Et eksempel på en af de livsfarlige opladere.

Danske forhandlere stopper salg af livsfarlige opladere øjeblikkeligt: Kan give stød og bryde i brand

14 forskellige mobilopladere er trukket tilbage fra det svenske marked, fordi de er livsfarlige. Nu stopper danske forhandlere også salget af i hvert fald to af opladerne. Sikkerhedsstyrelsen ser meget alvorligt på sagen.

"Vi tager det her meget alvorligt og har taget kontakt til svenskerne med det samme."

Sådan siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, Mette Cramon, efter at den svenske myndighed Elsikkerhedsværket i sidste uge udsendte et advarsel om livsfarlige design-fejl i en stribe opladere.

De 14 konkrete USB-opladere kan give stød og bryde i brand og trækkes tilbage fra markedet i Sverige.

Læs om det her: Har livsfarlige design-fejl: Du skal kassere disse USB-opladere med det samme

Svenskerne har endnu ikke indberettet test-resultaterne til den fælles-europæiske database, som myndighederne normalt anvender.

Sikkerhedsstyrelsen i Danmark har derfor selv taget konktakt til svenskerne, efter at Computerworld skrev om de farlige opladere i fredags.

"På baggrund af at I har gjort os opmærksomme på det her, har vi taget kontakt til det svenske Elsikkerhedsværket og sagt, at vi gerne vil bede om oplysningerne, så vi kan undersøge, om opladerne også er på det danske marked," lyder det fra Mette Cramon.

Danske forhandlere stopper salget af to farlige opladere
Sikkerhedsstyrelsen har dog allerede fundet frem til, at i hvert fald to af de 14 opladere er solgt af danske forhandlere.

"Vi har taget kontakt de to forhandler, og de har så valgt helt frivilligt at tilbagekalde opladerneog stopper salget af dem," siger Mette Cramon til Computerworld.

Hun oplyser, at Sikkerhedsstyrelsen endnu ikke har lovhjemmel til et regulært salgsforbud, som det, der er indført i Sverige, og at det derfor er glædeligt, at de danske forhandlere helt frivilligt har valgt at stoppe det videre salg af mobilopladerne.

Det ser ikke ud til at de to konkrete opladere er solgt i store mængder i Danmark, men Mette Cramon opfordrer danskere til at tjekke listen fra de svenske myndigheder, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har købt en af de farlige opladere.

Du finder listen her.

Flere opladere kan blive trukket tilbage
Samtidig fortæller Mette Cramon, at Sikkerhedsstyrelsen vil undersøge sagen nærmere i den kommende tid, når svenskerne giver de nødvendige oplysninger om blandt andet serie- og batchnumre.

"Vi har et fælles system til markedsovervågning i Europa, og når Elsikkerhedsværket finder noget og tilbagekalder produkter, sender de det ind i det europæiske system, og så bonner det ud hos os."

"Så kigger vi på, om produkterne også er på det danske marked, og er de det, sker der også en tilbagekaldelse i Danmark - og visa versa," forklarer hun

Svenskerne har allerede indført et salgsforbud, ligesom allerede solgte opladere trækkes tilbage. Og hvis de samme opladere er i spil på det danske marked, vil det efter al sandsynlighed også blive konsekvensen her i landet, fortæller Mette Cramon.

"Alle de europæiske myndigheder er meget ens i tilgangen til det med opladere og opladning."

Sådan får du en mere sikker opladning
Mette Cramon forklarer, at man altid skal være opmærksom på sikkerheden, når man bruger opladere:

"Lad være med at oplade om natten, oplad ikke på brandbare overflader, vær opmærksom på, at der er slitage på selv dyre produkter," lyder nogle af anbefalingerne fra Mette Cramon og Sikkerhedsstyrelsen.

"Vi har en lang række 'husmoderråd' til forbrugerne, for der er altså med opladning og især lithiumbatterier en risiko for overophedning og kortslutning," siger Mette Cramon.

Hun henviser til de konkrete råd og vejledninger fra Sikkerhedsstyrelsen, som du kan læse i boksen til højre.

14 livsfarlige opladere
Fredag fortalte Computerworld om de 14 USB-opladere, der er livsfarlige ifølge den svenske myndighed Elsikkerhedsværket.

"Bemærkningerne er så alvorlige, at produkterne skal trækkes tilbage fra forbrugeren," skriver Elsikkerhedsværket om oplader-undersøgelsen.

En del af problemerne skyldes, at der er tale om kopi-produkter. Blandt andet lyder det:

"Det er værd at bemærke, at syv af USB-opladerne ikke bærer fabrikantens navn eller varemærke," konkluderes det. Elsikkerhedsværket har også en mistanke om, at Nokia-laderen er en piratkopi, at Lidu-opladeren er et forsøg på at efterligne Samsungs ved hjælp af vildledende mærkning, og at de to opladere, der er markeret med FoxInk, forsøger at efterligne Apples opladere med vildledende mærkning."

Læs om de 14 farlige opladere i denne artikel.

Elsikkerhedsværket skriver om flere af de 14 opladere, at de er livsfarlige, fordi designet ikke er i orden.

"Disse alvorlige mangler kan medføre elektrisk stød eller brand, og når plastmaterialet i adapterhuset ikke er brandsikkert, forøges risikoen for brandspredning," lyder det eksempelvis om en af de opladere, der efterligner Apples egen iPhone-oplader.

Læs også:

Har livsfarlige design-fejl: Du skal kassere disse USB-opladere med det samme

Sikkerhedsstyrelsen: Derfor skal du ikke oplade din telefon om natten

Humac har byttet 300.000 farlige Apple-opladere i Danmark - nu trækker Apple stikket
Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.