Baldur Norddahl (tv) og Mads Bennedbæk fra Gigabit.dk

Baldur og Mads udruller lynhurtigt fiber til helt boligkvarter: "Vi har nu over 100 tilmeldinger og vi regner med, at der kommer flere til, når folk lige får set, at naboerne har fået hurtigt net"

Gigabit.dk ville udfordre TDC og selv rulle fiber ud til helt kvarter ved at tilbyde kunderne fem års gratis internet. Nu er projektet igang.

I tre år har Baldur Norddahl og Mads Bennedbæk, de to stiftere af den lille internetleverandør Gigabit.dk, arbejdet på at bryde TDC's monopol og rulle lynhurtige fiberforbindelser ud i områder som Roskilde, Køge, Virum, Søborg, Gentofte og Albertslund.

Udrulningen har dog været begrænset af, at fiber-udbygningen i Københavns-området i det store hele har stået stille siden TDC købte Dongs fibernet 2009.

Derfor henvendte Gigabit.dk sig i januar til knap 500 villaejere i Herlevs såkaldte Eventyrkvarter med et unik tilbud: Vær med til at finansiere nedgravningen af fiberkablerne og få til gengæld gratis 100 mbit internet i fem år.

Det kan du læse mere om i Computerworlds artikel her: Baldur og Mads ruller selv lynhurtigt fiber ud til helt kvarter - og lokker med fem års gratis internet

Interessen har været stor trods en pris på 12.000 kroner for installationen, fortæller stifter Baldur Norddahl til Computerworld:

"Vi er blevet taget godt imod trods det lidt anderledes koncept. Vi har nu over 100 tilmeldinger - og vi regner med, at der kommer flere til, når folk lige får set, at naboerne har fået hurtigt net".

"Vi har faktisk også fået en del henvendelser fra etagebyggerier i området, men her har vi svært ved at levere til en fast pris, fordi hver opgang varierer så meget. Så der har vi valgt at sige nej tak indtil videre."

Tilslutningsgraden på indtil videre 20 procent betyder også, at der hurtigt var økonomi nok i projektet til at Gigabit.dk kunne gå videre med arbejdet.

Gravetilladelse på plads
Baldur Norddahl fortæller derfor, at gravetilladelsen fra kommunen er på plads og en række specielle maskiner til kabellægning nu er indkøbt.

I har før fortalt, at I selv er entreprenører og skal have jeres egne folk ud og grave. Hvordan går I til den opgave?

"Vi har ikke haft en spade i jorden endnu, for vi skal lige have de rigtige folk. I første omgang skal vi have et gravehold på fire mand, men på sigt kan det sagtens blive til flere hold i takt med, at vi ruller ud i flere områder. Vi begynder dog i det små for at få nogle erfaringer, men planen er helt klart flere gravehold. Når først fiberkablet ligger ude i fortovet så kan et hold på to mand lave to til tre tilslutninger om dagen."

Artiklen fortsætter under billedet...

I har begge været involveret i internet-udrulning siden midten af 1990´erne. Men det er første gang I selv står for alt gravearbejdet. Hvordan kommer I i gang?

"Mange københavnske forstæder har meget lange indkørsler og dem er der også rigtigt mange af i Eventyrkvarteret. Vi bruger derfor enten en jordraket eller en speciel maskine til styret underboring. Det er noget, som vi har været ude og investere i."

En jordraket er en et meter lang trykluft-drevet raketlignende cylinder, som man lægger i jorden. Den kaster noget vægt fremad og skubber på den måde sig selv fremad. Der er ikke nogen aktiv styring, så efter 15 meter graver man typisk ned, tilpasser retningen og sætter den i gang igen.

"De 15 meter handler typisk om, at hvis den rammer en sten, så bliver den let slået ud af kurs og ændrer retning så den enten kommer op igennem indkørslen eller prøver at grave sig til Kina."

100 meter i ét skud med styret underboring
"Den anden løsning hedder styret underboring og der kan vi nå 100 meter i én boring. Det kræver dog en meget større maskine, som reelt er en kæmpe boremaskine kaldet Vermeer D6X6. Maskinen har så et bor med en tracking device, som kan styres af en mand med en og man kan styre ud fra det.

Det borer præcist inden for en centimeters interval og har den fordel, at man kan styre både under og uden om forhindringer, som der eventuelt ligger i kundens have eller indkørsel.", fortæller Baldur Norddahl.

Han understreger, at de første Herlev-kunder får hurtigt internet 1. maj, hvor TDC tilslutter Gigabits fiber på den lokale central.

Baldur Norddahl vil ikke sætte en slutdato på projektet, men regner med at de nuværende tilmeldte kunder får hurtigt net "engang i sommer."

Har den store opbakning fra Herlev-projektet givet jer mod på yderligere projekter?

"Ja, vi er faktisk i gang med et projekt i Skovlunde og Ballerup, som ender med at blive meget større. I Ballerup graver vi hele 30 kilometer fortove op i forhold til Eventyrkvarteret, hvor projektet dækker cirka seks kilometer.

Forskellen er, at i Ballerup har kommunen tilbudt os en fornuftig pris på såkaldt samgravning, hvor de graver vores rør ned, når de alligevel skal grave i fortorvet. Vi skal så bare lave tilslutningerne.

Det giver os adgang til cirka 2.500 potentielle nye huse. Det er ikke noget vi har gjort helt op endnu, men der er allerede en kæmpe interesse og vi har fået flere tilmeldinger allerede. Så vi regner med mange tilmeldinger.", forklarer Baldur Norddahl.

Han ser gerne flere kommuner gøre som Ballerup Kommune, som aktivt arbejder for at sikre, at der graves kabler ned når der alligevel arbejdes i et område og på den måde er med til at sikre borgerne billigere adgang til hurtigere net.

Læs også: Fiberbredbånd boomer: For få år siden ringede alle alarmklokker - nu skovler danske fiberselskaber kunder ind
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"
Interview: ITU-professor Søren Lauesen mener, at staten har travlt med at få fat på en lang række ældre udviklere, der står bag de ældste it-systemer i Skat. Det er nødvendigt i forbindelse med udskiftningen af 70 legacy-systemer i Skat over de næste 15 år. "Man skal først finde ud af, hvad de gamle systemer gør. De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde. Know how forsvinder," lyder det.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny rapport – Vi har målt jobglæden i 20 udvalgte it-virksomheder
IT-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked, og der er hård konkurrence om kandidater til ledige stillinger. Den første samlede jobglædeundersøgelse på it-jobmarkedet tyder imidlertid på, at it-specialister i vidt omfang mangler viden om, hvad virksomheder i branchen kan tilbyde dem som medarbejdere. Undersøgelsen er gennemført primo oktober 2018 og giver et unikt indblik i, hvilke faktorer it-specialister på det danske arbejdsmarked lægger vægt på i deres valg af arbejdsplads.