly, hvor det vil blive sluppet fri.

Dernæst vil rakettens motor i løbet af de næste 80 sekunder føre den op i små 100 kilometers højde, hvorefter den igen vil vende tilbage til jorden.

Går alt efter planen, vil piloten være vægtløs i omkring tre minutter. Farten - omkring tre gange lydens hastighed - vil ikke være høj nok, til at raketten kan gå i kredsløb om jorden.

Det er planen, at raketten selv skal lande på jorden på samme måde, som en rumfærge gør det.

Pilot ikke fundet

Piloten til flyvningen er endnu ikke fundet. Tre piloter har tidligere fløjet testflyvninger med Spaceshipone.

Paul Allen sigter med testflyvningen mod at forberede sig på at vinde Ansari X-prisen på 70 millioner kroner. Den kommer til at gå til den første private rumflyvning med tre personer, der kan blive gentaget i løbet af få uger med det samme fartøj.

26 grupper og firmaer har allerede meldt sig til konkurrencen. De tæller blandt andre Amazon.com-stifter Jeff Bezos og Google-stifterne Larry Page og Sergey Brin.

Spaceshipone nåede på den seneste testflyvning op i 64 kilometers højde, hvilket er højderekord for et privatejet fartøj.

Relevant link

Spaceshipone




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere