Baldur Norddahl (tv) og Mads Bennedbæk fra Gigabit.dk

Baldur og Mads udruller lynhurtigt fiber til helt boligkvarter: "Vi har nu over 100 tilmeldinger og vi regner med, at der kommer flere til, når folk lige får set, at naboerne har fået hurtigt net"

Gigabit.dk ville udfordre TDC og selv rulle fiber ud til helt kvarter ved at tilbyde kunderne fem års gratis internet. Nu er projektet igang.

I tre år har Baldur Norddahl og Mads Bennedbæk, de to stiftere af den lille internetleverandør Gigabit.dk, arbejdet på at bryde TDC's monopol og rulle lynhurtige fiberforbindelser ud i områder som Roskilde, Køge, Virum, Søborg, Gentofte og Albertslund.

Udrulningen har dog været begrænset af, at fiber-udbygningen i Københavns-området i det store hele har stået stille siden TDC købte Dongs fibernet 2009.

Derfor henvendte Gigabit.dk sig i januar til knap 500 villaejere i Herlevs såkaldte Eventyrkvarter med et unik tilbud: Vær med til at finansiere nedgravningen af fiberkablerne og få til gengæld gratis 100 mbit internet i fem år.

Det kan du læse mere om i Computerworlds artikel her: Baldur og Mads ruller selv lynhurtigt fiber ud til helt kvarter - og lokker med fem års gratis internet

Interessen har været stor trods en pris på 12.000 kroner for installationen, fortæller stifter Baldur Norddahl til Computerworld:

"Vi er blevet taget godt imod trods det lidt anderledes koncept. Vi har nu over 100 tilmeldinger - og vi regner med, at der kommer flere til, når folk lige får set, at naboerne har fået hurtigt net".

"Vi har faktisk også fået en del henvendelser fra etagebyggerier i området, men her har vi svært ved at levere til en fast pris, fordi hver opgang varierer så meget. Så der har vi valgt at sige nej tak indtil videre."

Tilslutningsgraden på indtil videre 20 procent betyder også, at der hurtigt var økonomi nok i projektet til at Gigabit.dk kunne gå videre med arbejdet.

Gravetilladelse på plads
Baldur Norddahl fortæller derfor, at gravetilladelsen fra kommunen er på plads og en række specielle maskiner til kabellægning nu er indkøbt.

I har før fortalt, at I selv er entreprenører og skal have jeres egne folk ud og grave. Hvordan går I til den opgave?

"Vi har ikke haft en spade i jorden endnu, for vi skal lige have de rigtige folk. I første omgang skal vi have et gravehold på fire mand, men på sigt kan det sagtens blive til flere hold i takt med, at vi ruller ud i flere områder. Vi begynder dog i det små for at få nogle erfaringer, men planen er helt klart flere gravehold. Når først fiberkablet ligger ude i fortovet så kan et hold på to mand lave to til tre tilslutninger om dagen."

Artiklen fortsætter under billedet...

I har begge været involveret i internet-udrulning siden midten af 1990´erne. Men det er første gang I selv står for alt gravearbejdet. Hvordan kommer I i gang?

"Mange københavnske forstæder har meget lange indkørsler og dem er der også rigtigt mange af i Eventyrkvarteret. Vi bruger derfor enten en jordraket eller en speciel maskine til styret underboring. Det er noget, som vi har været ude og investere i."

En jordraket er en et meter lang trykluft-drevet raketlignende cylinder, som man lægger i jorden. Den kaster noget vægt fremad og skubber på den måde sig selv fremad. Der er ikke nogen aktiv styring, så efter 15 meter graver man typisk ned, tilpasser retningen og sætter den i gang igen.

"De 15 meter handler typisk om, at hvis den rammer en sten, så bliver den let slået ud af kurs og ændrer retning så den enten kommer op igennem indkørslen eller prøver at grave sig til Kina."

100 meter i ét skud med styret underboring
"Den anden løsning hedder styret underboring og der kan vi nå 100 meter i én boring. Det kræver dog en meget større maskine, som reelt er en kæmpe boremaskine kaldet Vermeer D6X6. Maskinen har så et bor med en tracking device, som kan styres af en mand med en og man kan styre ud fra det.

Det borer præcist inden for en centimeters interval og har den fordel, at man kan styre både under og uden om forhindringer, som der eventuelt ligger i kundens have eller indkørsel.", fortæller Baldur Norddahl.

Han understreger, at de første Herlev-kunder får hurtigt internet 1. maj, hvor TDC tilslutter Gigabits fiber på den lokale central.

Baldur Norddahl vil ikke sætte en slutdato på projektet, men regner med at de nuværende tilmeldte kunder får hurtigt net "engang i sommer."

Har den store opbakning fra Herlev-projektet givet jer mod på yderligere projekter?

"Ja, vi er faktisk i gang med et projekt i Skovlunde og Ballerup, som ender med at blive meget større. I Ballerup graver vi hele 30 kilometer fortove op i forhold til Eventyrkvarteret, hvor projektet dækker cirka seks kilometer.

Forskellen er, at i Ballerup har kommunen tilbudt os en fornuftig pris på såkaldt samgravning, hvor de graver vores rør ned, når de alligevel skal grave i fortorvet. Vi skal så bare lave tilslutningerne.

Det giver os adgang til cirka 2.500 potentielle nye huse. Det er ikke noget vi har gjort helt op endnu, men der er allerede en kæmpe interesse og vi har fået flere tilmeldinger allerede. Så vi regner med mange tilmeldinger.", forklarer Baldur Norddahl.

Han ser gerne flere kommuner gøre som Ballerup Kommune, som aktivt arbejder for at sikre, at der graves kabler ned når der alligevel arbejdes i et område og på den måde er med til at sikre borgerne billigere adgang til hurtigere net.

Læs også: Fiberbredbånd boomer: For få år siden ringede alle alarmklokker - nu skovler danske fiberselskaber kunder ind
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

3 Morgen-briefing: Ny data science-uddannelse på Syddansk Universitet / Fire danske forskningsartikler optaget på ledende AI-konferencer / Dansk softwareselskab vil fordoble væksten i flere år / Twitter mister brugere men hæver omsætningen

Ny data science-uddannelse på Syddansk Universitet. Tre milliarder online transaktioner på to år og tre måneder. Fire danske forskningsartikler optaget på ledende AI-konferencer. Dansk softwareselskab vil fordoble væksten i flere år. Twitter mister brugere men hæver omsætningen.

GlobalConnect køber den danske Cisco-partner Netteam: Flere opkøb på vej
Morgen-briefing: Apple betaler kassen hver måned til Amazon / Huawei: Vi har 40 underskrevne 5G-kontrakter / Netflix afviser at dræbe sexlysten
Ugen i tech: Førerløs bus er klar til at trille i København / OnePlus 7 Pro bliver en realitet: Får ’banebrydende skærm’ / Apples kommende 6K skærm får lovende teknologi ombord
"Jeg kigger instinktivt efter blod, for jeg er sikker på, at jeg er blevet skudt. Jeg ved, at jeg er ved at dø"
8 Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
1 Apple og Qualcomm indgår forlig i kæmpestrid: Apple føjer sig og indvilger i at betale - nu er vejen banet for 5G-iPhone
Morgen-briefing: MobilePay kan blive valgkampens hemmelige våben / Omada-stifter fylder 50 år / Dansk fin-tech virksomhed retter sigtekornet med det norske marked / Kapitalfond køber op i Simcorp


Premium
EG-direktør præsenterer første regnskab efter frasalg: "Vi har overgået vores egne forventninger - det har hjulpet til, at vi blev solgt for 3,7 milliarder"
Interview: EG har for første gang aflagt regnskab udelukkende for software-forretningen. Det sker efter, at serviceforretningen blev solgt fra i februar 2019. Selskabet leverer over egne forventninger "på alle væsentlige parametre," forklarer topchef Mikkel Bardram.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Hvad gør du? Printsikkerhed er en trussel for din virksomhed!
Du tænker nok: Er printere virkelig så stort en sikkerhedstrussel? På mange måder ja, for i en tid med konstante angreb, er en printer et nemt og ofte overset mål. Blandt andet viser undersøgelsen i dette whitepaper, at der er 68% større sandsynlighed for at printere er kilden til en ekstern trussel eller brist, end der var i 2016, og hele 118% større sandsynlighed for sker internt. Med dette in mente er det overraskende, at kun 30% af de adspurgte it-professionelle anerkender at printere udgør en sikkerhedsrisiko. Læs dette whitepaper og bliv klar over hvad det er du skal være opmærksom på.